Ούτε απειλές ούτε lockdown: Ο απλός τρόπος του καθηγητή Γουργουλιάνη για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι

Ηπανδημία. Πάντα, εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο, η πανδημία. Σχεδόν σε κάθε συζήτηση, σε καθημερινή βάση, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον κορωνοϊό και τους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνώσεων.

Δυστυχώς για τη χώρα μας, η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη και πάλι, καθώς το 4ο κύμα αποδεικνύεται εξαιρετικά επιθετικό, η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και το γεγονός πως έχουμε μείνει πολύ πίσω στους εμβολιασμούς δυστυχώς «γεμίζει» τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, γονατίζοντας το ΕΣΥ και βάζοντας πάρα πολύ δύσκολα σε σύσσωμη την κοινωνία.

Σ’ αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς- σε καιρούς που οι λοιμωξιολόγοι έχουν αναχθεί σε… σούπερ σταρ και βρίσκονται συνεχώς στα κανάλια- έχει τεράστια σημασία να μπορούμε ν’ ακούμε ψύχραιμες φωνές, οι οποίες δεν αμφιρρέπουν μεταξύ τρόμου και δραματοποίησης, αλλά μπορούν να μας παρουσιάσουν με ψύχραιμο και απλό τρόπο τα πράγματα, δίνοντάς μας πειστικές απαντήσεις σε φλέγοντα ερωτήματα.

Ούτε απειλές ούτε lockdown:  Ο απλός τρόπος του καθηγητή Γουργουλιάνη για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι

Ένας εξ αυτών (και… αδυναμία του menshouse για τον τρόπο που χειρίζεται την τρέχουσα κατάσταση) είναι ο καθηγητής πνευμονολογίας Κώστας Γουργουλιάνης. 

Ο κ. Γουργουλιάνης βρέθηκε καλεσμένος της ΕΡΤ και αρχικά περιέγραψε το πώς έχει η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου και εργάζεται:

«Στο νοσοκομείο έχουμε 150 – 200 προσελεύσεις στα επείγοντα περιστατικά κάθε μέρα και από αυτούς εισάγονται 35 ασθενείς. Για να βρεθούν κρεβάτια πρέπει να φεύγουν άλλοι τόσοι. Το νοσοκομείο έχει αναστείλει κάποιες δραστηριότητες, όπως και στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας», είπε.

Μιλώντας στη εκπομπή «Από τις Έξι» για τους ασθενείς που φτάνουν στην πανεπιστημιακή κλινική ανέφερε ότι οι περισσότεροι κόλλησαν τον κορονοϊό στο σπίτι είτε από τα εγγόνια τους είτε από τα παιδιά τους που εργάζονται.

Εν συνεχεία, τοποθετήθηκε και επί του πιο σημαντικού θέματος που υπάρχει αναφορικά με τον covid και την αντιμετώπισή του: τον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο μπορούμε να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να κάνουν ένα από τα διαθέσιμα εμβόλια, θωρακίζοντας τον οργανισμό τους όσο το δυνατόν καλύτερα απέναντι στον ιό.

Ούτε απειλές ούτε lockdown:  Ο απλός τρόπος του καθηγητή Γουργουλιάνη για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι

Και, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας, δεν κατέφυγε σε λύσεις αυστηρών μέτρων ή «επιλεκτικών» lockdowns, αλλά επέλεξε ένα πολύ πιο ενδιαφέρον μονοπάτι:

«Το πρόβλημα είναι η πρώτη και η δεύτερη δόση του εμβολίου. Αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 600.000 άνθρωποι που δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση. Αυτοί πρέπει να είναι προτεραιότητά μας.

Όπως έχουμε υποχρεωτικά εμβόλια για τα παιδιά πρέπει να έχουμε υποχρεωτικά εμβόλια και για τους άνω των 60 ετών. Το πρόβλημά μας είναι οι ανεμβολίαστοι πάνω των 60 ετών. Αυτοί γεμίζουν τα νοσοκομεία.

Νιώθω ιδιαίτερα απογοητευμένος γιατί βλέπω ανθρώπους που δεν πείθονται με τίποτα. Γι’ αυτό, τις επόμενες εβδομάδες, με τους φοιτητές, θα βγούμε στα χωριά που έχουμε εντοπίσει ότι έχουν λιγότερη εμβολιαστική κάλυψη. Είναι καλύτερο να ακούς υπέρ του εμβολίου από φοιτητές ιατρικής παρά από εμένα».

Απλό, εύκολο σχετικά και χωρίς να υπάρχει ο φόβος της «τιμωρίας» σαν Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από το κεφάλι των ανεμβολίαστων…

Πηγή: menshouse.gr