Με την πανδημία του κορωνοϊού σε ύφεση το Σεπτέμβριο του 2021, ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Ανουσάκης έκανε τελικά την κίνηση που λαχταρούσε και προετοίμαζε ως δελφίνος ήδη από την προηγούμενη τετραετία του πρώην Δήμου Κεφαλονιάς.

Στην αίθουσα συνεστιάσεων του ξενοδοχείου Μουίκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για Δήμαρχος Αργοστολίου στις εκλογές του 2024 (σημ.: προετοιμάζεται τροπολογία για την μετάθεση των Δημοτικών εκλογών από τον Οκτώβριο του 2023 στο Μάιο του 2024 για να συμπέσουν με τις Ευρωεκλογές).

Από τη στιγμή εκείνη ξεκίνησε το πολιτικό Survivor για το υποψήφιο Δήμαρχο Νίκο Ανουσάκη. Ξεκίνησε ο δικός του αγώνας επιβίωσης απέναντι στην Ισχυρή Κεφαλονιά του Αλέξανδρου Παρίση, την οποία έπρεπε να «πριονίσει»  με απώτερο στόχο να στείλει τον πρώην Δήμαρχο Παρίση στην αγκαλιά του ΕΦΚΑ.

Η κίνηση αυτή ήταν μονόδρομος για τον Νίκο Ανουσάκη διότι ο Αλέξανδρος Παρίσης είχε (εμμέσως πλην σαφώς) αφήσει να διαφανεί στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι όταν και όποτε αποχωρήσει, έχει αποφασίσει να δώσει το δακτυλίδι της διαδοχής στον Άγγελο Κωνσταντάκη. Αυτός είναι ο καταλληλότερος για την μετά Παρίση εποχή να οδηγήσει την άμαξα της Ισχυρής Κεφαλονιάς στο μέλλον.

Εκείνη την περίοδο της προεπιλογής διαδόχου, ο Νίκος Ανουσάκης είχε χαρακτηριστεί μεν δυναμικός από τον έμπειρο πολιτικό Αλέξανδρο Παρίση όμως ο πρώην Δήμαρχος επέμενε ότι ορισμένα άλλα εγγενή χαρακτηριστικά του Νίκου που έχουν να κάνουν με τον “εκρηκτικό” χαρακτήρα του, δεν τον βοηθούν για κάτι παραπάνω πόσο μάλλον για τη θέση στο τιμόνι της Ισχυρής Κεφαλονιάς.

Η κίνηση λοιπόν του Νίκου Ανουσάκη, να εκθρονίσει  τον Αλέξανδρο Παρίση, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αλλά φυσικό επακόλουθο από την στιγμή που «κόπηκε» από το να κάνει τη δουλειά για την επάνοδο στην εξουσία της Ισχυρής Κεφαλονιάς.

Η αλήθεια είναι ότι η εκκίνηση του νέου συνδυασμού του Νίκου Ανουσάκη ήταν κάπως ανεμική. Αρχικά, ως πρώτα βιολιά του συνδυασμού παρουσιάστηκαν ο δικηγόρος Μάκης Παπαναστασάτος, αποτυχών πολιτευτής στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ο δημόσιος υπάλληλος Αντώνης Γεωργόπουλος, επίσης αποτυχών πολιτευτής στις τελευταίες εκλογές και διάφορα άλλα άγνωστα στο πλατύ κοινό πρόσωπα. Για πολύ καιρό το καλύτερο βέλος στη φαρέτρα του Νίκου Ανουσάκη ήταν και παραμένει ο Δημοτικός Σύμβουλος, φυσιοθεραπευτής Νίκος Παπαδάτος … όμως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.

Ακόμη και η βελούδινη μεταγραφή του Γιώργου Τζωρτζάτου από το συνδυασμό Φόρτε  προς το συνδυασμό Ανουσάκη δεν άλλαξε πολύ τα δεδομένα. Δεν διαφεύγει της προσοχής ότι ο Γιώργος Τζωρτάτος απέτυχε να πείσει τους ψηφοφόρους να τον εκλέξουν στις τελευταίες εκλογές και έμεινε μακράν εκτός Δημοτικού Συμβουλίου δείχνοντας ότι μπορεί η επιρροή του να είναι σημαντική εντός του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φορτηγών Οχημάτων, όμως αυτά δεν μετράνε στο εκλογικό σώμα της Κεφαλονιάς.

Αλλά και η πρόσφατη προσθήκη του επιχειρηματία της εστίασης Ανδρέα Μαρκαντωνάτου στο συνδυασμό Ανουσάκη, δεν μπορεί να θεωρηθεί μια κίνηση “game changer” για το συνδυασμό Παρόν και Μέλλον. Ο κύριος Ανδρέας Μαρκαντωνάτος συγκαταλεγόταν μέχρι πρόσφατα στους λεγόμενους managers ή υποστηριχτές τρίτων προσώπων. Στις τελευταίες εκλογές φέρεται να μανατζάριζε και να προμοτάριζε τον Γιάννη Λυκούδη που εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό του Αλέξανδρου Παρίση. Στην Ισχυρή Κεφαλονιά θεωρούν ότι οι απώλειες από την κίνηση Μαρκαντωνάτου θα είναι μικρές

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε κορυφαίο στέλεχος της Ισχυρής Κεφαλονιάς, η εικόνα του συνδυασμού Ανουσάκη  προς το παρόν  δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Με την κατάσταση να κινείται κάτω του προσδοκόμενου, το μομέντουμ του νέου συνδυασμού χρειάζεται μια νέα ώθηση. Οι πληροφορίες λένε ότι ο συνδυασμός του Νίκου Ανουσάκη ετοιμάζει την επόμενή του κίνηση απέναντι στην Ισχυρή Κεφαλονιά του Αλέξανδρου Παρίση.

Το πεδίο αντιπαράθεσης αυτή τη φορά θα είναι η Δημοτική Ενότητα Ελειού-Πρόννων με τον Νίκο Ανουσάκη να ετοιμάζεται να ανακοινώσει δύο νέα ονόματα. Ο λόγος για το Σπυρονικόλα Σολωμό, πρώην Αντιδήμαρχο του Παρίση, που φαίνεται να έχει κλειδώσει για το Νίκο Ανουσάκη αφού ο τελευταίος έκανε δεκτό τον απαράβατο όρο του Σπυρονικόλα να διακόψει κάθε σχέση και επαφή με τον Βασίλη Καμπίτση από τον Πόρο. Η κίνηση αυτή είναι δίκοπο μαχαίρι για το Νίκο Ανουσάκη. Ναι μεν ενισχύεται στο μικρό χωριό των 250 κατοίκων της Αγίας Ειρήνης όμως εισπράττει μεγάλη εκλογική χασούρα από την κωμόπολη του Πόρου των 1.200 και πλέον κατοίκων που ο Βασίλης Καμπίτσης αλωνίζει. Σε τέτοιες περιπτώσεις το άγχος δεν είναι καλός σύμβουλος και στην Ισχυρή Κεφαλονιά παραμένουν ψύχραιμοι πιστεύοντας ότι ο βιαστικός και αγχωμένος Νίκος Ανουσάκης θα πέσει μόνος του στο λάκκο με τους λέοντες.

Για τη δεύτερη προσθήκη, κύκλοι κοντά στον υποψήφιο Δήμαρχο Νίκο Ανουσάκη αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν ακόμη κάτοικο της Αγίας Ειρήνης, τον πρώην δημοσιογράφο  κ. Ανδρέα Κωνσταντάτο τον οποίο θεωρούν βαρύ πολιτικό χαρτί. Ο κύριος Κωνσταντάτος  μετακόμισε από την Αθήνα κάπου μεταξύ Τζαννάτων και Αγίας Ειρήνης.  Ως πρώτη στόχευση του κύριου Κωνσταντάτου φαίνεται να είναι η βουλευτική έδρα του νησιού με το συνδυασμό της Νέα Δημοκρατίας. Ως γνωστόν όμως, για να βγεις βουλευτής πρέπει να έχεις την σθεναρή υποστήριξη μηχανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης δηλαδή κάποιου Δημοτικού συνδυασμού, κάποιου Δημάρχου ή κάποιου υποψήφιου Δημάρχου. Έμπειροι πολιτικοί κύκλοι της περιοχής των Πρόννων αναφέρουν ότι στα πλαίσια αυτά ο κ. Κωνσταντάτος διαπραγματεύτηκε και πέτυχε μια συμφωνία με τον Νίκο Ανουσάκη. Ναι μεν θα δηλώσει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Αργοστόλι: Παρόν και Μέλλον του Νίκου Ανουσάκη αλλά θα έχει διατηρήσει για τον εαυτό μια δεύτερη πολιτική οψιόν ή ένα δικαίωμα προαίρεσης. Εν ευθέτω χρόνο και αφού οι Βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν τις Δημοτικές, με την υποστήριξη του Νίκου Ανουσάκη θα μπει στη μάχη για την πολυπόθητη Βουλευτική έδρα. Μάλιστα, λέγεται ότι το παραπάνω σχέδιο εκπονήθηκε από τον ίδιο το Νίκο Ανουσάκη ο οποίος πρότεινε το δικαίωμα προαίρεσης στον κύριο Κωνσταντάτο, αφού ως γνωστόν ο Νίκος Ανουσάκης επιθυμεί διακαώς (ποιος άλλωστε δεν θα το επιθυμούσε) να ελέγχει τη βουλευτική έδρα του νησιού μέσω ενός δικού του ανθρώπου.

Έμπειρα πολιτικά στελέχη από τους Πρόννους πιστεύουν ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι ενορχηστρωμένες και σφοδρές επιθέσεις του Νίκου Ανουσάκη και των συν αυτώ κατά του νυν βουλευτή Παναγή Καππάτου. Είναι μια χείρα βοηθείας του Νίκου Ανουσάκη στον Ανδρέα Κωνσταντάτο σε αντάλλαγμα της υποστήριξης του τελευταίου στην δημοτική παράταξη Ανουσάκη.

Τα πολιτικά μαγειρεία έχουν πάρει φωτιά και φαίνεται ότι μαγειρεύουν την παραδοσιακή Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα. Μένει να δούμε ποιος θα βάλει το κρέας και ποιος το ρύζι.

Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ

Προηγούμενο άρθροΣτο τραπέζι εξαιρέσεις για τις περικοπές σε διπλές εθνικές συντάξεις
Επόμενο άρθροΚεφαλονιά: Έρχονται χιόνια, ισχυροί παγεροί άνεμοι & πτώση της θερμοκρασίας