Παναγία Σπηλιώτισσα: Το “κρυμμένο” εκκλησάκι της Ιθάκης που εντυπωσιάζει

Ένα μικρό και ιδιαίτερο εκκλησάκι, στέκει στο νότιο μέρος της Ιθάκης, πάνω από τον όρμο Άντρι, σε μια αρκετά δύσβατη περιοχή.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια σπηλιά που το άνοιγμα της έχει κλειστεί, δίνοντας την εντύπωση της πρόσοψης μιας εκκλησίας, για αυτό ονομάστηκε και Παναγία Σπηλιώτισσα.

Για να φτάσει κανείς στο εκκλησάκι πρέπει να περπατήσει το μονοπάτι που ξεκινάει από το οροπέδιο του Μαραθιά. Οι πινακίδες ενημερώνουν για το τέρμα της διαδρομής με το αυτοκίνητο, ενώ από εκεί και πέρα θα πρέπει να ακολουθήσετε την ειδική σήμανση του μονοπατιού: κόκκινος κύκλος με άσπρο στη μέση. Περίπου 40 λεπτά μετά την πορεία στην φύση, όπου ο επισκέπτης βλέπει τον πλούτο της χλωρίδας του νησιού – από αιωνόβιες ελιές μέχρι αλιφασκιές – φτάνει το εκκλησάκι της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας.

Κάθε χρόνο στη γιορτή της, στις 2 Ιουλίου, το ξωκκλήσι δέχεται πλήθος κόσμου. Η θαυματουργή εικόνα της φυλάσσεται στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο Περαχώρι και την ημέρα εκείνη, οι πιστοί την κουβαλούν στα χέρια σε όλο το μονοπάτι. Μετά τη λήξη της πανηγυρικής λειτουργίας, η εικόνα επιστρέφει με τον ίδιο τρόπο.

Η παράδοση

Σύμφωνα με την παράδοση πριν από πολλά χρόνια δύο οικογένειες ζούσαν στη συγκεκριμένη περιοχή κόβοντας ξύλα και φτιάχνοντας κάρβουνα. Μια μέρα, περνώντας μπροστά από τη σπηλιά είδαν ένα φως να έρχεται από το εσωτερικό της. Στην αρχή παραξενεύτηκαν, αλλά αποφάσισαν να μπουν μέσα στη σπηλιά και να δουν από που ερχόταν αυτό το φως. Πηγαίνοντας όλο και πιο βαθιά στη σπηλιά βρέθηκαν μπροστά σε μια εικόνα της Παναγίας. Με πίστη και ευλάβεια πήραν την εικόνα και τη μετέφεραν στο Περαχώρι. Ωστόσο, την άλλη μέρα η εικόνα εξαφανίστηκε από το χωριό και βρέθηκε πάλι μες στη σπηλιά. Αυτό έγινε τρεις φορές. Η εικόνα εξαφανιζόταν μόνη της και γυρνούσε στη σπηλιά, όπου την είχαν βρει. Έτσι οι κάτοικοι του χωριού κατάλαβαν ότι έπρεπε να μετατρέψουν τη σπηλιά εκείνη σε εκκλησάκι, όπως και έγινε.

Από την Παναγία τη Σπηλαιώτισσα θα θαυμάσετε την απέραντη θέα του Ιονίου Πελάγους, από τις ακτές της Λευκάδας, ως τον Πατραϊκό κόλπο.

Και μην ξεχνάτε! Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, με τη Levante Ferries σε λιγότερο από 1,5 ώρα θα είστε έτοιμοι να εξερευνήσετε την πανέμορφη Ιθάκη αλλά και το ιδιαίτερο ξωκκλήσι.

Πληροφορίες από ithacorama.com, analitis.gr, greece.terrabook

Πηγή: https://passenger.gr/