5 γραφήματα απο Σουηδία (2000 κρούσματα την ημέρα) δείχνουν πάνω κάτω το που βρισκόμαστε με τα 1500 στην Ελλάδα. Η κατάσταση προσομοιάζει στον Σουηδικό Ιούνιο, δλδ υπο πίεση αλλά ακόμα ελεγχόμενα.
Φτάσαμε σε μια κρίσιμη καμπή όπου η συντριπτική πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων δεν μπορούν να αναχθούν σε προηγουμένως γνωστά. Αυτο σημαίνει αρκετά μεγαλύτερη σιωπηλή διασπορά στην κοινότητα απο αυτήν που πιάνουν τα τεστ. Παρ´ ολ´ αυτά τα σημερινά κρούσματα δεν έχουν καμία σχέση με την κατάσταση στο πρώτο κύμα του covid19 όπου τα διαθέσιμα τεστ γίνονταν με το σταγονόμετρο και μόνον ελάχιστα απο τα περιστατικά τεστάρονταν.
Υπάρχει περιθώριο καίριας αντίδρασης:
-Eαν η χρήση μασκας τηρείται ευλαβικά
-Eαν όσοι έχουν το παραμικρό σύμπτωμα μένουν σπίτι τους
-Eαν οι μη απαραίτητες εξοδοι μειωθούν στο ελάχιστο, και
-Eαν ολοι περιοριστούν σε εναν μικρό και ελεγχόμενο κύκλο επαφών.
Υπάρχει όμως και το κακό σενάριο: Κίνδυνος ανεξέλεγκτης αύξησης των κρουσμάτων μέχρι κορεσμού των εντατικών εντος διμήνου αν δεν σταματήσει η εξάπλωση. Ίσως όμως και νωρίτερα εάν δεν αρχίσει να γίνεται πιο συγκρατημένη επιλογή των περιστατικών που θα διασωληνωθούν στην επόμενη και πιο δύσκολη πίστα της πανδημίας που πλησιάζει. (πολύ περίπλοκο και ευαίσθητο θέμα). Δυστυχώς δεν έχουμε το καλοκαίρι άμεσα μπροστά μας, που φάνηκε να βοηθά επιδημιολογικά στο πρώτο κύμα. Τα εμβόλια -Σε περιορισμένες δόσεις- ίσως να έρθουν απο τον Γενάρη αν πάνε καλά τα πράγματα.
Απο αυτήν την εβδομάδα θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητος ο αυτοπεριορισμός σε καραντίνα τύπου Απριλίου των 70+ όπως και των ατόμων 55+ με σοβαρούς παράγοντες κινδύνου.
Τα μικρά μέρη και τα νησιά όπως η Ιθάκη και η Κεφαλονιά έχουν το πλεονέκτημα της φυσικής απομόνωσης, της αραιοκατοικησης και των σταθερών και χαρτογραφημενων κοινωνικών επαφών.
Aλλά εάν από κακή εφαρμογή των μέτρων διασπαρεί ο ιός με τις τεράστιες αδυναμίες που έχει η νοσοκομειακή περίθαλψη των επαρχιων the shit will hit the fan.
Προσοχή τα πράγματα είναι σοβαρά.
Υπόμνημα:
Κάτω αριστερά με πράσινο νεα κρούσματα, νεοδιασωληνομένοι, νέοι θάνατοι ημερησίως για την Σουηδία.
Στην μέση ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων (μπλε) και διασωληνωμένων (πορτοκαλί) στην κομητεία της Östergotland.
Κάτω δεξιά η ημερήσια εξέλιξη του ´´παράγοντα διασποράς´´ R0 του ιού στην Σουηδία
Από το fb του συμπατριώτη μας ιατρού Byron Lykiardopoulos
Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Για την πραγματική κατάσταση της Υγείας στο Νομό μας
Επόμενο άρθρο92″ τρόμου: Ο πιλότος της Ολυμπιακής που έσωσε 418 επιβάτες παραβαίνοντας τους κανόνες