Η νόσος του Πάρκινσον, η οποία συνήθως προσβάλλει άτομα άνω των 65 ετών, είναι προοδευτική, αφαιρεί σταδιακά τις κινητικές ικανότητες, αφήνοντας τους ασθενείς με αργό και άβολο βάδισμα, άκαμπτα άκρα, τρέμουλο και έλλειψη ισορροπίας.
Κανείς δεν ξέρει τι προκαλεί τη νόσο του Πάρκινσον. Οι περισσότερες περιπτώσεις προκύπτουν αυθόρμητα και μερικές είναι κληρονομικές.
Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι πεθαίνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα στην περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται “φαιά ουσία”. Αυτά είναι τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που βοηθά στον έλεγχο της μυϊκής κίνησης.
Όταν σκέφτεστε τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον το μυαλό σας πάει στο τρέμουλο, στους δύσκαμπτους μύες, στο αργό βάδισμα και σε άλλα κινητικά προβλήματα. Αλλά υπάρχει επίσης μια ολόκληρη σειρά από άλλα, δευτερεύοντα συμπτώματα, λέει η δρ. Liana Rosenthal, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και διευθύντρια στο Κέντρο Έρευνας για τη Νόσο του Πάρκινσον του Morris K. Udall Center.
Τα 7 δευτερεύοντα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον
Ακολουθούν τα βασικά δευτερεύοντα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε και οδηγίες για το πώς να τα διαχειριστείτε:
1. Ζαλάδα
Το αίσθημα ζάλης κατά την ορθοστασία, λόγω ορθοστατικής υπότασης, είναι ένα κοινό σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον. Προκαλείται από μια πτώση της αρτηριακής πίεσης.
Πώς να το διαχειριστείτε: Η ζαλάδα μπορεί να οφείλεται στην ίδια τη νόσο του Πάρκινσον ή σε παρενέργεια της φαρμακευτικής αγωγής. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με την προσαρμογή των φαρμάκων σας. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών και αλατιού, αυξήστε την άσκηση και δοκιμάστε να φοράτε κάλτσες συμπίεσης.
2. Δυσκοιλιότητα, ή αίσθημα πληρότητας
Αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ κοινά στη νόσο του Πάρκινσον και προκύπτουν από την επιβράδυνση της δραστηριότητας των λείων μυών στο πεπτικό σύστημα.
Πώς να το διαχειριστείτε: Πριν καταφύγετε σε καθαρτικά, δοκιμάστε να πίνετε περισσότερα υγρά, να αυξήσετε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και να ασκηθείτε.
3. Ουρολογικά προβλήματα
Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα είναι η συχνή ή/και επείγουσα ανάγκη για ούρηση, ακόμα κι αν η κύστη σας δεν είναι γεμάτη.
Πώς να το διαχειριστείτε: Επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλες αιτίες προβλημάτων του ουροποιητικού, όπως λοίμωξη. Μπορεί να είναι σε θέση να σας συνταγογραφήσει φάρμακα. Περιορίστε την πρόσληψη υγρών πριν τον ύπνο το βράδυ.
4. Κράμπες στους μύες
Ένα ακόμα συχνό σύμπτωμα, καθώς και μια παρενέργεια των φαρμάκων για τη θεραπεία της νόσου, είναι η δυστονία, η οποία είναι επώδυνη κράμπα στους μύες. Η δυστονία εμφανίζεται συνήθως στα πόδια, τα χέρια, τον λαιμό, ή το πρόσωπο.
Πώς να το διαχειριστείτε: Ζητήστε από τον γιατρό σας να αξιολογήσει τα συμπτώματά σας, για να δείτε εάν ο χρονισμός τους σχετίζεται με το πότε η φαρμακευτική αγωγή κορυφώνεται, ή πέφτει στο σώμα σας. Μπορεί να σας προτείνει αλλαγή στις ώρες που παίρνετε τα φάρμακα, ή προσθήκη άλλων θεραπειών.
5. Σεξουαλικά προβλήματα
Οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση, ή μειωμένη λίμπιντο. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν μειωμένη λίμπιντο, αδυναμία οργασμού και μειωμένη κολπική λίπανση. Η βραδυκινησία και η ακαμψία μπορούν επίσης να επηρεάσουν την σεξουαλική σας ζωή.
Τρόπος διαχείρισης: Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τη στυτική δυσλειτουργία. Αλλά το πιο σημαντικό είναι η ευαίσθητη, συχνή και ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων για να μην χαθεί η οικειότητα στο ζευγάρι.
6. Προβλήματα λόγου
Είναι σύνηθες οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον να εμφανίζουν υποφωνία (χαμηλή ένταση φωνής) και δυσαρθρία (δυσκολία στην ομιλία), μεταξύ άλλων προβλημάτων.
Πώς να το διαχειριστείτε: Ένας λογοπαθολόγος μπορεί να σας βοηθήσει με ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί για την αύξηση της έντασης της φωνής και την ενίσχυση των μυών που χρησιμοποιείτε για να μιλήσετε. Ένας τύπος θεραπείας ειδικά για ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον που ονομάζεται Lee Silverman Voice Technique.
7. Δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)
Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το μάσημα και η κατάποση είναι πιο δύσκολα, οδηγώντας σε ενοχλητικά προβλήματα με τα σάλια και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κίνδυνο υποσιτισμού ή πνιγμού ή αναρρόφησης τροφών.
Πώς να το διαχειριστείτε: Επισκεφτείτε έναν λογοπαθολόγο, για να δείτε εάν με θεραπεία μπορεί να βελτιωθεί η κατάποση. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε τον τύπο ή την υφή των τροφών που τρώτε για να αποφύγετε τον πνιγμό και άλλα προβλήματα.
Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org
φωτό: iStock
Πηγή: iatropedia.gr