Παύλος Παπαδάτος: Ο Καραγκιόζης Τραπεζίτης!

Ας υποθέσουμε ότι είσαι καθηγητής οικονομικών και ρωτάς έναν φοιτητή σουνα σου πει τι ενέργειες θα πρότεινε να κάνει μια κυβέρνηση μιας χώρας που βρίσκεταισε κρίση, ώστε τα επόμενα τέσσερα χρόνια να κατορθώσει να αναπτύξει κάπως την οικονομίατης. Έστω λοιπόν ότι εκείνος μεταξύ άλλων απαντά: «Να φορολογήσει τους έντιμουςπολίτες σε τέτοιο βαθμό ώστε να δημιουργήσει σταδιακά ένα υπερ-πλεόνασμα κοντά στο 5.3% τον τέταρτο χρόνο και συγχρόνως να καθυστερείτις πληρωμές των υποχρεώσεών της προς τις επιχειρήσεις ώστε να συγκεντρώσει ένα ποσό γύρω στα 8δις. Εκ των υστέρων θα της πρότεινα να μειώσει τη φορολογία και συγχρόνως ναεπιστρέψει ένα μέρος των φόρων στους πολίτες ώστε να αισθανθούν κάπωςκαλύτερα!».Εσύ, ως καθηγητής,εύλογα θα ρωτούσες:«Μα, καλά παιδί μου, τινόημα έχει να πνίγεις τους φορολογούμενους στη φορολογία στραγγίζονταςσυγχρόνως την αγορά, ώστε να επιστρέφεις τα μισά από όσα τους πήρες, αφούπροηγουμένως αντί να αναπτύξεις την οικονομία την έχεις καταβαραθρώσει;».

Η μόνη απάντηση που θα έβρισκε ο φοιτητής: «Είχα δει στο θέατρο σκιών τον Καραγκιόζη Τραπεζίτη! Όπου ενώ έφαγε όλα τα λεφτά των καταθετών, εκ τωνυστέρων τους επέστρεψε τα μισά και έτσι έμειναν και αυτοί ευχαριστημένοι, αλλά φυσικά και η τράπεζα κλειστή».

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό ακριβώς κάνει η σημερινή κυβέρνηση με τομεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της. Σε αυτή όμως την αδιανόητη αντιαναπτυξιακήφορολογική της πολιτική έρχεται και ο αναπροσαρμοσμένος ΕΝΦΙΑ που αυξήθηκεκατά 300 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι. Ιδιοκτήτες παγιδευμένοι με ανοίκιασταακίνητα ή με ακίνητα που έχουν χάσει κατά 50% την αξία τους, όντας ανήμποροι νατα ξεφορτωθούν θεωρούνται μεγαλοϊδιοκτήτες ή εισοδηματίες και καλούνται ναπληρώσουν ποσά που τους οδηγούν σε πλήρη φτωχοποίηση ή και σε οριστικήαπώλεια των περιουσιών τους.

Το είπα ξανά. Η παρούσα κυβέρνηση μισεί την ιδιοκτησία και το επιχειρηματικόκέρδος και αντί να καλλιεργεί επενδυτικό κλίμα προσπαθεί να πνίξει οικονομικά καιόλους όσους έκαναν το λάθος να επενδύσουν ή να κτίσουν στη χώρα μας. Είναιανίκανη να αντιληφθεί ότι πρέπει να προσφέρει κίνητρα για επενδύσεις ώστε ναπαραχθεί πλούτος από τον οποίο θα κερδίσουν όλοι και όχι να δημιουργεί συνεχώςαντικίνητρα.

Από την πολιτική της όλοι έχουν ζημιωθεί. Πολύ περισσότερο όμως οι εργαζόμενοιστον ιδιωτικό τομέα, με το 30% εξ αυτών να αμείβεται με λιγότερα από 390 ευρώ τον μήνα.

Σημείωση

Φίλες και φίλοι μην τρέφετε αυταπάτες. Η χώρα θα βρει τον βηματισμό της μόνο αν τη διακυβέρνησή της αναλάβει μία κυβέρνηση ικανή να εμπνεύσει και να εφαρμόσειμία δημιουργική αναπτυξιακή πολιτική. Αργά μεν, σύντομα δε, οι εκλογές έρχονται!