Πέντε μύθοι για τις αλλεργίες που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Εάν είσαι ένα από τα εκατομμύρια άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες, μπορεί να πιστεύεις ότι έχεις υποφέρει αρκετά ώστε να γνωρίζεις τι συμβαίνει σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα και τις θεραπείες.

Αλλά υπάρχουν μερικές υποθέσεις σχετικά με τις αλλεργίες, και πολλοί είναι αυτοί που μπορεί να εκπλαγούν όταν μάθουν την αλήθεια.

Ακολουθούν πέντε βασικοί μύθοι για τις αλλεργίες, και το τι ισχύει στην πραγματικότητα:

Οι αλλεργίες εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Αυτό δεν ισχύει εάν παθαίνεις αλλεργίες σε εσωτερικούς χώρους από παράγοντες όπως ακάρεα σκόνης, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων και μούχλα, και η μεγαλύτερη παραμονή σου σε εσωτερικούς χώρους και η λιγότερη κυκλοφορία καθαρού αέρα μπορεί να προκαλέσει χειρότερα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, το ξεσκόνισμα και η χρήση προστατευτικών για στρώματα και μαξιλάρια είναι οι καλύτερες επιλογές.

Μέχρι να ενηλικιωθείς, θα ξέρεις αν έχεις αλλεργίες

Όχι απαραίτητα. Αν και οι περισσότερες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, οι αλλεργίες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι αλλεργίες συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει λανθασμένα μια ουσία όπως η γύρη ή τα ακάρεα σκόνης ως επιβλαβή και στη συνέχεια επιτίθεται, απελευθερώνοντας ενώσεις που μπορούν να επηρεάσουν τα ιγμόρεια, τα μάτια, τους αεραγωγούς, το δέρμα και το πεπτικό σύστημα. Μπορεί να το παρατηρήσεις την πρώτη φορά που θα έρθεις σε επαφή με μια ουσία ή μπορεί να αντιδράσεις μόνο όταν έχεις εκτεθεί επανειλημμένα σε αυτήν ή εάν το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι αδύναμο. Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε ενήλικες – μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς με τέτοιες αλλεργίες τις ανέπτυξαν στην ενήλικη ζωή.

Η κατανάλωση μελιού μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του αλλεργικού πυρετού

Θεωρητικά ναι — στην πράξη, όχι, γιατί οι μέλισσες πιθανότατα δεν επισκέπτονται τα φυτά που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν. Η ιδέα είναι ότι τρώγοντας τοπικό μέλι, εκτίθεις τον εαυτό σου στην τοπική γύρη, την οποία το σώμα σου μπορεί να συνηθίσει με την πάροδο του χρόνου και να σταματήσει να αντιδρά στην ίδια θεωρία που εξηγεί πώς λειτουργούν τα εμβόλια αλλεργίας. Αλλά οι μέλισσες παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της γύρης τους από ανθοφόρα φυτά, όχι από τα δέντρα, τα χόρτα και τα ζιζάνια που προκαλούν τον περισσότερο αλλεργικό πυρετό. Και η ποσότητα της γύρης σε ένα βάζο με μέλι μπορεί να ποικίλλει πολύ, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο να χτίσουμε σιγά σιγά μια ανοχή με μια ελεγχόμενη δόση. Ξεκίνησε με τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, όπως η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους όταν ο αριθμός γύρης είναι υψηλός και η χρήση ηλεκτρικών σκουπών και καθαριστών αέρα με φιλτράρισμα.

Θα πρέπει να παίρνεις φάρμακα για την αλλεργία μόνο όταν χρειάζεται

Ορισμένα φάρμακα για την αλλεργία είναι καλύτερα αν τα πάρεις πριν τα χρειαστείς. Θα πρέπει να δώσεις επινεφρίνη όταν κάποιος έχει αναφυλακτική αντίδραση και τα αντιισταμινικά μπορούν να καταστείλουν περιστασιακά συμπτώματα αλλεργίας σε μόλις μία ώρα. Αλλά για προβλέψιμες εποχιακές αλλεργίες, η λήψη των φαρμάκων πριν αισθανθείς τα συμπτώματα θα μειώσει την αντίδρασή σου. Γι’ αυτό πολλοί γιατροί συνιστούν ένα καθημερινό αντιισταμινικό σε ασθενείς με εποχιακές αλλεργίες, ή ένα ρινικό σπρέι.

Δεν πρέπει να κάνεις δώρο λουλούδια σε κάποιον με αλλεργία

Τα πιο κοινά εποχιακά αλλεργιογόνα είναι τα χόρτα (μεταξύ των οποίων αναπτύσσεται αμβροσία). Τα περισσότερα διακοσμητικά ανθοφόρα φυτά δεν παράγουν πολλή γύρη, ή παράγουν βαριά γύρη που δεν ταξιδεύει μέσω του ανέμου. Σε μια τέτοια περίπτωση, προτίμησε κάτι όπως καμέλιες, τριαντάφυλλα και κρίνα και απόφυγε τις μαργαρίτες, τους ηλίανθους και το χαμομήλι.

Πηγή: pronews.gr