Περί-βαλλον και ΧΥΤΑ…

Στην ιατρική όταν εκδηλωθεί μια πάθηση ακολουθούμε θεραπευτική αγωγή για περιορισμό των συμπτωμάτων της και αποφυγή επιπλοκών.
Στη συνέχεια και κατά την αποθεραπεία του ασθενούς βελτιώνουμε τις συνθήκες και τους παράγοντες που μπορούμε για να αποφύγουμε υποτροπές και να προλάβουμε νέα ασθένεια.
Στο πρόβλημα που προέκυψε αυτές τις μέρες με τη φωτιά στον ΧΥΤΑ και το τοξικό νέφος η ασθένεια έχει εκδηλωθεί.
Επομένως λόγω επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία δεν πρέπει να το πάρουμε αψήφιστα. Πρέπει να φροντίσουμε πρωτιστως την προάσπιση της υγείας μας τουλάχιστον μέχρι να εξαφανιστει ο ρυπογόνος καπνός.
Πώς;
Αποφεύγοντας άσκοπες μετακινήσεις ειδικά σε περιοχές ακτίνας δέκα χιλιομέτρων.
Χρησιμοποιώντας προστατευτικές μάσκες ακόμη και σε ανοικτούς χώρους ειδικά όταν υπάρχει και η ανάλογη ενδεικτική δυσοσμία.
Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να παραμείνουν σπίτι τους.
Κατοικίες και βεράντες στις γύρω περιοχες καλό είναι να καθαριστούν καλά με την ολοκλήρωση του φαινομένου.
Χόρτα και λαχανικά στις κοντινές καλλιέργειες πρέπει να καταναλώνονται μετά από σχολαστικό πλύσιμο.
Οι υδροφόροι ορίζοντες και το εδαφος της ευρυτερης ζωνης πρέπει να εκτιμηθούν από ειδικά κλιμάκια το επόμενο άμεσο διάστημα.
Οι αρμόδιοι φορείς φροντίζουν ήδη για τον έλεγχο της φωτιάς, γεγονός αντικειμενικά πολύ δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς το εύφλεκτο των υλικών, την μεγάλη έκταση τους και κυριως το μεγάλο βάθος τους που ξεπερνά τα 6-7 μέτρα.
Οι χωματερές στερεών αποβλήτων αποτελούν ανα τον κόσμο μόνιμη υγειονομική απειλή και εστίες ανάφλεξης με όλες τις συνέπειες που βιώνουμε κι εμείς σήμερα.
Γι αυτό και οι σύγχρονοι ΧΥΤΑ πρέπει να διαθέτουν εκτός των άλλων , σύστημα αντιπυρικής προστασίας, δίκτυο αποχέτευσης των νερών της βροχής με σύστημα μόνωσης και στεγανοποίησης για αποφυγή ρύπανσης των υπόγειων υδάτων,σύστημα αξιοποίησης του παραγόμενου βιοαερίου, που αποτελεί το λάδι στη φωτιά, καθώς και συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης.
Ειλικρινά δε γνωρίζω ποιες από τις παραπάνω προδιαγραφές πληρεί ο ΧΥΤΑ στο νησί μας· όμως καλό είναι όταν κάτσει ο καπνός να ψάξουμε καλοπροαίρετα τι λείπει και πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση.
Ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς υπάρχουν αρμόδια όργανα να το ερευνήσουν.
Εικασίες, ίντριγκες και υποθέσεις στην παρούσα φάση νομίζω περιττεύουν και κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμη πιο τοξική.
Η διαχείριση των αποβλήτων στις σύγχρονες υπερκαταναλωτικές κοινωνίες αποτελεί ένα από τα τρία μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα μαζί με την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη νερού.
Σαν κοινωνία οφείλουμε να αφυπνιστούμε , με όποιο απλό τρόπο μπορεί ο καθένας, πριν είναι αργά για τον πλανήτη μας.
Η πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει τη διαθέσιμη πλούσια τεχνογνωσία στο θέμα,προς όφελος του πολίτη και μόνο.
Ίσως έτσι μπορέσουμε στο μέλλον να αποφύγουμε ανάλογα ατυχήματα.
Φώτης Αυγουστατος
Μαιευτηρας Γυναικολογος.