Η πανδημία είναι σε έξαρση σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό χώρο. Μεγάλες και μικρότερες χώρες με προηγμένα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και δημόσιας υγείας βρίσκονται σε ανεξέλεγκτη κατάσταση διασποράς του κορωνοϊου αλλά και θεραπείας των κρουσμάτων. Το μαρτυρούν οι τελευταίες εξελίξεις σε Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Τσεχία, Πολωνία κλπ, όπως και χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ελλάδα τα καταφέραμε καλά έως εδώ, δηλαδή καλύτερα από άλλες χώρες αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει από στιγμή σε στιγμή. Η κατάσταση άρχισε να γίνεται επικίνδυνη με 30% – 40% αύξηση των κρουσμάτων με παράλληλη αύξηση των νοσηλευομένων, των διασωληνωμένων, των θανάτων.
Πως αντιδρούμε; Δεν κάνουμε επιλογές υψηλού ρίσκου για την υγεία και την ζωή των πολιτών.
Δεν υποκύπτουμε σε λαϊκισμούς και μικροπολιτική εκμετάλλευση του δράματος που ζουν οι πολίτες σε όλο τον κόσμο.
Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, προλαμβάνουμε την διασπορά του ιού σε κάθε τοπική κοινωνία.
“Μένουμε Σπίτι” ακόμα μια φορά. Είναι το πιο αποδοτικό μέσο.
Αυτό τελικά κάνουν και χώρες που δεν το είχαν αποδεχθεί στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία.
Γνωρίζουμε και αισθανόμαστε όλοι ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση το δεύτερο lockdown. Υπάρχει κούραση, ηθική και οικονομική, διαχειριστική και εργασιακή. Δοκιμαζόμαστε όλοι, αλλά πρέπει να αντέξουμε και να εφαρμόσουμε με ευθύνη και φιλότιμο τα προστατευτικά μέτρα με επιστημονικά κριτήρια. Απέδωσαν τα μέτρα την περασμένη Άνοιξη, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τα εφάρμοσε σωστά και πιστά.
Και στην Περιφέρειά μας, βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της πανδημίας.
Το σύστημα υγείας και οι υποδομές μας δεν θα αντέξουν, έστω και μια μικρή αύξηση της διασποράς του ιού, ούτε στα νησιά μας, ούτε στις γύρω περιοχές.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οργανωνόμαστε, λοιπόν, για να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα, ως πολίτες, ως αιρετοί, ως Διοίκηση. Όλοι μαζί θα σηκώσουμε τα βάρη.
Είμαστε μαζί και δίπλα στους συμπολίτες μας από κάθε άποψη με αισιοδοξία και πίστη στην δύναμη μιας μεγάλης ομάδας με κοινό σκοπό.
Προηγούμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ο Νικόλαος Νιφοράτος
Επόμενο άρθρο“Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα…Τελικά νιώθω να ζω στη χώρα του Ο,ΤΙ ΚΑΤΣΕΙ.”