Μια ψήφος υπέρ του Μπάιντεν είναι επιλογή αξιοπρέπειας και επιστροφής στην κανονικότητα εκτιμά ο Περικλής Μαζαράκης, Διευθύνων σύμβουλος της Trispan, εταιρείας ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου (Private Equity) στην Νέα Υόρκη ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων. «Και κανονικότητα σημαίνει ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα κυβερνά εξ ονόματος ολόκληρου του λαού και όχι εξ ονόματος της βάσης 40-45% που τον εξέλεξε αρχικά. Όπως είπε κάποτε ο Ομπάμα, δεν πρέπει να υπάρχουν μπλε και κόκκινες Πολιτείες, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε στο ethnos.gr o κ. Μαζαράκης ο οποίος για χρόνια ήταν Chief Marketing Officer στη Yum brands, διεθνώς, (Pizza Hut, KFC, Taco Bell), επτά χρόνια στην McKinsey και Διευθυντής λειτουργίας 1.100 καταστημάτων στην Λατινική Αμερική και Καραϊβική. 

pericles_mazarakis_1.jpg
ethnos.gr/Περικλής Μαζαράκης

Υποστηρικτής της Ελλάδας για περισσότερο από 40 χρόνια ο Μπάιντεν

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η αμερικανική κοινωνία βιώνει καθημερινά ένα βομβαρδισμό από σφάλματα, λάθη και υπερβολές οι οποίες την έχουν εξουθενώσει, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα μέσα στην κρίση της πανδημίας.  Ο Έλληνας γκουρού ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ υπενθυμίζει ότι ο Μπάιντεν υπήρξε αταλάντευτα ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Ελλάδας για περισσότερα από 40 χρόνια στη Γερουσία και τον Λευκό Οίκο. Αντίθετα, ο Τραμπ υπήρξε ισχυρός σύμμαχος του Ερντογάν και δεν ήταν πρόθυμος να περιορίσει την επιρροή που προσπαθεί να ασκήσει η Τουρκία στο Αιγαίο.

Σχολιάζοντας την θητεία του σημερινού Προέδρου τονίζει ότι κυβερνά με σκοπό να διχάσει τον πληθυσμό, συσπειρώνοντας, κυρίως, το πολιτικό του ακροατήριο, υποκινώντας τη βία και υποτιμώντας τους αντιπάλους του. Από την άλλη, μια νίκη Μπάιντεν εκτιμά ότι θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να ανακτήσουν τόσο την αξιοπιστία τους όσο και την κυριαρχία τους σε διεθνές επίπεδο ακολουθώντας, παράλληλα, πολιτικές που θα κάνουν τη διαφορά για τις ΗΠΑ και τον κόσμο συνολικά. «Οι ΗΠΑ πρέπει να ανοιχτούν σε διεθνές επίπεδο, να απορρίψουν την εθνοκεντρική θέση τους και να υιοθετήσουν πολιτικές όπως συμφωνίες για την αλλαγή του κλίματος στο Παρίσι, πολυμερείς ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και συμφωνίες δίκαιου εμπορίου».  Ενδεικτική, όπως αναφέρει ο κ. Μαζαράκης, είναι η εκστρατεία Μπάιντεν η οποία επικεντρώνεται σε μια προσπάθεια μετάβασης από μια προσέγγιση απομονωτισμού στην ανάκτηση της παγκόσμιας κυριαρχίας, ενώ στον πυρήνα της καμπάνιας του στο εσωτερικό βρίσκεται η σύμπνοια που είναι εξαιρετικά απαραίτητη σε αυτές τις ταραγμένες μέρες.

Οι προκλήσεις της νέα περιόδου

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της νέας περιόδου ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Trispan, εκτιμά ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναμετρηθεί το επόμενο διάστημα με την καταπολέμηση της πανδημίας και την  προετοιμασία για την ανάπτυξη του εμβολίου που θα βοηθήσει στην εξάλειψη της νόσου.

Ωστόσο, όπως λέει, το μακροπρόθεσμο στοίχημα είναι πιο φιλοσοφικό και αφορά κυρίως μια μάχη μεταξύ αλήθειας και γεγονότων έναντι παραπληροφόρησης και ψεύτικων ειδήσεων. «Ένας ουσιαστικός πυλώνας για τη δημοκρατική μας κοινωνία είναι να έχουμε έναν ανεξάρτητο Τύπο που θα κρατά τους ηγέτες μας υπόλογους για τα γεγονότα και δεν θα λειτουργεί μέσα σε μια διαφορετική πραγματικότητα όπου οι πολιτικοί κατασκευάζουν τα γεγονότα, λέγοντας ψέματα στον κόσμο και κρύβοντας σημαντικές πληροφορίες από τους πολίτες. Πρόκειται ουσιαστικά για προσβολή της δημοκρατίας μας (τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό) και έχει γίνει ακόμη πιο αναγκαία και επείγουσα η ανεξαρτησία του Τύπου λόγω του πολλαπλασιασμού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της καλωδιακής τηλεόρασης που καθιστούν τον έλεγχο των πραγματικών περιστατικών και τη λογοδοσία ακόμη πιο δύσκολη για την Αστυνομία».

ap_20303392454277.jpg
AP

Η επούλωση των πληγών της διαίρεσης και της πόλωσης, η ανοικοδόμηση των θεσμών της δημοκρατίας και η συστράτευση της κοινωνίας γύρω από ένα κοινό σύνολο στόχων προς όφελος της χώρας και όχι μόνο ενός πολιτικού κόμματος αποτελούν τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν σύμφωνα με τον κ. Μαζαράκη. Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, εκτιμά ότι ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να βρει λύσεις σε 3 επιπλέον προβλήματα, όπως είναι η αυξανόμενη ανισότητα στη διανομή εισοδήματος μεταξύ «εχόντων και μη-εχόντων», στις χρηματοδοτήσεις προεκλογικών εκστρατειών οι οποίες δεν ελέγχονται και μπορούν να επηρεάσουν τα εκλογικά αποτελέσματα αλλά και στην καλύτερη ισορροπία μεταξύ πολιτικών που βοηθούν το επιχειρείν και ταυτόχρονα προστατεύουν το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΑπλό, αλλά σούπερ αποτελεσματικό: Το εκπληκτικό σχέδιο της χώρας-πρότυπο που έσβησε τον κορωνοϊό χωρίς lockdown
Επόμενο άρθρο“Όποιος επιθυμεί να ζήσει στην Ευρώπη, οφείλει να αποδεχθεί τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες”