Πίεση-Προσοχή: Αυτά είναι τα δημοφιλή φάρμακα που την ανεβάζουν περισσότερο

Σχεδόν το 20% των ατόμων με υπέρταση που λαμβάνει αντιυπερτασική αγωγή, μπορεί κατά λάθος να επηρεάζει το αποτέλεσμα της θεραπευτικής αγωγής παίρνοντας ορισμένα άλλα φάρμακα, όπως παυσίπονα, σύμφωνα με στοιχεία από 27.599 άτομα που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) και δημοσιεύθηκαν στην JAMA Internal Medicine.

Στους συνήθεις υπόπτους συγκαταλέγονται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα(ΜΣΑΦ). Πρόκειται για τα γνωστά παυσίπονα και αναλγητικά φάρμακα που όλοι λαμβάνουμε κατά διαστήματα (π.χ ιβουπροφαίνη, ναπροξένη). Ορισμένες ακόμη κατηγορίες φαρμάκω π.χ. αντικαταθλιπτικά, μπορεί επίσης να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που λάμβαναν φάρμακα τα οποία δυνητικά μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές της πίεσης ήταν επίσης πιο πιθανό να παίρνουν και πιο ενισχυμένη αντιυπερτασική αγωγή δηλαδή περισσότερα φάρμακα σε υψηλότερες δόσεις.

Τα ευρήματα ενισχύουν τη σημασία της σωστής ρύθμισης της φαρμακευτικής αγωγής γενικότερα και της αντιυπερτασικής ειδικότερα. Εάν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο για την αρτηριακή πίεση, φροντίστε να ενημέρωσετε τον γιατρό σας για τυχόν άλλα φάρμακα που λαμβάνετε συστηματικά, ακόμη και αν τα θεωρείτε αθώα. Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις με φάρμακα που δεν επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση π.χ. αντί για μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα θα μπορούσαν να λάβουν παρακεταμόλη.

Πηγή: aftodioikisi.gr