Πλεύρης-Πιθανή ένταξη και των 60άρηδων από 1η Ιανουαρίου στον υποχρεωτικό εμβολιασμό-Πώς θα εξαιρούνται οι άνω των 60 από υποχρεωτικό εμβολιασμό

Στην εξειδίκευση των μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης,

Αρχικά ο κ. Πλεύρης γνωστοποίησε ότι στην Ελλάδα ανιχνεύθηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Κρήτη, ενώ διευκρίνισε ότι τηρείται κατά γράμμα το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το πρόστιμο των 100 ευρώ, το οποίο δε θα πληρώνεται αν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

Παράλληλα είπε οτι θα συσταθούν ειδικές επιτροπές για όσους υποβάλουν αιτήσεις επικαλούμενοι ειδικούς λόγους για να μην κάνουν τον εμβολιασμό τους. Σημείωσε, ακόμα, ότι ο νόμος επιτρέπει στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους γίνουν 60 ετών μετά τις 16 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με self test. Τέλος, για το πιστοποιητικό νόησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται θετικό PCR τεστ.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Το ίδιο ακριβώς θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, μετά τις γιορτές δηλαδή. Συστήνονται επιπλέον self test κατά την περίοδο των Χριστουγέννων πριν τις συναθροίσεις είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Όσον αφορά τις ηλικίες 5 έως 11 ετών, η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό θα ανοίξει όταν παραλάβουμε τα εμβόλια, ενώ στην επιτροπή έχει τεθεί το ερώτημα για το χρόνο που θα ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση (αν θα ανοίγει νωρίτερα από το 6μηνο).

Πηγή: aftodioikisi.gr