Ποιες τροφές κάνουν κακό στα νεφρά και το συκώτι

Μπορεί να μην του δίνετε μεγάλη σημασία, αλλά το συκώτι σας εργάζεται σκληρά όλο το εικοσιτετράωρο. Διάφορες επιπλοκές και σοβαρά προβλήματα μπορεί να προκύψουν αν δεν φροντίζετε κι εσείς την λειτουργία του.

Μερικές από τις κύριες λειτουργίες που εκτελεί το συκώτι είναι η πέψη της τροφής και το φιλτράρισμα των τοξινών από τον οργανισμό.

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει πάντα να προσπαθήσετε να καταναλώνετε υγιεινές τροφές και να αποφεύγετε εκείνες που εμποδίζουν την λειτουργία του ήπατος, ή να το κάνουν να εργαστεί σκληρότερα.

Γνωρίζετε όμως ποιες τροφές βλάπτουν το συκώτι; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για τέτοια είδη διατροφής.

Γλυκά και αρτοποιήματα

Σε όλους αρέσει να τρώνε κέικ, μάφινς και μπισκότα. Γνωρίζετε όμως τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στο συκώτι σας; Είναι η ζάχαρη κακή για το συκώτι σας; Ναι! Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα γλυκά θα πρέπει να εκλείπουν εντελώς από τον καθημερινό σας διατροφικό πίνακα.

Πρώτα απ’ όλα, αυτά τα είδη έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία. Δεύτερον, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο σώμα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λίπος, που μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες ηπατικές ασθένειες.

Επίσης, στα αλμυρά προϊόντα αρτοποιίας το κύριο συστατικό που χρησιμοποιείται είναι το εξευγενισμένο λευκό αλεύρι. Το λευκό αλεύρι είναι δύσκολο να χωνευτεί και επίσης προκαλεί συσσώρευση λίπους στο συκώτι.

Αεριούχα/ανθρακούχα ποτά

Είναι εντάξει να καταναλώνετε περιστασιακά μια μικρή ποσότητα ανθρακούχων ποτών, αλλά η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να αρχίσει να βλάπτει το συκώτι σας και να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαφόρων ηπατικών επιπλοκών. Εκτός από αυτό, η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών είναι επίσης μια σημαντική αιτία αύξησης βάρους και παχυσαρκίας.

Και η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει το συκώτι σας αυξάνοντας τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ (λιπώδες ήπαρ). Επίσης, τα αναψυκτικά έχουν έναν θανατηφόρο συνδυασμό ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων (ονομάζονται επίσης κενές θερμίδες) που είναι επιβλαβείς για την υγεία του ήπατος.

Αλκοόλ

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κόψετε αμέσως, αν σας νοιάζει η υγεία του ήπατος. Τα όρια για το αλκοόλ σύμφωνα με τις δυτικές χώρες είναι 14 μονάδες/εβδομάδα τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, κατανεμημένα σε όλη την εβδομάδα. Τι συμβαίνει όταν καταναλώνετε υπερβολικό αλκοόλ;

Όταν το συκώτι προσπαθεί να το διασπάσει, η χημική αντίδραση σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να βλάψει τα κύτταρά του οδηγώντας σε φλεγμονή, κυτταρικό θάνατο και ουλές (ίνωση). Εκτός αυτού, η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, αυξάνοντας τις τοξικές επιδράσεις στο συκώτι.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για μεγάλες περιόδους οδηγεί σε κίρρωση του ήπατος που είναι η μη αναστρέψιμη ουλή στο ήπαρ. Τα άτομα που αναπτύσσουν κίρρωση μπορεί να αναπτύξουν επιπλοκές όπως έμετο με αίμα, ίκτερο, υπερβολική συσσώρευση υγρών στο σώμα και επίσης καρκίνο του ήπατος.

Αλεύρι

Πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση τροφών με βάση το ζυμάρι (ψωμί, πίτσα κλπ) από λευκό αλεύρι. Είναι πολύ χαμηλό σε μέταλλα, φυτικές ίνες και απαραίτητες βιταμίνες. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα δημητριακά μετατρέπονται σε ζάχαρη στον οργανισμό. Αυτό είναι δύσκολο να επεξεργαστεί και καταλήγει ως λίπος στο συκώτι. Είναι μια από τις κύριες αιτίες λιπώδους ηπατικής νόσου. Αντίθετα, θα πρέπει να επιλέξετε υγιεινές εναλλακτικές, που θα βοηθήσουν το συκώτι σας να παραμείνει υγιές όλο το χρόνο.

Λιπαρές/fast food τροφές

Οι τηγανητές πατάτες, οι γκοφρέτες, τα μπιφτέκια και οι πίτσες δεν κάνουν καλό στο συκώτι σας. Αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα, ή trans λιπαρά και είναι δύσκολο να αφομοιωθούν. Με άλλα λόγια, το συκώτι σας χρειάζεται να εργαστεί σκληρά για να επεξεργαστεί αυτές τις τροφές. Τα υψηλά κορεσμένα λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή με την πάροδο του χρόνου και τελικά να μετατραπούν σε κίρρωση. Τα κορεσμένα λίπη μπορούν επίσης να αυξήσουν την κακή χοληστερόλη και να μειώσουν το επίπεδο της καλής χοληστερόλης στο σώμα. Έτσι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, εκτός από το λιπώδες ήπαρ.

Αλάτι

Το αλάτι δεν είναι ποτέ εύκολο για το συκώτι σας. Πρέπει να λάβετε κάθε δυνατό μέτρο για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού, για καλύτερη λειτουργία του ήπατος. Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού στο σώμα. Πρέπει να αποφεύγετε τις σούπες σε κονσέρβα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε νάτριο. Αποφύγετε συσκευασμένα αλμυρά σνακ όπως πατατάκια, αλμυρά μπισκότα κ.λπ. καθώς είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Το επεξεργασμένο τυρί είναι κακό για το συκώτι σας καθώς ανήκει στην κατηγορία των επεξεργασμένων τροφίμων και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδεις ασθένειες του ήπατος, καθώς και σε παχυσαρκία.

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας μπορεί να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, αλλά η πέψη του είναι μια δύσκολη εργασία για το συκώτι σας. Η διάσπαση των πρωτεϊνών δεν είναι εύκολη για το συκώτι και μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με το ήπαρ. Επίσης, η υπερβολική συσσώρευση πρωτεΐνης στο ήπαρ μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδεις ασθένειες του ήπατος που μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στον εγκέφαλο και τους νεφρούς. Το ασπράδι του αυγού είναι καλό για το συκώτι σας, αλλά η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα πέψης, ενώ ο κρόκος είναι πηγή χοληστερόλης.

Άλλες παρατηρήσεις

Όλες οι παραπάνω είναι τροφές που κάνουν κακό στα νεφρά και το συκώτι. Το να καταναλώνετε τα πάντα με μέτρο εξακολουθεί να είναι εντάξει, αλλά τη στιγμή που ξεπερνάτε αυτό το όριο, διακινδυνεύετε την υγεία του ήπατός σας.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων πλούσιων σε φρουκτόζη, όπως οι σταφίδες, τα ξηρά φρούτα μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και λιπώδες ήπαρ. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη στα φρούτα (φρουκτόζη) μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογικές ποσότητες λίπους στο αίμα, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Οι μπανάνες δεν είναι κακές για το συκώτι, αλλά προσπαθήστε να τις περιορίσετε σε 1-2 την ημέρα και όχι πέρα από αυτό, καθώς η φρουκτόζη σε αυτές μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδεις ασθένειες του ήπατος.

Πηγή: iatropedia