Ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο για τον έλεγχο των τουριστών στην Ελλάδα

“Πονοκέφαλος” για το κυβερνητικό επιτελείο και τους ειδικούς επιστήμονες είναι η κατάρτιση του τελικού υγειονομικού σχεδίου για τους ταξιδιώτες που θα φτάνουν στην Ελλάδα μετά τις 15 Ιουνίου.

Τα 12 κρούσματα κορωνοϊού από την Ντόχα, χτύπησαν “καμπανάκι” για το σχέδιο αφίξεων τουριστών. Και ήταν ένα “crash test” για την κατάσταση που ενδέχεται να διαμορφωθεί με το τουριστικό άνοιγμα της χώρας.

Κάτι που παραδέχτηκε σε συνέντευξη του στον Real FM ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
“Το περιστατικό με τα κρούσματα στην πτήση από την Ντόχα αποτέλεσε μια άσκηση ετοιμότητας για το κατά πόσο λειτουργεί το σχέδιο μας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων είναι η πρόταση για την εφαρμογή του pooled testing για τον κορωνοϊό, στα σημεία εισόδου της χώρας.
Πρόκειται για μαζικό έλεγχο με τον οποίο εξετάζονται πολλά δείγματα σε ένα τεστ.

Τι είναι το pooled testing

Δείγματα από διάφορα άτομα δοκιμάζονται μαζί σε έναν μόνο σωλήνα χρησιμοποιώντας ευαίσθητες μοριακές βιολογικές μεθόδους ανίχνευσης.
Μόνο εάν το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης είναι θετικό, τα δείγματα πρέπει να εξεταστούν ξεχωριστά.
Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, όλα τα δείγματα σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι αξιόπιστα.

Το μεγάλο στοίχημα

Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί το άνοιγμα των συνόρων της χώρας με ασφάλεια στις 15 Ιουνίου, το “μεγάλο στοίχημα”.
Και θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα και εργαλεία ώστε να στήσει ένα σύστημα που θα μειώνει τον κίνδυνο διασποράς και θα παρέχει ασφάλεια σε ταξιδιώτες και πολίτες.

Πηγή: tourismtoday.gr