«Πως αντιλαμβάνομαι την πρόταση για συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων»
Πριν από λίγες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας οι επιστολές του Δημάρχου, κ. Μιχαλάτου, προς τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, οι οποίες τους καλούν για συνεργασία στα πλαίσια του Δήμου. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις περασμένες αυτοδιοικητικές εκλογές άλλωστε, είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι δημοτικές κινήσεις έπρεπε να είχαν ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο για τη συνεργασία τους με τις άλλες παρατάξεις, μιας και ήταν εκ προοιμίου γνωστό ότι κανείς δε θα είχε την πολυπόθητη πλειοψηφία στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου. Πως μπορεί όμως να γίνει η επίσης πολυπόθητη συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων υπέρ των συμφερόντων των δημοτών;
Πρώτα απ’ όλα να σημειώσουμε ότι οι επιστολές αυτές έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση καθώς το θέμα της συνεργασίας έπρεπε να είχε διεκπεραιωθεί αμέσως μετά τις εκλογές. Η μεγάλη καθυστέρηση, σκόπιμη ή μη, προκαλεί διάφορες εικασίες. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση και ενόψει αυτής της σημαντικής πολιτικής πρωτοβουλίας, οφείλουν να γίνουν κάποια βήματα που θα διασφαλίζουν το ειλικρινές, το ουσιαστικό και το αποτελεσματικό της επιχειρούμενης συνεργασίας.
Αναμφισβήτητα το πρώτο βήμα δεν μπορεί να είναι άλλο απ’ τη λήψη μιας απόφασης απ’ την κάθε δημοτική κίνηση που συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο, με όποιο τρόπο αυτή θεωρεί πρόσφορο.
Παράλληλα με τις δημοτικές κινήσεις, θεωρώ ότι θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα κι απ’ τους πολιτικούς φορείς προκειμένου να έχουν κι αυτοί τη δική τους τοποθέτηση σ’ ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Τέλος, θα πρέπει να γίνει μία ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου η κάθε παράταξη θα μπορεί να ξεδιπλώσει το δικό της πρόγραμμα, να βρεθούν τα κοινά σημεία και να συζητηθούν δημόσια, προκειμένου όλοι οι πολίτες του Δήμου να γνωρίζουν τις τοποθετήσεις όλων των δημοτικών παρατάξεων.
Για παράδειγμα στη δημοτική κίνηση στην οποία συμμετείχα, ένα εμβληματικό στοιχείο του προγράμματός μας ήταν η επαναλειτουργία του καφενείου της Καμπάνας απ’ την 1η μέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής. Γνωρίζω ότι το ίδιο στοιχείο ήταν μέρος του προγράμματος και της «Δημοτικής συμπολιτείας». Συνεπώς ένα κοινό προγραμματικό σημείο που θα μπορούσε – και πρέπει κατά τη γνώμη μου – να συμφωνηθεί, είναι η άμεση επαναλειτουργία αυτής της δομής. Αυτή είναι μόνο μία πρόταση ως παράδειγμα ενώ μπορούν να προκύψουν κι άλλες ανάλογες σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία κτλ.
Εφόσον βρεθούν κοινά προγραμματικά σημεία και συμφωνηθούν, από εκεί και πέρα θα πρέπει να συμφωνηθεί κι ένας τρόπος διασφάλισης της υλοποίησής τους και της λειτουργικότητας της συνεργασίας σε βάθος χρόνου. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δημιουργηθεί μία διαπαραταξιακή επιτροπή, ένα κοινό όργανο ελέγχου, με την ευθύνη να εποπτεύει τα κοινά προγράμματα που θα έχουν αποφασιστεί και να ενημερώνει για την πορεία τους το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες.
Αυτή είναι η συνεργασία όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι, και όπως οι δημοκρατικές διαδικασίες και η πολιτική ορθότητα προτείνουν. Αναμένουμε να δούμε λοιπόν ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ποια θα είναι τα συγκεκριμένα οφέλη που θα προκύψουν a priori για του δημότες και ποιες οι υποχρεώσεις των συνεργαζόμενων μερών. Γιατί ο αντικειμενικός στόχος μιας ενδεχόμενης συνεργασίας είναι το κέρδος που θα έχουν οι πολίτες. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα επανέλθουμε για να αξιολογήσουμε τις αποφάσεις που θα παρθούν.
Αργοστόλι, 17/10/2019
Γιάννης Βαρούχας