Η ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες στρατηγικές για τη θεραπεία και την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων χρησιμοποιώντας ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως και ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Η αθηροσκλήρωση σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία. Η φλεγμονή ελέγχεται κανονικά από “σήματα διακοπής”, που ονομάζονται ρεσολβίνες. Αυτές απενεργοποιούν τη φλεγμονή και διεγείρουν την επούλωση και την επιδιόρθωση των ιστών.
Οι ρεσολβίνες σχηματίζονται από ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και συνδέονται και ενεργοποιούν έναν υποδοχέα που ονομάζεται GPR32.
“Διαπιστώσαμε ότι αυτός ο υποδοχέας είναι απορυθμισμένος στην αθηροσκλήρωση, υποδεικνύοντας μια διαταραχή στις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του σώματος”, είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Hildur Arnardottir, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής, Solna, Karolinska Institutet.
“Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για εντελώς νέες στρατηγικές για τη θεραπεία και την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, αναστέλλοντας τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, ενώ ενεργοποιεί επίσης τις διαδικασίες επούλωσης του σώματος με τη βοήθεια ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, για παράδειγμα”, πρόσθεσε.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι η σηματοδότηση μέσω του υποδοχέα σταματά ενεργά τη φλεγμονή στα αθηροσκληρωτικά αιμοφόρα αγγεία και διεγείρει την επούλωση.
Οι ερευνητές μελέτησαν την αθηρωματική πλάκα και δημιούργησαν ένα νέο πειραματικό μοντέλο με υπερεκφρασμένο υποδοχέα GPR32. Ο υποδοχέας GPR32 εξουδετέρωσε την αθηροσκλήρωση και τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία και οι ρεσολβίνες, που ενεργοποιούν το GPR32, ενίσχυσαν το αποτέλεσμα.
“Θα μελετήσουμε τώρα τους μηχανισμούς πίσω από την αποτυχημένη διαχείριση της φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα σήματα διακοπής με την μεσολάβηση ωμέγα 3 για τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης”, είπε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο δρ. Magnus Bäck, ανώτερος σύμβουλος καρδιολόγος και καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής, Solna, Karolinska Institutet.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation.
Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Σε ποιες τροφές θα τα βρείτε
Οι ειδικοί συνιστούν την λήψη τουλάχιστον 250-500 mg από ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ημερησίως για τους ενήλικες. Μπορείτε να πάρετε υψηλές ποσότητες ω 3 λιπαρών από λιπαρά ψάρια, φύκια και αρκετές φυτικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Οι 11 τροφές με τα περισσότερα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
- Λινέλαιο: 7,196 mg ανά κουταλιά
- Χαβιάρι: 6.789 mg ανά 100 γραμ.
- Σκουμπρί: 5,134 mg ανά 100 γρ.
- Σπόροι Chia: 4,915 mg ανά μερίδα 28 γρ.
- Λάδι συκωτιού γάδου: 2,664 mg ανά κουταλιά
- Καρύδια: 2,542 mg ανά μερίδα 28 γρ.
- Σολομός: 2,260 mg ανά 100 γραμ.
- Γαύρος: 2,113 mg ανά 100 γρ.
- Ρέγγα: 1,729 mg ανά 100 γρ.
- Σαρδέλες: 1.480 mg ανά 100 γραμ.
- Στρείτα: 672 mg ανά 100 γρ.
Όπως μπορείτε να δείτε, είναι σχετικά εύκολο να πάρετε πολλά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μέσω της διατροφής.
Πηγές: https://www.healthline.com,https://medicalxpress.com
Πηγή: iatropedia.gr