Πώς θα πάρει «μπρος» ο τουρισμός;

Την 1η Ιουλίου βλέπει η κυβέρνηση ως την ημερομηνία «σταθμό» για την πιθανή έναρξη της τουριστικής περιόδου, ενώ όσο αργεί η συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να διέπουν τις αεροπορικές μεταφορές τόσο πιο κοντά πλησιάζουν οι διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως το Ισραήλ, η Κύπρος, η Βουλγαρία αλλά και η Αυστρία.

Η προεργασία για τις διακρατικές συμφωνίες γίνεται ήδη από τα αρμόδια υπουργεία, καθώς γίνεται ξεκάθαρο πως η επίτευξη συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο δυσκολεύει και μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να συμφωνηθούν κανόνες με συγκεκριμένες χώρες μέχρι τα μέσα Μαϊου ώστε να ξεκινήσει μια μικρή εισροή τουριστών προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Ο Πρωθυπουργός πάντως, μέσω του CNN, διαμήνυσε πως αν όλα πάνε καλά, η χώρα θα ανοίξει τις πόρτες της την 1η Ιουλίου για τουρίστες. Θα πρέπει να υπάρξει τεστάρισμα πριν την αναχώρηση τους, ενώ σχεδιάζεται και η επίβλεψη τους εν Ελλάδι, είτε με μοριακό έλεγχο είτε με τεστ αντισωμάτων.

Η ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και οι φορείς του τουρισμού αναμένεται να παρουσιάσουν τις επόμενες ημέρες στον Πρωθυπουργό προτάσεις για την επαναλειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας σε δυο άξονες: Ο πρώτος περιλαμβάνει μέτρα για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται ενώ το δεύτερο σκέλος αφορά στις υγειονομικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία καταλυμάτων και πτήσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει το σενάριο ώστε η Ελλάδα να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό μέσα στον Ιούλιο, ενώ η τουριστική σεζόν αναμένεται να επεκταθεί πλήρως και μέσα στον Σεπτέμβριο, ακόμη και Οκτώβριο ή Νοέμβριο εφόσον το επιτρέψουν και κλιματικές συνθήκες.

Αν και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει ούτε τον αριθμό των ανθρώπων που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, ούτε και το αποτύπωμα της τουριστικής κίνησης σε έσοδα, είναι σαφές ότι σε σύγκριση με τις περυσινές εισπράξεις από τον τουρισμό που πέρυσι ανήλθαν στα 18 δισ. ευρώ από 34 εκατομμύρια επισκέπτες, φέτος η προσπάθεια θα αφορά ένα υπολαπλάσιο ποσό, με τον Πρωθυπουργό να μιλά στη συνέντευξη που έδωσε στο CNN για ένα ποσοστό κοντά στο 10%.

Νέα παράταση στην απαγόρευση πτήσεων

Πάντως η προοπτική να επανεκκινήσουν οι πτήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια παραμένει θολή. Το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση και μετά τις 15 Μαϊου είναι αρκετά πιθανό, με επικρατέστερη την εκδοχή της άρσης των περιορισμών μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, στις 8-9 Ιουνίου, όταν θα αρθούν οι περιορισμοί και στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στα νησιά.

Δυσοίωνες προβλέψεις για αεροπορικές και ξενοδοχεία

Σύμφωνα πάντως με πηγές του τουριστικού κλάδου, οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες ακόμα και εάν ευοδωθεί το σενάριο της επανεκκίνησης των πτήσεων μέσα στον Ιούνιο. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, δεν έχουν ακόμα καταρτίσει σχέδια για τις πτήσεις του καλοκαιριού, δεδομένου ότι ουδείς γνωρίζει πότε θα είναι κατάλληλα τα επιδημιολογικά δεδομένα για την αποκατάσταση των αερομεταφορών ή πότε θα υποχωρήσει η έντονη ανησυχία του επιβατικού κοινού το οποίο είναι διστακτικό να πετάξει. Σε εξίσου δύσκολη θέση βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες με τα έως τώρα δεδομένα θα ανοίξουν ξανά στις αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες εμβληματικών τουριστικών μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο, αλλά και νησιά των Κυκλάδων εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο να μη λειτουργήσουν καθόλου το καλοκαίρι του 2020.

Πηγή: reader.gr