Προειδοποίηση από σεισμολόγους: «Αυτό το ρήγμα μπορεί να φέρει μεγάλο σεισμό, θα είναι 7 με 8,2 Ρίχτερ»

Ο Ευθύμιος Λέκκας προκαλεί ανησυχία με την τοποθέτησή του στην ΕΡΤ για τον μεγάλο σεισμό που περιμένουν όλοι να γίνει στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ «η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει επισημάνει ότι πρέπει να γίνει άμεσα ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη» και εξήγησε ότι μέσα στην επόμενη πενταετία πρέπει να εκτονωθούν οι εντάσεις.

Επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα σεισμός στην Κωνσταντινούπολη για τον Ευθύμιο Λέκκα

Ειδικότερα, για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη επεσήμανε «λέω “πρέπει”, γιατί είναι το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος. Το ρήγμα της Ανατολίας αποτελείται από 13 κομμάτια, 13 τμήματα. Τα 12 τμήματα έχουν σπάσει.

Το τελευταίο τμήμα που έχει σπάσει, έχει δώσει δηλαδή μεγάλο σεισμό, ήταν το 1999 στη Νικομήδεια. Το τελευταίο ρήγμα τώρα που δεν έχει σπάσει, από το 1911 μέχρι τώρα, είναι το ρήγμα που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον υποθαλάσσιο χώρο.

Είχαν υπολογίσει οι διεθνείς επιστημονικές ομάδες ότι έπρεπε να είχε σπάσει μέχρι το 2020. Όσο καθυστερεί συσσωρεύονται εντάσεις και μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός.

Επίσης το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα, γιατί είχαμε δύο σεισμούς στην Προύσα και στο Κοβατσκίλι, προάστιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο είναι στις άκρες και στις άκρες του ρήγματος και υποψιαστήκαμε ότι εδώ κάτι γίνεται, σπάνε οι άκρες του ρήγματος, πιθανώς να σπάσει και όλο το ρήγμα».

Όσον αφορά τον χρόνο που πρέπει να γίνει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε «σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει στην επόμενη πενταετία να υπάρχει ένας μεγάλος σεισμός, γιατί όσο περνάει το χρονικό διάστημα, ο σεισμός από τα 7,8 μεγαλώνει και πάει στο 8, πάει στο 8,2. Οπότε, καταλαβαίνετε, εκεί θα υπάρχουν τεράστιες απώλειες».

συνέχεια στο enimerotiko