Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναχτυπήσει δυνατά ο εγκέλαδος το Αρκαλοχώρι και τη Θήβα, αφήνει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος ζητώντας μάλιστα από τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την τρέχουσα περίοδο και από τις τοπικές αρχές να επικαιροποιήσουν τις δράσεις τους για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
«Η σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα βρίσκεται σε έξαρση και μάλιστα με εντεινόμενο ρυθμό από τις αρχές Σεπτεμβρίου» δηλώνει στα Dnews ο κ. Παπαδόπουλος λέγοντας ότι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής ερευνών επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα να τεθεί προληπτικά σε ισχύ το σχέδιο «Εγκέλαδος». «Δεν αποκλείεται η γένεση ισχυρότερου σεισμού σε σχέση με το 4,6 ρίχτερ που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή τον Ιούλιο. Τώρα αν θα είναι 5 ρίχτερ ή 5,5 ρίχτερ αυτό η επιτροπή δεν διαθέτει ακόμη όλα τα επιστημονικά δεδομένα για να το προσδιορίσει» είπε. Οι εισηγήσεις των ειδικών έγιναν μεν αποδεκτές από την Πολιτική Προστασία και τους φορείς «αλλά είναι αναγκαίο να εντατικοποιηθούν, να γίνουν περισσότερα πράγματα».
Κοινή διαπίστωση είναι ότι η πολεοδομική συγκρότηση της πόλης βρίσκεται σε κακή και εν πολλοίς αυθαίρετη κατάσταση. «Σταθήκαμε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τα κτίρια είναι αρκετά ευάλωτα στη Θήβα. Κι ένας επιπλέον λόγος που ζητήθηκε η εφαρμογή του σχεδίου αντιμετώπισης ήταν και αυτός» υπογράμμισε.
Όσον δε για το Αρκαλοχώρι, ο κ. Παπαδόπουλος συνέστησε τα εξής:
«Όσοι ζουν σε ευάλωτα κτίρια, δεν μπορούν να επιστρέψουν σε αυτά αν δεν τα αξιολογήσουν και δεν τα πιστοποιήσουν τα κλιμάκια των μηχανικών… Είμαστε ακόμη στις πρώτες ημέρες της μετασεισμικής ακολουθίας συνεπώς είναι ενδεχόμενος ένας σεισμός δυνατότερος ακόμη και σε σχέση με τον μετασεισμό των 5,3 Ριχτέρ που έκανε τη μεθεπόμενη του κύριου στο Αρκαλοχώρι».
Οι προβλέψεις
Σημειώνεται ότι ο επιστήμονας, εκφράζει επί μήνες τον προβληματισμό του για τις δύο περιοχές. Επ΄ αυτού έχει εξηγήσει σε αναλυτική αρθρογραφία του: «Εκεί (Θήβα), είχαμε μία έξαρση το Δεκέμβριο του 2020 με μεγαλύτερο σεισμό μεγέθους 4,4 στις 2-12-2020. Ακολούθησε μετασεισμική ακολουθία που «έσβησε» σταδιακά περί τα τέλη του Ιουνίου 2021. Αλλά στις 10-7-2021 η σεισμική δράση επανεμφανίστηκε με μέγεθος 4,3 πιο δυτικά από τη σεισμική δράση του Δεκεμβρίου. Η έντονη δράση συνεχίστηκε και για το λόγο αυτό στις 21-7-2021 συγκλήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και εξέτασε την περίπτωση. Καταλήξαμε ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη γένεση μεγαλύτερου σεισμού, δεδομένου μάλιστα ότι στην περιοχή έχουν γίνει στο παρελθόν (1853, 1983, 1914) ισχυροί σεισμοί μεγέθους 6 έως 6,5. Μετά από παροδική ύφεση περί τα μέσα Αυγούστου, η σεισμική δράση εντάθηκε και πάλι. Η όλη συμπεριφορά της σεισμικότητας δεν επιτρέπει να εφησυχάσουμε, υπάρχουν σημάδια ότι ίσως η δράση αυτή είναι προσεισμική αν και τα σημάδια αυτά δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα προς το παρόν».
Πηγή: dikaiologitika.gr