ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΟΝΟΣΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ « ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ»
Ο αείμνηστος Ιωάννης Τσελέντης, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, ήταν Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Παγκοσμίου κύρους Επιδημιολόγος και ειδικός σε θέματα Δημόσιας Υγείας, με έντονο και μακρόχρονο ερευνητικό και διδακτικό έργο σε Ελληνικά και διεθνή ακαδημαϊκά ιδρύματα και συμμετοχή σε μελέτες και προγράμματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων φορέων Δημόσιας Υγείας σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Όραμα του η δημιουργία του Κέντρου Ζωονόσων και Δημοσιας Υγείας για τα νησιά του Ιονίου , στην Περιφερεια μας .
Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2003 όταν ήμουν Αντινομάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης και με ενημέρωσε για το όραμα του και τις προσπάθειες του να δημιουργηθεί το κέντρο αυτό στα Ιονια με έδρα την Κεφαλονιά. Εστερνηστηκαμε την ιδέα και αφού συγκεντρώσαμε τα προηγούμενα στοιχεία από την δουλειά που προϋπήρχε στην Διεύθυνση προγραμματισμού της Νομαρχίας Κεφαλληνίας , αρχίσαμε να δουλεύουμε πολυεπίπεδα .
Με επι κεφαλή τον κ καθηγητή δημιουργήσαμε μία ολιγομελή ομάδα για την δημιουργία της μελέτης του κέντρου Ζωονόσων και Δημοσιας Υγείας . Αξία στελέχη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού της τ Νομαρχίας Κεφαλονιάς η κ Αλεξάνδρα Λάντου και ο κ Ζήσιμος Βαγγελατος με πραγματικό ενδιαφέρον και συνεπείς σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα ετοιμάσαμε την πρόταση για την δημιουργία του κέντρου και συγκεντρώσαμε όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία για την λειτουργία του και την συνεργασία του με τους ανάλογους φορείς.
Είχαμε διαδοχικές συζητήσεις με την Διοίκηση του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς για την παραχώρηση του παλαιού Παιδικού Νοσοκομείου που το προορίζαμε για την έδρα του κέντρου , τον τότε Διοικητή της Υγειονομικής Περιφερειας κ Σπύρο Σπύρου και άλλους Δημόσιους , ιδιωτικούς και Πανεπιστημιακούς φορείς , ώστε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσει λειτουργίας του .
Την περίοδο της συνεργασίας μας γνωριστήκαμε φιλικά με τον κ καθηγητή και από τότε επικοινωνούσαμε τακτικότατα μέχρι σήμερα . Ήταν ένας πράος , ειλικρινής , έντιμος και συνετός άνθρωπος που με την σεβαστή προσωπικότητα του και νηφαλιότητα σε καθήλωνε και σε οδηγούσε στην δημιουργική επιστημονική σκέψη .
Ο Στόχος που βάλαμε το 2003 για την δημιουργία του Κέντρου Ζωονόσων και Δημοσιας Υγείας είναι σε μένα ζωντανός και έτσι στό ΕΣΠΑ 2021-2027 πρότεινα την δημιουργία του Κέντρου έχοντας την πρόταση μελέτη που είχαμε κάνει με τους συνεργάτες μου .
Επικαιροποιοντας όλα αυτά τα στοιχεία θα έχουμε μία ώριμη μελέτη για την χρηματοδότηση της από το ΕΣΠΑ και την δημιουργία του Κέντρου.
Του ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΩΟΝΟΣΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ « ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ» προς τιμή του αείμνηστου σεβαστού καθηγητή και φίλου μας .

ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΟΝΟΣΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ « ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ» Ο αείμνηστος Ιωάννης Τσελέντης, με καταγωγή από την…

Δημοσιεύτηκε από Sotiris Kouris στις Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021

Προηγούμενο άρθροΠΑΤΡΑ: “Μέτωπο” 1000 υγειονομικών κατά του εμβολίου! Αρνούνται και κάνουν συγκεντρώσεις στο Αμφιθέατρο του Ρίου! Ερχονται αναστολές
Επόμενο άρθροΣχολεία: Αλλάζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα – Τι θα συμβεί σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού