Πολλάτος: «Θέλουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τα μαθηματικά και να ξεπεράσουν τη μαθηματικοφοβία»-«Έσπασε» κάθε προσδοκία το πρώτο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή και μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον ξεκίνησε το πρώτο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, μια πρωτοβουλία του νεοσύστατου Παραρτήματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, που φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός τα επόμενα χρόνια.

Το στέλεχος του Παραρτήματος, Γεράσιμος Πολλάτος, μιλώντας στην εκπομπή «Το Βήμα του Πολίτη» με τον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο, ανέλυσε τους στόχους της δράσης, τη θερμή ανταπόκριση των μαθητών και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα μαθηματικά στη σύγχρονη εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Περίπου 100 μαθητές συμμετέχουν στο πρώτο Θερινό Σχολείο

Το Θερινό Σχολείο πραγματοποιείται από τις 6 έως τις 10 Ιουλίου 2026 και συγκεντρώνει περίπου 100 μαθητές από την Α’ Γυμνασίου έως και την Α’ Λυκείου, οι οποίοι προέρχονται από ολόκληρη την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, το Ληξούρι και τον Πόρο.

Όπως τόνισε ο κ. Πολλάτος, η συμμετοχή αυτή ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες, καθώς δεν είναι δεδομένο ότι παιδιά και οικογένειες επιλέγουν να αφιερώσουν μέρος των καλοκαιρινών τους διακοπών σε μια εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Στόχος να αγαπήσουν τα παιδιά τα μαθηματικά

Βασική επιδίωξη του Θερινού Σχολείου είναι να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στα μαθηματικά, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και εφαρμογές που συνδέουν την επιστήμη με την καθημερινότητα.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Παραρτήματος, στόχος είναι να περιοριστεί η λεγόμενη «μαθηματικοφοβία», να αναδειχθεί η χρησιμότητα των μαθηματικών σε όλους τους τομείς της ζωής και να κατανοήσουν οι μαθητές ότι αποτελούν τη βάση πολλών επιστημών και τεχνολογικών εξελίξεων.

Συμβολικό κόστος και εθελοντική προσφορά

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ουσιαστικά δωρεάν, καθώς οι οικογένειες καταβάλλουν μόνο ένα συμβολικό ποσό ύψους 4 ευρώ, το οποίο καλύπτει μέρος της μετακίνησης των μαθητών στην Ιθάκη, όπου θα πραγματοποιηθεί μία από τις εκπαιδευτικές δράσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον εθελοντικό χαρακτήρα της διοργάνωσης, αφού όλοι οι εκπαιδευτικοί προσφέρουν αφιλοκερδώς τον χρόνο και τις γνώσεις τους.

Παράλληλα, σημαντική ήταν η συμβολή ιδιωτών, χορηγών αλλά και των Δήμων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, με τον κ. Πολλάτο να ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Δήμο Ιθάκης για την έμπρακτη στήριξη της προσπάθειας.

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την εκπαίδευση, όχι όμως τον άνθρωπο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος του Παραρτήματος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση.

Όπως σημείωσε, η AI αναμένεται να μεταβάλει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο διδάσκονται και αξιοποιούνται τα μαθηματικά, ωστόσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη σκέψη.

«Οι αλγόριθμοι σχεδιάζονται και καθοδηγούνται από τον άνθρωπο και τα μαθηματικά παραμένουν η επιστήμη που βρίσκεται πιο κοντά στον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Φιλοδοξία να γίνει θεσμός

Κλείνοντας, ο Γεράσιμος Πολλάτος ευχαρίστησε τους γονείς για την εμπιστοσύνη τους, τους μαθητές για τη συμμετοχή τους, τους εκπαιδευτικούς για την εθελοντική προσφορά τους, καθώς και όλους τους φορείς και τους χορηγούς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της διοργάνωσης.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το πρώτο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών αποτελεί μόνο την αρχή και ότι τα επόμενα χρόνια θα εξελιχθεί σε έναν σταθερό εκπαιδευτικό θεσμό για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.