“Γαστρονομική Κοινότητα” στην Κεφαλονιά: Τι έχει γίνει μέχρι στιγμής-Τι λένε Τιμοθεάτος & Χαρίτου

Την Τετάρτη 30-6-2021 εκπρόσωποι της Γαστρονομικής Κοινότητας Κεφαλονιάς δια της προέδρου τους Κωνσταντίνας Χαρίτου και του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς  Γεράσιμου Τιμοθεάτου  παρουσίασαν στα ΜΜΕ του νησιού το Πρόγράμμα “Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine” στο οποίο συμμετέχουν και υποστηρίζουν.

Οι επαγγελματίες της Κεφαλονιάς από τον ευρύτερο χώρο της γαστρονομίας (παραγωγή-εστίαση-φιλοξενία) συνεργάζονται, και οργανώνονται υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Πίττα και με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Δήμου Αργοστολίου δημιούργησαν τη Γαστρονομική Κοινότητα Κεφαλονιάς με  στόχο την καταγραφή της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς του νησιού και τη συγκροτημένη σύνδεση του Τουρισμού με τον Γαστρονομικό Πολιτισμό της περιοχής. Απώτερος στόχος η ανάδειξη της γαστρονομίας του νησιού, η ένταξη του γαστρονομικού πλούτου στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τουριστικής ταυτότητας της Κεφαλονιάς και μακροπρόθεσμα η ανάδειξη της νησιού σε Γαστρονομικό Προορισμό.

 Τι είναι το πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες;

Η εμπειρία του συγγραφέα Γιώργου Πίττα από τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του Ελληνικού Πρωινού  του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (2010-2018) -ως  μέλος του ΔΣ ήταν επικεφαλής του προγράμματος- σε 41 περιοχές της χώρας, τον οδήγησε στο συμπέρασμα, ότι η γαστρονομία κάθε τόπου πρέπει να ξεκινήσει από τη βάση της και το γαστρονομικό αφήγημα κάθε προορισμού πρέπει να γραφεί από τους δημιουργούς της.

Στο βιβλίο του «Γαστρονομικές Κοινότητες-Γαστρονομικοί προορισμοί», από το 2018  εισήχθηκε ο όρος Γαστρονομικές Κοινότητες  και διατυπώθηκε η ανάγκη οι νέοι επαγγελματίες κάθε τόπου που δραστηριοποιούνται γύρω από τη γαστρονομία (παραγωγή, εστίαση, φιλοξενία) να συνεργαστούν και να κινητοποιήσουν τις κοινωνίες τους προκειμένου να αξιοποιήσουν το σύνολο των γαστρονομικών πόρων του τόπου τους και να τους μετατρέψουν σε συντελεστές ανάπτυξης.

Το 2019  το  βιβλίο «Γαστρονομικές Κοινότητες-Γαστρονομικοί Προορισμοί» βραβεύτηκαν με το Golden Prize, στην κατηγορία “Συγγραφικό έργο για τον τουρισμό”

Το 2020  το πρόγραμμα «Γαστρονομικές Κοινότητες-Gastronomy & Wine Tourism»  βραβεύτηκε με το Silver Price στην κατηγορία Γαστρονομικός Τουρισμός.

Ποιες δράσεις συμπεριλαμβάνει το πρόγραμμα;

Συνοπτικά το πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες-Gastronomy & Wine Tourism περιλαμβάνει τις εξης φάσεις:

            Σύσταση της Γαστρονομικής Κοινότητας κάθε προορισμού με βάση τις αξίες του Μανιφέστου της Κοινότητας.

2η        Καταγραφή του γαστρονομικού πλούτου κάθε περιοχής.

3η         Δημιουργία έντυπου οδηγού του Γαστρονομικού Προορισμού κάθε περιοχής.

4η         Δημιουργία ψηφιακού οδηγού  του κάθε Γαστρονομικού  Προορισμού.

5η         Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Γαστρονομικών Κοινοτήτων.

6η φάση:  Αντίστοιχη παρουσίαση του Γαστρονομικού Προορισμού στην ολότητά του στο τόπο του, ώστε να το έργο να γίνει γνωστό στην τοπική κοινωνία.

7η φάση:  Άνοιγμα του Γαστρονομικου Προορισμού σε tour operators, σε δημοσιογραφους, οργάνωση fam trips, press trips. κλπ. Συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις οινογαστρονομικού τουρισμού.

Ποιες είναι οι φάσεις που θα υλοποιηθούν αυτήν την στιγμή στο νησί;

H Γαστρονομική Κοινότητα  Κεφαλονιάς συστήθηκε στις αρχές του 2021 με ιδρυτικά μέλη τους Γεράσιμο Τιμοθεάτο, Κωνσταντίνα Χαρίτου, Ανδρέα  Παντελιό, Άγγελος Θεοδωρακάτος, Γεράσιμος Σιμωτάς, Παναγιώτης Σαρρής, Μαρκάτος Κωνσταντίνος.

Σε πρώτη φάση θα υλοποιηθούν οι φάσεις 2 και 3 με σκοπό την δημιουργία του έντυπου γαστρονομικού οδηγού της περιοχής.

Τα κεφάλαια του εντύπου οδηγού, περιλαμβάνουν τα  κάτωθι θέματα:

  1. Ένας τόπος πλούσιος σε ιστορία
  2. Καλλιέργιες-προϊόντα
  3. Προϊόντα πρεσβευτές

4.Η γαστρονομική παράδοση της Κεφαλονιάς

  1. Παραδοσιακή κουζίνα – χαρακτηριστικά εδέσματα
  2. Οινικός πλούτος της Κεφαλονιάς
  3. Εστιατόρια και ταβέρνες

8.Πανηγύρια και γιορτές,

  1. Γαστρονομικά ενθύμια Κεφαλονιάς
  2. Ταξιδεύοντας

Το 28 σέλιδο έντυπο οδηγό Κεφαλονιά – Gastronomy & Wine Tourism θα διανέμεται δωρεάν σε εκθέσεις, σε δημοσιογράφους και σ’ όσους επισκέπτες έχουν γαστρονομικά ενδιαφέροντα και κυρίως επιθυμούν να γνωρίσουν με έναν συνοπτικό τρόπο, τα προϊόντα,τα εδέσματα και την ζωή των ανθρώπων και του ιδίου του νησιού.

Τι έχει γίνει μέχρι στιγμής στην Κεφαλονιά.

Σε συνεργασία με τα ιδρυτικά μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Κεφαλονιάς καταγράφηκε ο πλούτος των γαστρονομικών αγαθών του νησιού (προϊόντα και εδέσματα) και ταξινομήθηκαν ώστε να αποτελέσουν το περιεχόμενο του οδηγού.

Π.χ για την επιλογή των 10 αντιπροσωπευτικών πιάτων της Κεφαλονιάς επροτάθηκαν μεταξύ άλλων τα:   κρεατόπιτα, μπακαλιαρόπιτα, γίδα βραστή, γίδα κοκκινιστή, προκάδο, κόκκορας κρασάτος, μπακαλιάρος σοφιγάδο, κεφτέδες με κόκκινη σάλτσα, πατσάς κοκκινιστός, τσιγαρίδια, αστακομακαρονάδα, ριγανάδα, στραπατσάδα κλπ. ενώ για τα προϊόντα έγιναν επισκέψεις σε ζαχαροπλαστεία, οινοποιεία και τυροκομία.

Το έργο θα παραδοθεί το φθινόπωρο μετά από σχετικές διαβουλεύσεις, ώστε το υλικό να χρησιμοποιηθεί για τις προσεχείς εκθέσεις του χειμώνα.

Τι γίνεται παράλληλα με  τον έντυπο οδηγό γαστρονομίας τους Κεφαλονιάς

Παράλληλα αναπτύσσεται ο ψηφιακός οδηγός στην πλατφόρμα www.greekgastronomyguide.gr/kefalonia/  όπου καταγράφoνται άρθρα γαστρονομικού περιεχομένου, το καθένα από 300-500 λέξεις και 10 φωτογραφίες που αναφέρονται σε καταστήματα εστίασης, σε παραγωγούς, σε επαγγελματίες φιλοξενίας με έμφαση στη γαστρονομία, στα προϊόντα και στα εδέσματα του νησιού.

Ήδη οι αναρτήσεις των πρώτων άρθρων είχαν εντυπωσιακή απήχηση στο κοινό.

Το έργο του ψηφιακού  οδηγού θα ολοκληρωθεί τον προσεχή χειμώνα για να λειτουργήσει ολοκληρωμένα το 2021.

Οι δύο γαστρονομικοί οδηγοί (έντυπος και ψηφιακός) της Κεφαλονιάς  όταν ολοκληρωθούν θα επικοινωνούν μεταξύ τους. Όταν έχεις τον έντυπο οδηγό στην τελευταία σελίδα υπάρχει το url που σε οδηγεί στον ψηφιακό οδηγό και αντίθετα όταν είσαι  στον ψηφιακό, στο ξεκίνημα των άρθρων υπάρχει ο έντυπος οδηγός που διαβάζεται σελίδα σελίδα!

Τελικά το πρόγραμμα «Γαστρονομικές Κοινότητες»  που αποσκοπεί  και πως θα ωφεληθεί  η Κεφαλονιά;

Στις 13 περιοχές που οργανώνονται «Γαστρονομικές Κοινότητες» με πιο πρόσφατες της Άρτας, της Αμοργού, της Σκιάθου και της Κεφαλονιάς που και οι 4 έχουν την οικονομική υποστήριξη των δήμων τους γίνονται σημαντικά βήματα για την συνειδητοποίηση  της αξίας του γαστρονομικού πλούτου κάθε περιοχής, αλλά ταυτόχρονα και της συνειδητοποίησης του πλούτου της συνεργασίας. Γιατί αφενός προβάλλονται τα προϊόντα, τα εδέσματα και οι πρωταγωνιστές επαγγελματίες  στους επισκέπτες του νησιού αλλά παράλληλα δημιουργείται ένας πυρήνας επιχειρηματιών που θα μάθουν να συνεργάζονται και να σχεδιάζουν από κοινού δράσεις.

Και όπως κατέληξε ο Γιώργος Πίττας την ομιλία του

«Προφανώς θα χρειαστεί πολύς χρόνος, να  αλλάξουν λογικές και νοοτροπίες, να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν πράγματα. Αλλά όλα αυτά πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσουν να γίνονται. Και είναι πολύ ευχάριστο που κατά την διάρκεια της παραμονής μου στο νησί γνώρισα έναν ικανό αριθμό νέων επαγγελματιών που έχουν κατανοήσει την σπουδαιότητα της συνεργασίας αλλά και την αναγκαιότητα της ανάδειξης της γαστρονομικής ταυτότητας της Κεφαλονιάς.

Η πόρτα της  ελπίδας άνοιξε!

Μικρές κοινότητες, τολμηρά οράματα, μεγάλες προσδοκίες!»

Δήλωση του Γεράσιμου Τιμοθεάτου, προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς

«Ένας από τους στόχους της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά. Ο πλούτος της γαστρονομίας του νησιού μας με την βοήθεια, του καταξιωμένου στον χώρο, κ. Γιώργου Πίτα, πατέρα του Ελληνικού πρωινού, θα αναδειχθεί και θα δημιουργηθεί η «γαστρονομική ταυτότητα» που θα εμπλουτίσει το τουριστικό μας προϊόν.  Μπαίνουν οι βάσεις για ένα project που αν αγκαλιαστεί σωστά και από τους επαγγελματίες πραγματικά θα μας αλλάξει επίπεδο.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Μιχαλάτο, τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Κουρκουμέλη, αλλά και όλα τα μέλη  της Τουριστικής Επιτροπής, που μετά τον σχεδιασμό του δικτύου περιπατητικών διαδρομών, δημιουργούν άλλο ένα τουριστικό asset  για τον τόπο μας.»

Δήλωση της Χαρίτου Κωνσταντίνας, πρόεδρου της Γαστονομικής Κοινότητας Κεφαλονιάς.

«Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε το γαστρονομικό πλούτο της Κεφαλονιάς και να αναδείξουμε τα 10 τοπικά πιάτα και να πείσουμε τους εστιάτορες χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα. Θέλουμε ο επισκέπτης μας να απολαύσει την τοπική κουζίνα και σιγά σιγά η γαστρονομία να γίνει μοχλός ανάπτυξης του τουρισμού στην Κεφαλονιά, συνδυάζοντας αγροδιατροφή και τοπική κουζίνα.»