Αγαπητό kefalonia magazine

Έρευνα για την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου κάνει μέσω της σελίδας της στο fb η νέα κίνηση “Κεφαλονιά νησί για όλους”. Γράφει:

“Το παθητικό κάπνισμα είναι η έκθεση σε προϊόντα καύσης καπνού σε κλειστό χώρο όπως στο χώρο εργασίας, στο σπίτι και σε διάφορους δημόσιους χώρους. Ο καπνός του τσιγάρου περιλαμβάνει περίπου 4.000 χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και ραδιενεργά στοιχεία, 40 από τις οποίες αποτελούν γνωστά καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), κάθε χρόνο 600.000 άνθρωποι χάνονται εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι 165.000 εξ’ αυτών είναι παιδιά τα οποία χάνονται από πνευμονία, άσθμα ή ανεξήγητο αιφνίδιο θάνατο. Ιδιαίτερα καταστρέφονται οι ευαίσθητοι πνεύμονες των μικρών παιδιών που βρίσκονται στην ανάπτυξή τους.

Περισσότερα από δέκα χρόνια έχουν περάσει από την ψήφιση του νόμου για την προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά (Ν.3730/2008), σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα στους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εργασίας, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο. Γεγονός είναι πως ο νόμος παραμένει ανεφάρμοστος πλην εξαιρετικά λίγων περιπτώσεων και το κάπνισμα συνεχίζεται κανονικά σε όλη την Ελλάδα, με την Κεφαλονιά να μην συγκαταλέγεται στις εξαιρέσεις.

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού οφείλουν πρώτοι να δίνουν το παράδειγμα, επιλέγοντας να μην καπνίζουν σε κλειστούς χώρους στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Μόνο έτσι μπορούν να απαιτήσουν ακολούθως την εφαρμογή του νόμου στις δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα. Ήδη, υπάρχουν δήμοι στην Ελλάδα οι οποίοι εφαρμόζουν το νόμο χωρίς παρεκκλίσεις (π.χ. Δ. Λαρισαίων) και υλοποιούν καμπάνιες ενάντια στο κάπνισμα (π.χ. Δ. Τρικκαίων).

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι υποχρέωση όλων μας και οφείλουμε να πάρουμε θέση σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Ποια είναι η δική σας άποψη; Συμφωνείτε ή όχι με την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου;”

Εσείς τι λέτε;

Ο τοπικός αναλυτής

Προηγούμενο άρθροΟ Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Κεφαλλονιάς και Ιθάκης έκοψε την πίτα του (pics)
Επόμενο άρθροΈνα ακόμα εξαιρετικό σεμινάριο στο ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής για τους καθηγητές του ΕΕΕΕΚ Αργοστολίου