Αγαπητό kefalonia magazine
Στον ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos fm μίλησε η διδάκτωρ ιστορίας της τέχνης Όλγα – Μεντζαφού , με αφορμή την ένταξη του Μουσείου «Γεράσιμος Σκλάβος» από τον Δήμο Αργοστολίου
Η κα Μεντζαφού είναι η επιστήμονας που πραγματοποίησε τη μουσειολογική μελέτη, μελετώντας , καταγράφοντας και τεκμηριώνοντας το έργο του Σκλάβου με τη σημαντική συμβολή του αρχιτεκτωνικού γραφείου του κ. Βασίλη Διβάνη , υπό τις συμβουλές της Σόνιας Χαραλαμπίδου Διβάνη, ομότιμης καθηγήτριας της Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο και της αρχιτέκτονα Ειρήνης Χαραλαλαμπίδου.
Πως όμως θα είναι το ‘Μουσείο Σκλάβου”;
«Στο ισόγειο έχουμε δημιουργήσει ένα χώρο τον οποίο λέμε συμβολικά «εργαστήριο». Εκεί έχουμε συγκεντρώσει υλικό το οποίο πιστεύουμε ότι αναδεικνύει τον τρόπο εργασίας του. Έχει περιστρεφόμενες βάσεις γιατί ήθελε το γλυπτό του να φαίνεται από όλες τις πλευρές. Έχουμε τη συσκευή με την οποία επεξεργάζονταν την ύλη. Έχουμε κομμάτια από μάρμαρο που δείχνουν την εξέλιξη από το ακατέργαστο στο επεξεργασμένο μάρμαρο» τόνισε.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι μέσα στο «εργαστήριο» του Ά ορόφου θα προβάλλονται video που θα αναδεικνύει τον τρόπο δουλειάς του Σκλάβου, σε συνεργασία με τον συντηρητή έργων γλυπτικής κ. Τζαμαλή.
Μια απλουστευμένη παρουσίαση του τρόπου δουλειάς θα γίνεται και στα ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά ώστε να γνωρίσουν τον καλλιτέχνη,
Στον δεύτερο όροφο, θα εκτεθούν παλαιότερα έργα του, ενώ όσα δεν εκτεθούν στον Ά ή Β όροφο θα είναι σε ορατή αποθήκευση στο υπόγειο, το οποίο θα αναμορφωθεί πλήρως και θα είναι ένας λειτουργικός χώρος με βιβλιοθήκη.
Παράλληλα , σύμφωνα με την ιστορικό, θα εκτεθούν ελαιογραφίες και σχέδια, τα οποία εκφράζουν το «παίδεμα» με το άσπρο – μαύρο στο σχέδιο ώστε να αναδειχθεί η σχέση φωτός – διάστασης.
Επίσης, έχει γίνει μέριμνα ώστε να υπάρξει αίθουσα περιοδικών εκθέσεων στην οποία θα αναδεικνύονται θεματικά έργα του Σκλάβου , είτε σε συνεργασίες με άλλα Μουσεία.
«Ένας από τους πρώτους στόχους θα είναι να υπάρξει συνεργασία με το Μουσείο Ντιζόν της Γαλλίας , το οποίο έχει μεγάλο αριθμό έργων του Σκλάβου» ανέφερε και τόνισε ότι θα μπορούν να γίνονται διαλέξεις και προβολές , ώστε το Μουσείο να γίνει ένα ζωντανό κύτταρο με κατεύθυνση την ανάδειξη της σύγχρονης γλυπτικής και τη θέση του Σκλάβου σε αυτή»
Τόνισε επίσης ότι επειδή ο Γεράσιμος Σκλάβος ήταν γλύπτης δημοσίου χώρου & ένα μεγάλο μέρος των έργων του Σκλάβου βρίσκεται στον υπαίθριο χώρο “Για αυτά τα έργα αφιερώνουμε μια αίθουσα, τα οποία θα δειχθούν είτε με προβολές είτε με ότι έχουμε ως «απομεινάρι» στο εργαστήριο (μήτρες ,προσχέδια ή μελέτες)”. Έδωσε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το εντυπωσιακό έργο «Δελφικό φως» που βρίσκεται στους Δελφούς “ένα τεράστιο έργο, 6 μέτρων , για το οποίο δούλεψε πάρα πολύ και θα παρουσιάσουμε στην έκθεση σε ολόγραμμα»”
Ο τοπικός αναλυτής