“Όχι” πάρκινγκ στο οικόπεδο του Νοσοκομείου-Να διαμορφωθεί εναλλακτική στέγαση του σημερινού ΓΝΚ σε ξύλινες εγκαταστάσεις, σε περίπτωση σεισμού-Να διαμορφωθούν χώροι για τη στέγαση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του Νοσοκομείου, που έχει εστίες εκτός Νομού

Ο σχεδιασμός για το οικόπεδο του «Παιδιατρικού» να περιλαμβάνει
την ασφάλεια των ασθενών & τη στέγαση των εργαζομένων με εστίες εκτός Νομού.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ στην πρόσφατη συνεδρίασή της, παρουσία των δύο εκ των τριών μελών της που προέρχονται από το σωματείο του Νοσοκομείου, συζήτησε το ζήτημα της περίφραξηςκαι του κλειδώματος με λουκέτο από τη Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς του οικοπέδου στο «Παιδιατρικό» (Παλιό Παιδικό Νοσοκομείο), χώρου ο οποίος ανήκει στο ΓενικόΝοσοκομείο Κεφαλονιάς (ΓΝΚ). Οι χώροι του «Παιδιατρικού» αφέθηκαν για χρόνια ασυντήρητοι να καταρρέουν, όπως συνέβη και με το παλιό ξύλινο Νοσοκομείο. Οι όποιες χρήσεις διαμορφώθηκαν διαχρονικά έγιναν στη βάση αυτής κατάρρευσης και στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος, συνήθως καλύπτοντας τρέχοντα προβλήματα, μακριά από ένα στρατηγικό σχεδιασμό με κριτήριο την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι από το μαζικό κίνημα είχαν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις γύρω από τη χρήση των χώρων.

Το πρώτο αίτημα, που διαμορφώθηκε διαχρονικά, ήταν να διαμορφωθεί εναλλακτική στέγαση του σημερινού ΓΝΚ σε ξύλινες εγκαταστάσεις σε περίπτωση σεισμού. Το αίτημα επιβεβαιώθηκε, με τραγικό τρόπο, στο διπλό σεισμό του 2014. Επιπλέον, ζητάγαμε και ζητάμε να διαμορφωθούν χώροι για τη στέγαση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του Νοσοκομείουμε εστίες εκτός Νομού (αυτό αφορά και τη διεκδίκηση των υπαλληλικών, που οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση από το υπερταμείο). Κανένα από αυτά τα δύο αιτήματα, που θέτουν στο επίκεντρο, αφενός, την ασφάλεια των ασθενών και την κάλυψή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και, αφετέρου, την ίδια τη στελέχωση και την ύπαρξη του ΓΝΚ δεν δρομολογήθηκε για λύση.

Η ευθύνη βαραίνει, διαχρονικά, τόσο τις κυβερνήσεις, που εφάρμοσαν αντιλαϊκές πολιτικές σφιχταγκαλιασμένες με την ΕΕ, όσο και τις διοικήσεις του Νοσοκομείου. Βαραίνει, ακόμη, τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, που κινήθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις από τα λαϊκά αιτήματα. Σήμερα, δυστυχώς, η κατάσταση χειροτερεύει. Όχι μόνο η ασφάλεια των ασθενών, η στελέχωση του ΓΝΚ, περνάνε σε δεύτερη («μη επιλέξιμη») μοίρα αλλά και η περιουσία του Νοσοκομείου μετατρέπεται σε «μήλο της Έριδος» στο βωμό της «αξιοποίησης» και της «ανταποδοτικότητας». Κριτήριο είναι το τι θα αποφέρει έσοδα είτε στο ταμείο του ΓΝΚ είτε στο ταμείο του Δήμου Κεφαλονιάς. Η αντιπαράθεση αυτή δεν μπορεί να μας εκφράζει. Δεν μπορούμε να στοιχηθούμε στο με ποιους όρους και «με ποιο αφεντικό» θα στερηθεί ο λαός, οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου όσα δικαιούνται.

Διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε η νέα χρήση του οικοπέδου στο «Παιδιατρικό» να καθοριστεί με όρους που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Επαναλαμβάνουμε ΟΜΟΦΩΝΑ τη διεκδίκησή μας, που αφορά το σχεδιασμό και για το «Παιδιατρικό», ώστε:

  • Να διαμορφωθεί εναλλακτική στέγαση του σημερινού ΓΝΚ σε ξύλινες εγκαταστάσεις, σε περίπτωση σεισμού.
  • Να διαμορφωθούν χώροι για τη στέγαση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του Νοσοκομείου, που έχει εστίες εκτός Νομού.

Αργοστόλι 28/02/2019

Ο ΠρόεδροςΗ Γραμματέας
Δημήτρης ΜαντζουράτοςΣοφία Μισαηλίδου