Πριν λίγες μέρες, στη Γαλλία, ένας συνάδελφός μου, ο Σαμυέλ Πατύ, δολοφονήθηκε άγρια από έναν φανατικό ισλαμιστή, επειδή είχε “τολμήσει” να δείξει ένα σατιρικό σκίτσο του Μωάμεθ στην τάξη, σ’ ένα μάθημα για την ελευθερία του λόγου. Τρεις ακόμη άνθρωποι δολοφονήθηκαν σήμερα στη Νις, μέσα σε μια χριστιανική εκκλησία.
Νομίζω ότι έχουμε μπει για τα καλά σ’ έναν μεσαίωνα όπου ο φανατισμός (εν προκειμένω θρησκευτικός, αλλά δεν είναι μόνο αυτός) έχει απλώσει τα δίχτυα του ακόμα και σε σύγχρονες κοινωνίες, εκμεταλλευόμενος την ελευθερία και την ανεκτικότητα που οι κοινωνίες αυτές προσφέρουν.
Ο φανατισμός επικαλείται δικαιώματα για να καταπατά τα δικαιώματα των άλλων, αυτοδικεί ενώ για τον εαυτό του ζητεί δίκαιες δίκες, δεν επιχειρηματολογεί, αλλά επικαλείται απόλυτες αλήθειες, πέραν πάσης αμαφισβητήσεως. Δεν ακούει, μόνον φωνασκεί διεκδικώντας το δικαίωμά του να ακουστεί. Και δεν ανέχεται, ενώ απαιτεί να τον ανεχθούν.
Η απειλή για τον πολιτισμό μας δεν είναι μια θρησκεία. Δεν είναι το Ισλάμ. Είναι ο σκοταδισμός και η μισαλλοδοξία που δίνει άλλοθι στο μίσος και στη βία.
Ο κόσμος μας, όπως τον έχουμε μάθει στην Ευρώπη, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, οφείλει να υπερασπιστεί το κεκτημένο του. Οφείλει να υπερασπιστεί τις αξίες της ελευθερίας, της ανεξιθρησκίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, του χωρισμού των εξουσιών, των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Όλα όσα η Ευρώπη έχει κατακτήσει στην ιστορική της πορεία, που δεν είναι μόνο κατακτήσεις της Ευρώπης, είναι κατακτήσεις όλης της ανθρωπότητας. Και η Ευρώπη αυτά οφείλει να διαφυλάξει, να προστατεύσει, να υπεραμυνθεί..
Υπάρχουν θεμελιώδεις αξίες και δικαιώματα (με πρώτο εκείνο στη ζωή) που δεν επιδέχονται καμία διαπραγμάτευση. Η ανεκτικότητα προς τη διαφορετικότητα δεν μπορεί να γίνεται εργαλείο στα χέρια των φανατικών, όποιας προέλευσης.
Όσα η Ευρώπη κατέκτησε με αίμα και θυσίες, με πρώτιστα τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη, οφείλουν να είναι αδιαπραγμάτευτα.
Και αν κάποιοι θεωρούν ρατσιστική τη φράση που θα πω, ας με συγχωρήσουν. Όποιος επιθυμεί να ζήσει στην Ευρώπη, οφείλει να αποδεχθεί τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες. Το ανθρωπιστικό κεκτημένο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται τις άλλες θρησκείες, ούτε τους φτωχούς μετανάστες που αναζητούν την τύχη τους. Ωστόσο οφείλει να θωρακιστεί, να αντισταθεί απέναντι στον πραγματικό εχθρό: τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία. Για να υπερασπιστεί όλους μας. Κι όποιος δεν αποδέχεται αυτές τις ανθρωπιστικές αξίες, όποιος κραδαίνει το μαχαίρι του θρησκευτικού ή άλλου φανατισμού εναντίον των συνανθρώπων του, δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη.
Από το fb του Ηλία Τουμασάτου
Προηγούμενο άρθροΠερικλής Μαζαράκης: Η λύση Μπάιντεν είναι επιστροφή στην κανονικότητα
Επόμενο άρθροΎμνος στην Κεφαλλονιά και στους ανθρώπους της «Η ζωή αλλιώς» της ΕΡΤ