“Ραντάρ Αίνου Κεφαλονιάς”: Τι είναι άραγε;

Δεν υπάρχει κανείς στο νησί να μην έχει επισκεφτεί τον Αίνο . Το μεγάλο βουνό όπως θέλουμε να το αποκαλούμε  . Σε αυτή τη διαδρομή και πιο πάνω από το εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου βρίσκονται τα πασίγνωστα σε όλους “ραντάρ του Αίνου” .Ο όρος ραντάρ  προέρχεται από σύντμηση των αγγλικών λέξεων «dio Detection Αnd Ranging» και σημαίνει «Ανίχνευση με ηλεκτρομαγνητικά κύματα και μέτρηση αποστάσεως». Aποτελεί βασικό ηλεκτρονικό σύστημα ηλεκτρομαγνητικού εντοπισμού, παρακολούθησης ακίνητων και κινητών στόχων, σε αποστάσεις και συνθήκες φωτισμού απαγορευτικές για τον απευθείας οπτικό εντοπισμό, δηλαδή με το ανθρώπινο μάτι ή και οπτικά όργανα.

 Ποιους στόχους  όμως  ήθελαν να εντοπίσουν ή να παρακολουθήσουν  και για ποιο λόγο τα έφτιαξαν στην καταρρακωμένη  και φτωχή από τους σεισμούς   του 1953 Κεφαλονιά ?   Ποιος  και Γιατί τα έφτιαξε?

Οι εκδοχές που έχουν ακουστεί  είναι διαφορές.. Νομίζω ότι πιο λογικές είναι δύο

  1. Είναι ραντάρ αέρος Και αποτελεί μέρος της Ελληνικής αεράμυνας λόγω της θέσης μας και  λόγω του ότι  αποτελούσε μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας.
  2. είναι ραντάρ βροχής μιας και το σχήμα τους Παραπέμπει στα ραντάρ βροχής της εποχής.

Η αλήθεια όμως είναι  πολύ διαφορετική

          Tον Απρίλιο 1949 υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον o Οργανισμός βορειοατλαντικού συμφώνου ή αλλιώς βορειοατλαντική συμμαχία ή αλλιώς ΝΑΤΟ .Η συμφωνία έγινε μεταξύ 12 χωρών Της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.  το 1952 προσχώρησε στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα και η Τουρκία , και το 1955 Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας ( Δυτική Γερμανία).

            Ένας σημαντικός παράγοντας Σταθερότητας της βορειοατλαντικής Συμμαχίας (NATO) ήταν η ασφαλή και άμεση επικοινωνία μεταξύ των χωρών που την αποτελούσαν.

Τα τέσσερα τεράστια πιάτα υπάρχουν στην περιοχή “ραντάρ του Αίνου”,δεν έχουν καμία σχέση με ραντάρ. Είναι παραβολικά κάτοπτρα, δηλαδή κεραίες και αποτελούν κομμάτι ενός project Με την ονομασία “ACE High”, πού σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ απο 1956 έως το 1960 για τον παραπάνω σκοπό.

          Το ACE σημαίνει “Συμμαχική Διοίκηση Ευρώπης”.( Allied Command Europe Highband)

           Το ACE High ήταν ένα σύστημα επικοινωνιών του ΝΑΤΟ  το οποίο προοριζόταν να παρέχει υπηρεσίες επικοινωνίας μεγάλης εμβέλειας με τη μορφή τηλεφώνου και τηλεγραφίας στο ΝΑΤΟ. Αυτές οι δύο υπηρεσίες σε συνδυασμό παρήγαγαν πάνω από διακόσια κανάλια και ο εξοπλισμός ήταν σε θέση να τα πολλαπλασιάσει ώστε να περιέχουν έως και 12 διαφορετικές κλήσεις. Υπήρχαν 82 σταθμοί, που βρίσκονται σε εννέα διαφορετικές χώρες του ΝΑΤΟ.

Το πλεονέκτημα του ACE High ήταν ότι τέτοιες συνδέσεις θα εξακολουθούσαν να λειτουργούν ακόμη και αν οι συνδέσεις βραχέων κυμάτων εξασθενόντουσαν μετά τη χρήση πυρηνικών όπλων. Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για το ανώτερο επίπεδο διαχείρισης.

     Για να καταλάβουμε το μέγεθος αυτού του project μπορούμε να δούμε τις παρακάτω φωτογραφίες

Διαπιστώνουμε ότι  οι 82 σταθμοί ξεκινούσαν από τα βάθη της Τουρκίας και έφταναν μέχρι τη Σουηδία και τα νησιά Φερόε. Εδώ να συμπληρώσουμε ότι το ACE High Ενωνόταν με το προγενέστερο δίκτυο επικοινωνίας μεγάλης εμβέλειας WACS (White Alice Communications System) Πού βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μέσω Ισλανδίας- Γροιλανδίας -Αλάσκας και Καναδά.

Η επικοινωνία μεταξύ των σταθμών γινόταν Στις συχνότητες 832.56 έως 959.28MHz

     Η διάδοση  γινόταν μέσω τρόποσφαιρικών κυμάτων σε πάρα πολύ μεγάλες αποστάσεις που έφταναν και τα 500 χιλιόμετρα.

ο σταθμός Κεφαλονιάς Με την ονομασία “GA-kefallinia”  λειτουργούσε ως κομβικό σημείο μεταξύ   του σταθμού στο όρος Πεντελικόν στην Αθήνα  με την ονομασία “GB-Athens” (285klm), Και του σταθμού στο όρος Mancuso Στο catanzaro της Ιταλίας Με την ονομασία ID-Catanzaro (395klm)

      Το 1971 ο σταθμός μετονομάστηκε σε “GKFZ-kefalonia”

      Αξιοσημείωτη είναι η ισχύς εκπομπή του σταθμών με τη χρήση ειδικών  λυχνιών klystron έφταναν στα 10KW. Τότε δεν συνυπολογίζωταν το κέρδος της κεραίας( eirp) .      Αυτό σημαίνει ότι στο σημείο της κεραίας εκπομπή  περνούσε τα 200 Μw.  Ισχυή απαγορευτική για  οποιαδήποτε χρήση σήμερα.

       Παρόμοια βάση με της Κεφαλονιάς υπάρχει στη γειτονική μας Λευκάδα κοντά στο Οροπέδιο του Αγίου Δονάτου,  Και αποτελεί προέκταση του ACE HIGH,     με την ονομασία “486L MEDCOM”

       Είναι επίσης περίεργο ,από τα λίγα στοιχεία που υπάρχουν  για αυτό το project, ότι σχεδόν σε όλα τα μέρη που υπάρχουν αντίστοιχοι σταθμοί αναφέρονται Ως ραντάρ. Ίσως λόγω της υψηλότατης διαβάθμισης του project ( Cosmic Top Secret ) άφησαν αυτό τον όρο να αιωρείται πάνω από τις τοπικές κοινωνίες .

       Ο σταθμός σταμάτησε να λειτουργεί στις 30 Νοεμβρίου του 1995 για το ΝΑΤΟ ήταν σαν να μην υπήρξε ποτέ.

        Έκτοτε οι συχνότητες  λειτουργίας του δόθηκαν σε Εμπορική χρήση και μετά από λίγα χρόνια στην κινητή τηλεφωνία.

       Σήμερα οι περισσότεροι από τους 82 σταθμούς  έχουν καταστραφεί εντελώς Και το project έχει πλέον διαβάθμιση unclassified (Αδιαβάθμητο)

   Tolias Moustakis

Πηγή: https://www.malifitsi.gr/