Η Ιθάκη δεν είναι μόνο τοπία, άνθρωποι και ομορφιές. Είναι αναμνήσεις, είναι φαγητά, είναι γλυκά, είναι γειτονιές. Είναι το Κιόνι, οι Φρίκες, ο Πλατρειθιάς, ο Σταυρός, η Ανωγή, η Εξωγή, η Λεύκη, το Περαχώρι και το Βαθύ. Είναι ταυτόχρονα όμως οι γεύσεις κυρίαρχες και οι μυρωδιές απίστευτες.
Το γιασεμί της Τίτης και της Έφης, τρελό και απερίγραπτο!!!
Αν σταθείς μια στιγμή στη γειτονιά μας στα Πεταλάτα, θα το θυμάσαι για όλη σου τη ζωή. Θα ξανά έρθεις στην Ιθάκη και θα ξανά πας εκεί, για να λειτουργήσει η όσφρηση, μόνο, με κλειστά τα μάτια και χωρίς να ακούς. Να ζήσεις ξανά ή να αναστηθείς.
Θα τρελαθείς και θα στρογγυλοκαθίσεις, παρά δίπλα, μπορεί και στο δρόμο και αν τις βρεις στο σπίτι, θα σε κεράσουν καφέ και ένα τσιγάρο, αλλά εσύ θα χορτάσεις από τα αρώματα, εδώ δεν χρειάζονται τα “χρώματα”.
Αν δεν το έχεις ζήσει, αν δεν το έχεις πετύχει, που αποκλείεται, φέτος θα περάσεις τη βόλτα σου και θα καταλάβεις τι εννοώ. Θα λες εδώ να αφήσω την πνοή μου, την τελευταία.
Πέρνα μια βόλτα και θα με θυμηθείς. Θα καταλάβεις. Και μια φωτογραφία δεν λέει τίποτα, πας να το κλέψεις, αλλά πως να το κλέψεις?
Οι αισθήσεις δεν κλέβονται.
Αναμνήσεις μιας ζωής.
Μάιος 2021

Η Ιθάκη δεν είναι μόνο τοπία, άνθρωποι και ομορφιές. Είναι αναμνήσεις, είναι φαγητά, είναι γλυκά, είναι γειτονιές. Είναι…

Posted by Thanasis Livitsanis on Monday, May 17, 2021