Σήμερα, ας ασχοληθούμε με ένα από τα πλέον σημαντικότερα θέματα (ίσως σημαντικότερο κι από τον κορονοιό)!
Ο λόγος λοιπόν για τα Άγρια Άλογα του Αίνου.
Πολλαπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο οι αναφορές για τις “επιδρομές” τους πλέον στα πεδινά, εντός οικισμών και χωριών, όπου σε αναζήτηση τροφής των, δεν αφήνουν τίποτε στο πέρασμά τους.
Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι πολλαπλασιάζονται και οι κινδυνοι τροχαίων ατυχημάτων με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσον για ανθρώπους όσον και για τα ίδια τα άλογα, αφού διασχίζουν ακόμη και τις βασικές οδικές αρτηρίες της Κεφαλονιάς.
Το θέμα της παρούσας ανάρτησης λοιπόν έχει να κάνει με δύο πλευρές.
-Και για την φροντίδα αυτών των ιδιαίτερων και μοναδικών στην ράτσα τους, ίσως και παγκοσμίως άγριων αλόγων, που η ύπαρξής τους στον ορεινό όγκο του Αίνου, χάνεται στον χρόνο, πριν κάν της παρουσίας του ανθρώπου στην Γη…
-και από την πλευρά της πιθανότητας, που χρόνο με τον χρόνο πολλαπλασιάζεται, του πότε θα συμβεί ένα τροχαίο με μεγάλη πιθανότητα απώλειας ζωών, τόσο ανθρωπινων όσο και αυτών των αλόγων!
Δυστυχώς, οι αρμόδιοι φορείς-Αρχές του τόπου, τόσον σε επίπεδο Δημοτικών Αρχών όσο και της ΠΙΝ, “σφυρίζουν κλέφτικα”…
για δε τους δήθεν “ζωόφιλους”…θα γίνω ιδιαίτερα κακός:
δεν έχουν προβλεφτεί “κονδύλια” για αυτά τα ζωντανά, έτσι ώστε να “μασήσουν ” από δαύτα, για να τους πιάσει ο οίστρος του κοψίματος και να ασχοληθούν με την “προστασία” τους!
Ένα σύντομο ιστορικό για αυτά τα σπάνια σε ράτσα άλογα.
-Όλες οι έρευνες για την προέλευση αυτών των αλόγων, επιβεβαιώνουν ότι είναι η γνήσια και μη “μπαστερδεμένη” ράτσα των πάλε ποτέ αρχαικών αλόγων της οροσειράς του Αίμου των Βαλκανίων.
-Με δεδομένο οτι:
Η Κεφαλονιά την Προ-Μειόκαινο εποχή, ήταν τμήμα της οροσειράς του Γαβρόβου του Δυτικού τμήματος της Οροσειράς του Αίμου, Βαλκανικής (πριν την καταπόντισή της 25,000,000 χρόνια π.Χ και τον σχηματισμό της Ιόνιας Αύλακος και τμημα αυτής η νήσος Κεφαλονιά).
-Τα στοιχεία για αυτήν την ράτσα των Άγριων Αλόγων του Αίνου Κεφαλονιάς, έχουν ταυτοποιηθεί με το DNA τους, καθώς και με τα μορφολγικά χαρακτηριστικά τους, με τα πάλε ποτέ άλογα της οροσειράς του Αίμου.
-Το ενδεχόμενο λοιπόν, τα άλογα αυτά να “απομονώθηκαν” στην Κεφαλονιά μετά την Γεωλογική κατακρήμνυση και καταπόντιση της οροσειρά του Γαβροβου, δεν αποτελεί ουτοπία, αλλά ίσως βρίσκεται πιό κοντά στην πραγματικότητα, απέναντι σε όποια άλλη θεωρία έχει ακουστεί μέχρι σήμερα ότι πχ μεταφέρθηκαν τον προ-προηγούμενο αιώνα για αγροτικές εργασίες και μετά την έλευση της μηχανοκίνητης τεχνολογίας…εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, αφού αυτή η ράτσα ως γνήσια, δεν υπάρχει πλέον στα Βαλκάνια εδώ και δυόμιση χιλιετίες.
Εκ των ανωτέρω, το θέμα ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ αυτών των Αλόγων, αγγίζει την Οικουμένη ολάκερη κι όχι μόνον την Κεφαλονιά!
ΥΓ. πριν 50-60χρόνια δεν αριθμούσαν άνω των 10-14 αλόγων.
Σήμερα, αριθμός τους έχει υπερ-τριπλασιαστεί και συνεπώς οι ανάγκες ανεύρεσης τροφής τα σπρώχνουν στα πεδινά.
Βλέπετε αγαπητοί μου, ότι τα ζώα αυτά έμαθαν τις συνήθειες των ανθρώπων να σπέρνουν (στα πεδινά πλέον) το Φθινόπωρο και συνεπώς γνωρίζουν που θα αναζητήσουν τον Χειμώνα φρέσκο χορτάρι.
Από το fb του Gerasimos Valsamis