Ήταν Φεβρουάριος του 1982. Στην Κεφαλονιά καταφθάνουν δεκάδες νοσταλγοί του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου και της Απριλιανής Χούντας, που είχαν μεταφερθεί κυρίως από την Πελοπόννησο. Εκείνη την ημέρα προσπάθησαν να καταθέσουν στεφάνια στο άγαλμα του Ιωάννη Μεταξά, που είχε στήσει η Χούντα.
Ντόπιοι πολίτες, που είχαν συγκεντρωθεί εκεί από το πρωί, τους εμπόδισαν με αποτέλεσμα να γίνουν σοβαρά επεισόδια. Ανάμεσα στους διαδηλωτές που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια θα είναι ο μετέπειτα Περιφερειάρχης, Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο περιφερειακός σύμβουλος, Νικόλας Βαλλιανάτος και πολλοί άλλοι.
Οι ντόπιοι νοσταλγοί του Μεταξά, ούτε καν πλησίασαν την πλατεία, ενώ οι «εκδρομείς», που μαζί με τα στεφάνια κρατούσαν πέτρες και ξύλα, εκδιώχθηκαν από τους συγκεντρωμένους, πήγαν στην Σάμη και με το πρώτο πλοίο έφυγαν από την Κεφαλονιά, χωρίς από τότε ποτέ να ξαναεμφανιστούν.
Οι διαδηλωτές, αφού μπουγέλωσαν το κακόγουστο άγαλμα με κόκκινη μπογιά, απαίτησαν την άμεση απομάκρυνσή του.
Λίγες ημέρες αργότερα με ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου (Δήμαρχος τότε ήταν ο Μαρίνος Κοσμετάτος), αποφάσισε την απομάκρυνση του αγάλματος, που σώζεται έως σήμερα.
Για την ιστορία η ΧΑ ζήτησε την επαναφορά του αγάλματος, ενώ τον δικτάτορα σήμερα τιμούν μέχρι και θεσμικοί παράγοντες… που όμως θίγονται όταν δέχονται χαρακτηρισμούς που αποτυπώνουν τις φασίζουσες αντιλήψεις τους.
Source ekefalonia.gr
Από το fb ROSA
Προηγούμενο άρθροΠέθανε ο Πέτρος Κουναλάκης
Επόμενο άρθρο“Η Απόλυτη απαξίωση του έθνους που αντιστάθηκε στην υπεροπλία του φασιστικού άξονα γράφτηκε σήμερα στο Σύνταγμα”