Ρόδη Κράτσα: Η θητεία Γαλιατσάτου δεν έχει επιτεύγματα- Η έλλειψη υποδομών το πρόβλημα και η ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων η προτεραιότητα

Στην απόφαση της να κατέλθει στις αυτοδιοικητικές εκλογές διεκδικώντας την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναφέρθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- η συμπατριώτισσα μας και τέως Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και επισημαίνοντας την ανάγκη τα νησιά του Ιονίου να βρουν και πάλι την ταυτότητα τους και να «καρπωθούν» την ανάπτυξη που θα έπρεπε με έργα υποδομής, στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η ίδια δε θέλησε να σχολιάσει την ανακοίνωση του επικεφαλής της Νέας Ιονίου Πολιτείας Σπύρου Σπύρου, σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει κάνει τις επιλογές του, ενώ αναφερόμενη στην ανακοίνωση του νυν Περιφερειάρχη όπου μεταξύ άλλων διερωτάται αν θα παραμείνει περιφερειακή σύμβουλος αν δεν εκλεγεί, τόνισε πως η ίδια θα διατηρήσει την «αντιπαράθεση» μόνο στο πολιτικό πεδίο και όχι σε τέτοιου είδους αναφορές που δεν ταιριάζουν με τον τρόπο που σκέφτεται.

«Η πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν πολύ δελεαστική. Το να δίνεται σε κάποιον η ευκαιρία να συμβάλει στην κατεύθυνση, στην πρόοδο και την ανάπτυξη που θα έχει ο τόπος του τα επόμενα χρόνια. Ιδίως αυτή την περίοδο που η χώρα μας αλλά και τα Ιόνια Νησιά βρίσκονται σε ένα «σταυροδρόμι» . Το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι σκληρό και η Ελλάδα βρίσκεται σε αδυναμία ανάπτυξης. Χρειάζεται τόλμη, γνώση των δεδομένων στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και των αδυναμιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το να χαράξεις μια στρατηγική σε αυτό το πλαίσιο είναι μια μεγάλη ευθύνη αλλά και πρόκληση. Έτσι το αντιμετώπισα και έτσι ξεκινώ αυτή την προσπάθεια» σημείωσε αρχικά η κ. Κράτσα καλώντας όλους τους επτανήσιους να συστρατευτούν σε μια κοινή πορεία προόδου.

Η ίδια επεσήμανε την ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τα Ιόνια Νησιά, υπογραμμίζοντας πως ακούμε συνεχώς για εντάξεις και απεντάξεις έργων, για ανακατατάξεις στον κατάλογο για την απορρόφηση των κονδυλίων αλλά και για αποσπασματικές πρωτοβουλίες.

«Όλοι αισθανόμαστε πως τα Ιόνια Νησιά έχουν…κάτσει! Η τουριστική ανάπτυξη από μόνη της, όταν μετριέται με αφίξεις, δεν αρκεί για να μας δώσει μια προοπτική για το αύριο. Χρειάζεται να κάνουμε μια ουσιαστική αξιολόγηση της κατάστασης που βρισκόμαστε σήμερα και μια συντονισμένη στρατηγική για το αύριο»δήλωσε, επισημαίνοντας πως υπάρχουν ζητήματα  όπως η έλλειψη  βασικών υποδομών, η ανάγκη στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μπροστά σε μια πραγματικότητα που αλλάζει συνεχώς, αλλά και η εύρεση της ξεχωριστής ταυτότητας των  Ιόνιων Νησιών.

Ειδικά δε για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών η κ. Κράτσα τόνισε πως είναι αναγκαία η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όχι μόνο με τη διαθεσιμότητα των καταλυμάτων αλλά με την παροχή εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων, όπως ο ιαματικός ή ο συνεδριακός τουρισμός.

Παράλληλα όμως, θα πρέπει να ενισχυθούν οι υπηρεσίες και οι υποδομές  αλλά και η ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα των νησιών για να μην λέμε κάθε χρόνο τα «ίδια» όταν λήγει η τουριστική περίοδος.

«Πρέπει να καθορίσουμε το trade mark για την Περιφέρεια και έχω σκοπό να υπάρχει μια ξεχωριστή εκπροσώπηση της Περιφέρειας όχι μόνο στις τουριστικές αλλά και σε άλλες εκθέσεις επιχειρηματικές κτλ»δήλωσε.

Σε σχέση με τις «αντιδράσεις» που προκάλεσε η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της από την πλευρά του τέως Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου, η κ. Κράτσα σημείωσε:

«Δε θέλω να σχολιάσω αυτό το θέμα. Ο κ. Σπύρου έκανε την επιλογή του και θα ήθελα η συζήτηση να γίνεται σε πολιτικό επίπεδο» ανέφερε, ενώ ειδικά για ζητήματα που τέθηκαν για …κερκυραϊκή καταγωγή του Περιφερειάρχη, η κ. Κράτσα τόνισε: «η αποστολή μου είναι να ενώσω τα Ιόνια Νησιά και όχι να τα διχάσω. Δε θα μπω στη διαδικασία να αναφερθώ ποιο είναι πιο μεγάλο ή πιο μικρό νησί και από πού πρέπει να προέρχεται ο Περιφερειάρχης. Αυτό είναι πέρα από τη δική μου λογική και δεν το λέω για λόγους πολιτικής ευπρέπειας. Είναι αναγκαία η ίση και δίκαιη κατανομή των δυνάμεων και των πόρων για την πρόοδο όλων των νησιών» .

Τέλος, για την ανακοίνωση του συνδυασμού ΑΝΑΣΑ και του σημερινού Περιφερειάρχη Θοδωρή Γαλιατσάτου, η κ. Κράτσα επεσήμανε : «Φαίνεται ότι ο κ. Γαλιατσάτος και ο συνδυασμός του θέλει να τοποθετήσει την αντιπαράθεσή μας σε ένα επίπεδο εκτός πολιτικής. Για αυτό και διαλέγει να κάνει προσωπικές αντιπαραθέσεις. Δεν σκοπεύω να δώσω αυτό το περιεχόμενο στην αντιπαράθεσή μας. Θα μείνω στην πολιτική. Όπως φαίνεται και αρχίζω να ανακαλύπτω η θητεία του κ. Γαλιατσάτου δεν έχει επιτεύγματα, με αποτέλεσμα να στερείται πολιτικών επιχειρημάτων».

Η κ. Κράτσα ανέφερε πως πολύ σύντομα θα επισκεφτεί και τη Ζάκυνθο ενώ σημείωσε πως υπάρχει ένα αξιόλογο ενδιαφέρον για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αναδημοσίευση από www.ermisnews.gr