Ρόδη Κράτσα: Τη νέα χρονιά ελπίζουμε να έχουμε μια πραγματική επανεκκίνηση του τουρισμού.

Είναι μία από τις πιο δραστήριες Ελληνίδες πολιτικούς. Πολυσχιδής προσωπικότητα με μεγάλο έρεισμα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και πλούσια εμπειρία από τη θητεία της ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου σε συνέντευξή της στο tourismtoday και τον Χάρη Ντιγριντάκη περιγράφει το σχέδιο της περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην κατεύθυνση ενίσχυσης της τουριστικής της ταυτότητας.

Η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναλύει, μεταξύ άλλων, και τις πρωτοβουλίες της περιφέρειας για τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.

Πώς ολοκληρώθηκε η φετινή τόσο ιδιόμορφη τουριστική σεζόν για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων; Ποιος ήταν ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού και ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις σας για το 2021;

Τηρουμένων των αναλογιών τα Ιόνια πήγαν καλά στον τουρισμό το περασμένο καλοκαίρι. Καταφέραμε να ελέγξουμε σε χαμηλά ποσοστά την διασπορά του Covid-19, να προετοιμάσουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους για την εφαρμογή των ειδικών κατά κλάδο μέτρων προστασίας, να προβάλλουμε την ασφαλή εικόνα μας, και να κρατήσουμε ζωντανή την ταυτότητά μας ως προνομιακός παγκόσμιος προορισμός.
Οι συνέπειες, όμως, της πανδημίας έπληξαν βαθιά την αγορά, η οποία συνεχίζει να υποφέρει από παρατεταμένα lockdown. Προσπαθούμε να διατηρούμε και να προβάλλουμε τα πλεονεκτήματά μας, να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις μας για να μπορέσουμε ν’ αξιοποιήσουμε τις καλύτερες συνθήκες που περιμένουμε να δημιουργηθούν στη χώρα μας, από τον εμβολιασμό και την ευρωπαϊκή πολιτική για την διευκόλυνση της κινητικότητας εντός της Ε.Ε. Τη νέα χρονιά ελπίζουμε να έχουμε μια πραγματική επανεκκίνηση του τουρισμού.

Ποια είναι στρατηγική σας στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης της περιφέρειας Ιονίων Νήσων;

Σίγουρα στοχεύουμε σ’ ένα μοντέλο βιώσιμου τουρισμού, δηλαδή που έχει διάρκεια, εξασφαλίζει καλές θέσεις εργασίας, τρέφεται από το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Ιονίου, και τον πλούσιο πολιτισμό του χωρίς να τα καταστρέφει. Θέλουμε επίσης η ανάπτυξη να είναι ισόρροπη εντός του κάθε νησιού, αλλά και μεταξύ μεγάλων, μικρών και μικρότερων νησιών.
Η υγειονομική κρίση ανέδειξε και τις αδυναμίες μας όπως και τις δομές που πρέπει ν’ αποκτήσουμε για να κτίσουμε την στρατηγική μας και να μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις σ’ ένα περιφερειακό και παγκόσμιο περιβάλλον όλο και περισσότερο ανταγωνιστικό. Εννοώ Παρατηρητήριο Τουρισμού, Οργανισμό Διαχείρισης Προορισμών, Διαχείριση κρίσεων και σίγουρα συνεχή εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού, επαγγελματίες, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι.

Στο Ιόνιο αναμένεται να δημιουργηθεί το πρώτο εκτενές και βιώσιμο δίκτυο υδατοδρομίων στην Ελλάδα. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται o διαγωνισμός για την κατασκευή των 5 υδατοδρομίων σε Κεφαλονιά, Λευκάδα, Μεγανήσι, Ιθάκη και Ζάκυνθο; Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η συμβολή των υδατοδρομίων στην ανάπτυξη της περιφέρειας των Ιονίων Νήσων;

Το δίκτυο υδατοδρομίων είναι κεφαλαιώδες για την ανάπτυξη αλλά και τη συνοχή μας, δηλαδή της ενδοεπικοινωνίας των νησιών μας και της αύξησης της επισκεψιμότητας μεταξύ όλων των νησιών.
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία του σχεδίου μας το οποίο έχει καταρτισθεί με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας βασικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών που θα παραδοθούν στα Λιμενικά ταμεία των νησιών. Η χρηματοδότηση προέρχεται από τις Δημόσιες Επενδύσεις (υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων). Σας διευκρινίζω ότι στην Κέρκυρα και στους Παξούς υπάρχει ήδη αδειοδοτημένος χώρος, όπως και ότι ο Οργανισμός Λιμένων Κέρκυρας προχωρεί την αδειοδότηση στα Διαπόντια Νησιά.
Τα Ιόνια είναι ιδανικός τόπος για την πτήση υδροπλάνων λόγω κλιματολογικών συνθηκών και πιστεύουμε ότι το σχέδιο αυτό θα έχει επιτυχία όπως φαίνεται και από το ενδιαφέρον των εταιρειών. Παράλληλα, θα εξυπηρετήσει λειτουργικά και το έργο μας στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων όπως και το έργο του Ιονίου Πανεπιστημίου με Σχολές στα μεγάλα νησιά μας.

Ποια έργα έχετε προγραμματίσει για την περαιτέρω ανάπτυξη και ανάδειξη της περιφέρειάς σας;

Το έργο μας είναι πολύπλευρο, όπως πολύπλευρη είναι και η διαδικασία της βιώσιμης ανάπτυξης. Από τη λειτουργία των υπηρεσιών έως τα έργα βασικών υποδομών (δρόμοι, λιμάνια, αγκυροβόλια), αναβάθμιση ενεργειακή και λειτουργική δημόσιων κτιρίων, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ανάπτυξης περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οχύρωση για πολιτική προστασία εν όψει των μεγάλων φυσικών καταστροφών, αποκατάσταση ζημιών όπως σήμερα γίνεται σε Κεφαλονιά και Ιθάκη από τον ΙΑΝΟ.
Παράλληλα, προωθούμε την ενδυνάμωση της πολιτισμικής παράδοσης και δημιουργίας των Νησιών μας και προετοιμαζόμαστε για τις επετειακές εκδηλώσεις του 2021.
Σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας γιατί αυτό πλέον αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για να επιτύχουμε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της οικονομίας.
Σε αυτό τον στόχο εντάσσονται και άλλα, όπως η συνεχής εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, η στοχευμένη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όπως η διάβρωση των ακτών και η σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ποια θα λέγατε ότι είναι η μεγαλύτερη παθογένεια που καλείστε να αντιμετωπίσετε;

Μου ξύνετε ανοιχτές πληγές. Σίγουρα το μεγάλο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία με τους μεγάλους χρόνους διεκπεραίωσης και τις περιττές διαδικασίες, οι παράλληλες αρμοδιότητες μεταξύ φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ανέλπιστη υποστελέχωση των υπηρεσιών μας.
Πνιγόμαστε για να γίνουν τα απαραίτητα και κυρίως στους χρόνους που απαιτούνται, ενώ μας δένονται τα χέρια για να σχεδιάσουμε, να τολμήσουμε και βέβαια να υλοποιήσουμε, ενώ παράλληλα πρέπει ν΄ ανταποκριθούμε σωστά στις υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες είτε αυτό έχει να κάνει με τις συναλλαγές, είτε με προβλήματα της καθημερινότητας των αρμοδιοτήτων μας.
Λειτουργούμε με το 43% σχεδόν κάλυψη των οργανικών θέσεων και παράλληλα αντιμετωπίσαμε τρομερή έλλειψη σύγχρονου απαραίτητου εξοπλισμού. Δυστυχώς αυτά δεν καλύπτονται από την μία μέρα στην άλλη. Η κατάσταση αυτή αδικεί και ικανούς υπαλλήλους που διαθέτουμε και στερεί βέβαια το περιβάλλον, ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας που είναι απαραίτητο στον εργασιακό χώρο.
Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μια βαθιά μεταρρύθμιση του ευρύτερου δημόσιου τομέα που αφορά και στην καλλίτερη περιφερειακή διακυβέρνηση. Είμαστε ως Ενωση Περιφερειών Ελλάδος, της οποίας έχω εκλεγεί μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών την προηγούμενη και σημερινή πολιτική ηγεσία για το τελικό σχέδιο της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης.

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση;

Από την αρχή της περιπέτειας αντιμετώπισης του κορωνοϊού, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι ήταν στο κέντρο της προσοχής και της υποστήριξής μας. Μεταφέραμε στην κυβέρνηση την σκληρή κατάσταση που αντιμετώπιζε ευρύτερα ο τουριστικός κλάδος και ιδιαίτερα οι εποχικές επιχειρήσεις και αναζητήσαμε ειδικές ρυθμίσεις.
Παράλληλα, προετοιμάσαμε με πρόγραμμα που χρηματοδότησε η περιφέρεια Ιονίων Νήσων επαγγελματίες και εργαζομένους για τη σωστή εφαρμογή των προστατευτικών μέτρων. Συνεχίζουμε τη στήριξη των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας μέσω του ΕΣΠΑ της περιφέρειάς μας με ένεση ρευστότητας (μη επιστρεπτέα προκαταβολή) συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ. Ελπίζω ότι οι τροποποιήσεις των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη της επανεκκίνησης της οικονομίας θα μας δώσουν την δυνατότητα να συνεχίσουμε τα υποστηρικτικά μέτρα, παράλληλα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Πηγή: tourismtoday.gr