Σ.Καλές: Ο Έλληνας καθηγητής που αποκάλυψε πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Ο Στέφανος Καλές, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή και διευθυντής επίσης στο τμήμα Ιατρικής της Εργασίας στη φημισμένη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Χάρβαρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ελληνικό έντυπο μέσο, μίλησε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ιατρική αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Σχετικά με την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας και κατάλληλου σχήματος πρόληψης, ήδη έχουμε μάθει πάρα πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα για τη σωστή αντιμετώπιση της COVID-19. Ως παράδειγμα, η αποφυγή της διασωλήνωσης με χρήση CPAP και η τοποθέτηση του ασθενούς σε συγκεκριμένη και κατάλληλη θέση, πρηνηδόν, μπρούμυτα, δηλαδή, ήταν από τα πρώτα βήματα προόδου.

Δεύτερον, η χορήγηση ρεμδεσιβίρης, δεξαμεθαζόνης και πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς σε βαριά ασθενείς έχουν σώσει πολλές ζωές. Η ερχόμενη και επαναστατική θεραπεία με «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων, που θα μπορούν να χορηγηθούν για την αντιμετώπιση, όπως έλαβε ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά και την πρόληψη της νόσου, βρίσκονται πολύ κοντά.

​Τα κλινικά αποτελέσματα της ομάδας του επίσης Έλληνα δρος Τζορτζ Γιανκόπουλος, συνιδρυτή της Regeneron, είναι πολύ θετικά και ενθαρρυντικά και η εταιρεία έχει ζητήσει άδεια επείγουσας ανάγκης-κρίσης από τις Αρχές των ΗΠΑ. Συγχρόνως, άλλες δύο εταιρείες, οι Eli Lilly και Astra Zeneca, βρίσκονται πολύ κοντά στο να φέρουν παρόμοια φάρμακα αντισωμάτων στην αγορά».

​Ωστόσο, όπως δηλώνει, «η εύρεση εμβολίων θα τελειώσει την πανδημία», αναφέρει.

«Πλέον πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν παραγάγει υποψήφια εμβόλια με πολύ καλές εκτιμήσεις και αρκετά προχωρημένα και ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

​Προβλέπω ότι το πρώτο εύστοχο εμβόλιο πιθανώς να κατασκευαστεί ακόμα και μέσα στο 2020. Είναι σημαντικό να έχουμε σε όλες τις χώρες καλές και οργανωμένες εκστρατείες διανομής-κατανομής εμβολίων και κατάλληλης εκπαίδευσης και κρίνεται εξίσου εξαιρετικά σημαντικό τα εμβόλια να είναι διαθέσιμα σε όλους, ασχέτως οικονομικής δυνατότητας, και να τύχουν θερμής και θετικής αποδοχής, να υποδεχθεί θετικά ο κόσμος τα εμβόλια».

Πηγή: pronews.gr