Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλάει στο ethnos.gr και εξηγεί γιατί είναι αντίθετος στην άρση με τις τωρινές συνθήκες

Συζήτηση χωρίς νόημαπου στηρίζεται σε εντελώς λανθασμένη βάση, υπό την παρούσα επιδημιολογική κατάσταση θεωρεί τα σενάρια που κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα περί ανοίγματος διαφόρων τομέων της αγοράς ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως αναφέρει κατηγορηματικά στο ethnos.gr, οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα θα είχε νόημα, αν η ελάφρυνση της αυστηρής καραντίνας συνοδευόταν με αμεσότατη λήψη μέτρων, όπως η επέκταση της τηλεργασίας και η τοποθέτηση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε μέσα μαζικής μεταφοράς και καταστήματα, ώστε η λειτουργία της αγοράς και η μετακίνηση των πολιτών να γίνονται με περισσότερη ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Υποδομών: Μερική ανάκληση απόφασης για φυσικά πρόσωπα-πληγέντες του ΙΑΝΟΥ-Δείτε τη νέα απόφαση (έγγραφο)

Διαβάστε επίσης: “ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΧΑΡΕΣ – ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ”

Διαβάστε επίσης: Δήμος Αργοστολίου: Προχωράει το έργο της αποκατάστασης του δρόμου στη Λαγκάδα-Υπάρχει ανάδοχος (απόφαση)

Διαβάστε επίσης: “Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου”: Η Δρ. Όλγα Μεντζαφού θα εκπονήσει & θα προσφέρει δωρεάν την Μουσειολογική Μελέτη-Η αλληλογραφία με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Νίκο Φραντζή (απόφαση)

«Αυτό που έχει σημασία, είναι να ανοίξει η αγορά και να λειτουργήσουν οικονομία και κοινωνία με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, αλλά, δυστυχώς, αυτό γίνεται με τραγικά αργά βήματα. Η επέκταση της τηλεργασίας και η τοποθέτηση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε καταστήματα και αστική συγκοινωνία θα πρέπει να γίνουν σήμερα. Αν γίνουν σήμερα θα αρχίσει να μειώνεται από σήμερα και η διασπορά του ιού. Αυτό που ζούμε, η μεγάλη διασπορά του ιού, είναι απόρροια των καθυστερήσεων και βέβαια των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στην Κρήτη. Η επέκταση της τηλεργασίας μπορεί να οργανωθεί μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, ενώ η τοποθέτηση συσκευών απολύμανσης του αέρα δε χρειάζεται περισσότερο από μία εβδομάδα ακόμα και σ ένα εμπορικό κέντρο», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Επικαλούμενος τα μαθηματικά μοντέλα του ο καθηγητής του ΑΠΘ τονίζει στο ethnos.gr ότι αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μέχρι το τέλος του μήνα. «Γι΄ αυτό λέω ότι στη φάση αυτή, που υπάρχει ήδη πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, οποιαδήποτε συζήτηση περί ανοίγματος, με τους ίδιους όρους, είναι μία λάθος συζήτηση. Είναι ωραίο να το συζητάμε, αλλά στην ουσία αποπροσανατολίζουμε τον κόσμο. Το συζητάμε για να το συζητάμε. Πώς είναι δυνατό να πω σε ένα φοιτητή μου, κάτσε στο σπίτι σου με 1.500 κρούσματα ημερησίως και με 3.000 κρούσματα την ημέρα βγες από το σπίτι σου και πήγαινε να φας ένα σουβλάκι; Είναι μεγάλο λάθος αυτό και είναι λάθος και για την κυβέρνηση», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

«Περιμένουμε να μας… σώσει ο ιός»

Κατά τον ίδιο το φρόνιμο είναι, να περιμένουμε να περάσει πρώτα αυτός ο… κάβος και ταυτόχρονα να προετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε με πολύ προσοχή και με άκρως μελετημένα βήματα. «Δεν υπάρχει καμία λογική στο να συζητάμε ότι πρέπει να ανοίξουμε με τους ίδιους όρους, δηλαδή χωρίς τηλεργασία και συσκευές απολύμανσης. Δεν έχει νόημα να ανοίγουμε και μετά πάλι να κλείνουμε. Στην ουσία αυτό που περιμένουμε, είναι να μας… σώσει ο ιός. Να πει ο ιός έκανα εδώ διασπορά, τώρα ήρθε το καλοκαίρι, πηγαίνω σε άλλα κλίματα. Είναι διαχείριση αυτή υγειονομικής κρίσης;», υπογραμμίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Διαβάστε επίσης: Αποζημιώσεις ΙΑΝΟΥ: Στη Βουλή η μεγάλη καθυστέρηση-“Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες”

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Υποδομών: 308.326,68 ευρώ για τους σεισμούς του 2014 & 42.993,09 ευρώ για τους σεισμούς του 2015 (απόφαση)

Διαβάστε επίσης: Κεφαλονιά: Διακοπές ρεύματος αύριο σε 4 περιοχές-Δείτε ποιες είναι

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΔήμος Σάμης: Συγκροτήθηκε Επιτροπή Παρακολούθησης, Προστασίας και Ελέγχου Δημοτικών και Κοινοχρήστων Χώρων (απόφαση-ονόματα)
Επόμενο άρθροΘεόφιλος εφ’όλης της ύλης: Τι λέει για τις αποζημιώσεις ΙΑΝΟΥ, την ΕΔΑΚΙ, τις Εργατικές Κατοικίες Ληξουρίου, την τουριστική περίοδο & την κριτική της Αντιπολίτευσης (ηχητικό)