Σενάριο για 10.000 κρούσματα κάθε μέρα – «Μπορεί να κλείσουν τα κέντρα διασκέδασης, δεν θα σταματήσουν τα εμβόλια»

Για ένα εφιαλτικό σενάριο έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος ανέφερε ότι ίσως και να έχουμε 10.000 κρούσματα κορονοϊού τη μέρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6.000 και να φτάσουν περί τα 10.000.

«Ο ιός μεταδίδεται γρήγορα. Μια μελέτη για ενδοοικογενειακή μετάδοση που συνέκρινε τις μεταλλάξεις έδειξε πως η Δέλτα είχε 2 φορές μεγαλύτερη σε εμβολιασμένους, ενώ η Όμικρον 2 έχει 2 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα σε εμβολιασμένους. Άρα, και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν. Όλοι θα έρθουμε κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό. Οι εμβολιασμένοι, όμως, θα προστατευθούν από νοσηλεία» ανέφερε.

Νέα μέτρα

Αναφερόμενος στην περίπτωση νέων μέτρων, υποστήριξε πως τα κέντρα διασκέδασης είναι τα πρώτα στα οποία θα ληφθούν μέτρα αν χρειαστεί. Και όχι μόνο να περιοριστεί το ωράριο αλλά και να κλείσουν εντελώς, αν η κατάσταση ξεφύγει.

Όσον αφορά τα σχολεία, είπε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα επανεξετάσει η Επιτροπή το πρωτόκολλο.

Τέλος, αναφερόμενος στο μέτρο του lockdown, είπε ότι δε μπορούμε να γίνεται συνέχεια. «Δεν είναι σωστή λύση το lockdown», επεσήμανε.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε επίσης πως δεν πρόκειται να υπάρξει τέλος της πανδημίας αλλά μια μεταπανδημική περίοδος, στην οποία θα χρειάζονται εμβόλια. «Μελλοντικά, θα γίνει ό,τι γίνεται και με την γρίπη», είπε.

«Πολύ περισσότερα τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον της χώρας μας»

Επίσης υποστήριξε πως τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα έχουν αναφερθεί.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι από ταξίδια, εξήγησε και πρότεινε όσοι έρχονται από το εξωτερικό να μένουν λίγες μέρες καραντίνα. «Αν έχουμε πολλές εισαγωγές στη χώρα, θα έχουμε και πολλά κρούσματα.»

Πιστεύει πως η μετάλλαξη Όμικρον θα έχει επικρατήσει στη χώρα μας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

«Φαίνεται από πολλές μελέτες ότι έχει μειωμένη νοσηρότητα και μειωμένη σοβαρότητα νόσου. Κυμαίνεται από 50% και πάνω, αλλά αυτό το 50% εξουδετερώνεται με την αυξημένη μεταδοτικότητα. Δηλαδή, αν έχω διπλάσια μεταδοτικότητα, το τελικό αποτέλεσμα στις νοσηλείες θα είναι το ίδιο.»

Πηγή: newsit.gr