Σφαγεία στην Παλική: Καλούμε το Δημ. Συμβούλιο να αποφασίσει την επαναλειτουργία τους και την Δημ. Αρχή να πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες γι αυτόν τον στόχο (pics)

Εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την επαναλειτουργία σφαγείων στην Παλική
Στα πλαίσια της χρεοκοπίας και του ξεκληρίσματος της φτωχής αγροτιάς, που πρόβλεπε η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, ακολούθησαν πολιτική δραστικής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων το κλείσιμο εκατοντάδων δημοτικών σφαγείων σε όλη την χώρα και την εκχώρηση και αυτής της δραστηριότητας στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Με κατανεμημένους ρόλους η Ε.Ε., οι Κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές (Δήμοι, Νομαρχίες και Περιφέρειες) από το 1992, με πρόσχημα ότι τα σφαγεία δεν πληρούσαν τις συγκεκριμένες κοινοτικές υγειονομικές προδιαγραφές λειτουργίας (ISO ), που προέβλεπε σχετική κοινοτική οδηγία, έκλεισαν περισσότερα από 300 από τα 450 σφαγεία που λειτουργούσαν σε όλη την χώρα.. Πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική», που ουσιαστικά προώθησε την λειτουργία των δημοτικών σφαγείων σε όφελος των μεγάλων ιδιωτικών με αποτέλεσμα οι κρεοπώλες, οι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές να πληρώνουν επιπλέον το κόστος σφαγής λόγω των μεταφορικών.
Αυτό συνέβη και με τα δημοτικά σφαγεία στην περιοχή της Υπαπαντής στην Παλική, όπως και σε όλο τον νομό. Δήμος και κυβέρνηση καταρχάς «πέταξαν το μπαλάκι» της χρηματοδότησης και της λειτουργίας στους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Γνωρίζοντας, όμως, ότι αυτό δεν μπορούσε ουσιαστικά να γίνει, δεν πήραν κανένα μέτρο ώστε να καλυφθεί η «ίδια» συμμετοχή στην κοινοτική χρηματοδότηση για να εκσυγχρονιστούν τα σφαγεία, αφήνοντας τα στην μοίρα τους να κλείσουν το 2012. Άφησαν έτσι, εκτεθειμένους στην κερδοσκοπία τους, κτηνοτρόφους που είτε εκτατικά, είτε εντατικά εκτρέφουν στο νομό πάνω από 200 χιλιάδες αιγοπρόβατα και 4,5 χιλιάδες βοοειδή, αλλά και τους κρεοπώλες και τους καταναλωτές να πληρώνουν το επιπλέον κόστος στην τιμή του κρέατος.
Ειδικά η διακοπή λειτουργίας των Δημοτικών Σφαγείων Ληξουρίου στην περιοχή της Υπαπαντής, πρακτικά σήμαινε και σημαίνει ότι κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες είτε εξυπηρετούνται από το ιδιωτικό σφαγείο στην περιοχή της Φάλαρης με αυξημένο κόστος και ταλαιπωρία, είτε καταφεύγουν σε λύσεις υγειονομικά επικίνδυνες και απαράδεκτες, με σφαγή των ζώων στην ύπαιθρο ή σε ιδιωτικούς εντελώς ακατάλληλους χώρους. Αξίζει να τονιστεί ότι πριν τη διακοπή λειτουργίας τους, τα Δημοτικά Σφαγεία Ληξουρίου εξυπηρετούσαν όχι μόνο την Παλική, αλλά και άλλες περιοχές της Κεφαλονιάς.
Επιπλέον, πριν τη διακοπή λειτουργίας τους τα συγκεκριμένα Σφαγεία διέθεταν έναν σχετικά καλό εξοπλισμό (ράμπες πρόσβασης, μεταλλικά στέγαστρα, γραφεία, μίνι βιολογικό καθαρισμό, κλίβανους, αναβατόρια ψυγεία, ηλεκτρικό πριόνι κοπής κρεάτων, ηλεκτροσόκ και άλλα), υποδομές που τα έκαναν σε ικανοποιητικό βαθμό και αξιοπρεπώς να καλύπτουν τις ανάγκες των κτηνοτρόφων και άλλων εμπλεκόμενων και αναμφίβολα υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης της λειτουργίας τους. Ο παραπάνω, εξοπλισμός που χρόνια τώρα αφέθηκε πλήρως στην τύχη του, σήμερα ουσιαστικά έχει λεηλατηθεί, προκαλώντας ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για το Δήμο. Έχει κλαπεί όλος (!) ο Η/Μ εξοπλισμός, μέχρι και οι σχάρες απορροής των λυμάτων!!!
Το κτίριο επίσης των σφαγείων μετά τους σεισμούς του 2014 έχει υποστεί ζημιές και χρήζει άμεσης επισκευής και αποκατάστασης, ενώ ο περιβάλλοντας χώρος, αποτελεί «υγειονομική βόμβα»: κλαδέματα, μπάζα, σκουπίδια, κατεστραμμένα φύλλα αμιάντου, ακόμα και παροπλισμένα αυτοκίνητα ιδιωτών (!), κάνοντας την κατάσταση σήμερα, επιεικώς απαράδεκτη από κάθε άποψη.
Οι εικόνες που παραθέτουμε είναι αποκαλυπτικές.
Από τα παραπάνω προκύπτουν σοβαρές ευθύνες τόσο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής της οποίας είσαστε υπεύθυνος αντιδήμαρχος Παλικής όσο και της σημερινής Δημ. Αρχής που ως Δήμαρχος έχετε αφήσει σε πλήρη εγκατάλειψη τον συγκεκριμένο χώρο και την περιοχή.
Αυτοδικαίως γεννιούνται σήμερα αμείλικτα ερωτήματα όπως π.χ. αν έχει καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχές το πλιάτσικο και οι κλοπές του Η/Μ κλπ. εξοπλισμού των Σφαγείων, αν έχουν απομείνει μηχανήματα, αν υπάρχει καταγραφή τους και αν φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει περιφραχτεί ο χώρος και δεν έχουν παρθεί ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας και φύλαξης για αποτροπή παραπέρα κλοπών, με αποτέλεσμα τα μόνα που έχουν απομείνει να είναι οι τοίχοι και τα μπετά. Επίσης, με την ανοχή σας για ποιο λόγο επιτρέψατε αυτή η δημοτική περιουσία να έχει γίνει σκουπιδότοπος;.
Κύριοι συνάδελφοι,
Είναι σε όλους γνωστό ότι στην περιοχή της Παλικής αιώνες έζησε ο ντόπιος πληθυσμός με την κτηνοτροφία και την αγροτική παραγωγή. Σήμερα κάτω από το βάρος της αντιαγροτικής πολιτικής που ακολουθείται έχει πλήρως απαξιωθεί ο πρωτογενής τομέας και οι αγροκτηνοτρόφοι έχουν αφεθεί στην μοίρα τους.
Τόσο το θέμα των σφαγείων όσο και τα συνολικότερα έργα και παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες αντιπλημμυρικά- αντιπυρικά και αρδευτικά έργα (φράγματα- δίκτυα) που μπορούν να εξασφαλίσουν τους παραγωγούς και να αυξήσουν την σανοδοτική τους απόδοση, κτηνιατρική-γεωπονική-επιστημονική στήριξη κ.α., μπορούν να δώσουν ανάσα στην όλο και συμπιεζόμενη κτηνοτροφία και γεωργία στον δήμο μας. Η μονοκαλλιέργεια της σύγχρονης καπιταλιστικής τουριστικής ανάπτυξης δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί μονόδρομο για καμιά κοινωνία για καμιά χώρα. Η ίδια η ζωή έχει πλέον αποδείξει ότι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ (ΚΑΠ), που προωθείται χρόνια τώρα έχει καταχρεώσει στις τράπεζες τους αγρότες-κτηνοτρόφους, που ξεκληρίζονται για να εξυπηρετηθούν οι μεγαλέμποροι και οι πολυεθνικές.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι στις ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες που βιώνουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι και οι επαγγελματίες που συνδέονται με αυτήν την δραστηριότητα, προκύπτει η επιτακτική η ανάγκη της επαναλειτουργίας νέων, σύγχρονων, δημόσιων σφαγείων που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και προδιαγραφές.
Καλούμε το Δημ. Συμβούλιο να αποφασίσει την επαναλειτουργία τους και την Δημ. Αρχή να πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες γι αυτόν τον στόχο. Είναι ανάγκη με χρήση όλων των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων να ξαναστηθούν τα σφαγεία και να λειτουργούν, (χωρίς προσωπικές εισφορές από τους κτηνοτρόφους και κρεοπώλες) με επαρκές προσωπικό με μόνιμη – σταθερή εργασία. Να στελεχωθεί παράλληλα άμεσα στο Δήμο μας η κτηνιατρική και γεωπονική υπηρεσία με μόνιμο προσωπικό, που θα βρίσκεται κάθε μέρα στο πλάι των παραγωγών.
Ληξούρι, 11 / 02 / 2021
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ληξουρίου
1. Δαμουλιάνος Θοδωρής
2. Καπάτος Βασίλης
3. Μαντζουράτος Δημήτρης
4. Συνοδινός-Βαλλιάνος Βαγγέλης
5. Φαρακλός Βαγγέλης

https://www.facebook.com/LSLixouri/posts/762761181002795