Σημεία των καιρών…

Ξηρασία διάρκειας, πριν δύο-τρία χρόνια, στην Αυστραλία.

Απίστευτες σε έκταση πλημμύρες, πριν λίγες μέρες, στη μεγάλη αυτή χώρα του νότου.

Χιόνι στην Έρημο της Σαχάρας και για πρώτη φορά σε περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Φοβερή σε ένταση και έκταση κακοκαιρία στις Ηνωμένες Πολιτείες με χιονοπτώσεις, πλημμύρες και πολικό ψύχος.

Τεράστιες πυρκαγιές που προκαλούν τρόμο στον Αμαζόνειο και σε άλλες περιοχές του ταλαίπωρου πλανήτη.

Χιονοπτώσεις που περιέχουν μικροσωματίδια πλαστικού στη Σιβηρία.

Μεγαλύτερες, συχνότερες και καταστρεπτικότερες χιονοστιβάδες.

Εμφάνιση νησίδων σχηματισμένες από πλαστικά αντικείμενα που επιπλέουν στους ωκεανούς.

Ψάρια και κήτη με πλαστικά στα σπλάχνα τους.

Αποκολλήσεις τρομακτικών σε μέγεθος παγόβουνων από τους πόλους.

Κυκλώνες σε τόπους που μέχρι πρότινος ήταν τελείως άγνωστα καιρικά φαινόμενα.

Κατακλυσμιαίες βροχές σε περιοχές που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν έβρεχε και πρωτοφανής ξηρασία σε μέρη που κάποτε ήταν εύκρατα.

Μεγάλης έκτασης διαβρώσεις εδαφών.

Άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Συνεχιζόμενη, και με αυξημένους ρυθμούς, εξαφάνιση ειδών του ζωϊκού βασιλείου.

Επιδημίες και πανδημίες…

Και ο θλιβερός κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί αλλά τα προαναφερθέντα, που αποτελούν συνέπεια της εγκληματικής συμπεριφοράς ενός μεγάλου ποσοστού του κόσμου, είναι σημεία των καιρών και αρκούν για να αποδείξουν τον κακό μας τον… καιρό!

Μια μεγάλη, δυστυχώς, μερίδα πολιτών συνεχίζει να ρυπαίνει το περιβάλλον αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων τους. Την ίδια εγκληματική αδιαφορία επιδεικνύουν και στο θέμα της ανακύκλωσης.

Προχθές έζησα στην γειτονιά μου ένα περιστατικό απίστευτης συμπεριφοράς. Σε μια γωνιά υπάρχουν τέσσερις κάδη. Δύο για τα σκουπίδια και δύο για ανακύκλωση. Άγνωστοι είχαν γεμίσει τους δύο κάδους σκουπιδιών με πλαστικά περιτυλίγματος (αυτά που έχουν τις φυσαλίδες) ενώ, όπως προανέφερα δίπλα ακριβώς βρίσκονταν αδειανοί οι κάδη ανακύκλωσης!

Μετά έχουμε και το φαινόμενο των παράνομων χωματερών στην επαρχία κυρίως όπου υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις μακριά από… αδιάκριτα μάτια.

Ασυνείδητοι πετούν μπάζα και μεγάλα αντικείμενα (παλιά έπιπλα, στρώματα, χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές και ότι άλλο μπορείτε να σκεφθείτε). Και το τραγικό είναι ότι οι δημοτικές αρχές έχουν ειδική υπηρεσία η οποία, μετά από τηλεφώνημά σου, στέλνει ειδικό φορτηγό και παραλαμβάνει όλα τα άχρηστα αντικείμενα από το σπίτι σου. Η υπηρεσία αυτή, μάλιστα, είναι δωρεάν.

Είναι γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές κάνουν καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού για την ύπαρξη των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά και για την ανάγκη ανακύκλωσης.

Φαίνεται, όμως, ότι οι καμπάνιες αυτές δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα γιατί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κωφεύει. Δεν ακούει τον πλανήτη που φωνάζει ΒΟΗΘΕΙΑ και αγνοεί τα μηνύματα που στέλνει η φύση. Είναι η μερίδα αυτή του πληθυσμού που αδιαφορεί για το μέλλον των ίδιων τους των παιδιών! Και αυτό είναι κάτι περισσότερο από τραγικό!

Γιώργος Μεσσάρης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ασυνείδητοι πετούν μπάζα και μεγάλα αντικείμενα (παλιά έπιπλα, στρώματα, χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές και ότι άλλο μπορείτε να σκεφθείτε) όπου τους βολεύει. Μολύνουν το ήδη καταπονημένο περιβάλλον αδιαφορώντας για το μέλλον των ίδιων τους των παιδιών!

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: [email protected]
  • Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» – Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]