Αριστοτέλης Μπατιστάτος

Το 1787 η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας επισκέφθηκε τις προσφάτως προσαρτημένες περιοχές της αυτοκρατορίας της, ταξιδεύοντας με ποταμόπλοιο κατά μήκος του Δνείπερου (σημερινή Ουκρανία) συνοδευόμενη από πρίγκιπες, κρατικούς αξιωματούχους και ξένους διπλωμάτες.

Το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων στην περιοχή εκείνη ήταν λίγο πιο άθλιο ίσως και από αυτό των «αβράκωτων» της Γαλλικής Επανάστασης η οποία έγινε δυο χρόνια αργότερα. Παρόλα αυτά, η εικόνα που έπρεπε να παρουσιασθεί στους επιβάτες του ποταμόπλοιου όφειλε να είναι αντάξια του μεγαλείου της αυτοκράτειρας. Για αυτή την εικόνα είχε φροντίσει ο εραστής της, πρίγκιπας, υπουργός της αυτοκρατορίας και μετέπειτα κυβερνήτης της περιοχής Γκριγκόρι Ποτέμκιν. Όπου σταματούσε το ποταμόπλοιο υπήρχε ένα γραφικό χωριό στην όχθη του Δνείπερου με χαρούμενους κατοίκους που χαιρετούσαν εγκάρδια τους επιβάτες του. Όλα αυτά τα χωριά βέβαια ήταν ψεύτικα. Είχαν κατασκευασθεί με εντολή του Ποτέμκιν θεατρικά σκηνικά στις προσόψεις των σπιτιών τα οποία έκρυβαν την αθλιότητα και οι «κάτοικοι» ήταν στρατιώτες – κομπάρσοι οι οποίοι είχαν ντυθεί ανάλογα. Οι πραγματικοί κάτοικοι είχαν διαταχθεί να μην βγουν απ’ τα σπίτια τους.

Αυτή είναι και η σχέση πραγματικότητας και «κανονικότητας» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος βέβαια δεν είναι ούτε αυτός μόνος του στο ποταμόπλοιο. Η διαφορά είναι ότι με τη λίστα Πέτσα ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να έχει παραπάνω «Ποτέμκιν». Ναι, η Κοινωνία στο σύνολο της είναι σε πόλεμο και όλοι ευχόμαστε να βγει απ’ αυτόν με τις λιγότερες απώλειες. Ναι, η κρίση αυτή είναι πρωτόγνωρη και η διαχείριση της δύσκολη. Ναι, όλοι ευχόμαστε να υπάρξει σύντομα αποτελεσματικό εμβόλιο και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα αλλά… όχι στην «κανονικότητα» του κ. Μητσοτάκη. Γιατί, με πρόβλεψη για ύφεση 10,5% το 2020 και ανάπτυξη 4,8% το 2021 στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε (να θυμίσω ότι το 2019 έκλεισε με 1,5% ανάπτυξη) και χρέος για το 2020 στο 209% ενώ για το 2021 στο 200% του ΑΕΠ, μάλλον και τα δισέγγονα μας θα ζήσουν όπως οι πραγματικοί κάτοικοι των χωριών Ποτέμκιν το 1787. Η αναστολή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας θα ισχύσει και για το 2021. Στη συνέχεια η Ε.Ε. εξαιτίας του γνωστού «σφάλματος» στο DNA της θα επανέλθει μοιραία στην προτεσταντική ηθική τύπου Σόιμπλε και ουδείς γνωρίζει ποιο θα είναι τότε το κόστος δανεισμού της χώρας. Αν κάπου συμφωνούν όλοι οι οικονομολόγοι είναι πως, οι επιπτώσεις αυτού του συμμετρικού πολέμου θα είναι ασύμμετρες για τις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε. Το πιθανότερο είναι να μπούμε σε έναν νέο πόλεμο γιατί πάνω από 10% ύφεση η Ελλάδα είχε ξανά το 2011 με τα γνωστά αποτελέσματα. Αυτό όμως που δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει είναι η στόχευση στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε για αυξημένους φόρους το 2021 κατά 3,6 δις. Προφανώς η κυβέρνηση του ποταμόπλοιου θεωρεί πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μετά απ’ όλη αυτή την περιπέτεια της πανδημίας θα έχουν αυξημένη φοροδοτική ικανότητα.

Όσα χωριά Ποτέμκιν και να στηθούν από τα επιτελικά ΜΜΕ όπως το μαύρισμα του κ. Άδωνη Γεωργιάδη μόλις μαρσάρισαν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό ή η τηλεκπαίδευση και τα παγουρίνια της κ. Νίκης Κεραμέως, είναι βέβαιο πως αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους γιατί όσα ψέματα και να πουν μια αλήθεια δεν φτιάχνουν.

*Αριστοτέλης Μπατιστάτος, Ταξίαρχος ε.α., Μέλος της Ν.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Υπ. Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης τον Ιούλιο του 2019

Πηγή: left.gr