Συλλογή υπογραφών-κάλεσμα σε δράση απο μια ομάδα ενεργών κατοίκων για το άμεσο άνοιγμα του αυλείου χώρου της Εκκλησίας των Σπαρτιών. Όσοι θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια παρακαλούνται να προσθέσουν το 0νοματεπώνυμό τους στα σχόλια ή με προσωπικό μήνυμα. Το έντυπο θα διανεμηθεί εκτός απο ηλεκτρονικα και σε χαρτί απο αύριο στο Χωριό. όλες οι σκέψεις και οι πρωτοβουλίες που μπορούν να βοηθήσουν είναι ευπρόσδεκτες.

Σπαρτιά, 4 Αυγούστου 2020

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΠΑΡΤΙΩΝ

Προς: Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας

Δήμο Αργοστολίου

Κατοίκους Κοινότητας Σπαρτιών

Με το παρόν ψήφισμα δηλώνουμε ότι ως συνειδητοποιημένοι πολίτες και ενεργοί κάτοικοι αυτού του πολύ μικρού τόπου νιώθουμε το καθήκον να υπερασπιστούμε τις ελάχιστες ανάσες κοινόχρηστων χώρων.

Στο πνεύμα μιας βαθιάς παράδοσης συλλογικότητας που κουβαλά κοινές μνήμες του σεισμού και ομοψυχίας των κατοίκων μπροστά σε μικρές και μεγάλες δοκιμασίες ζητάμε να αρθεί η απόφαση κλειδώματος του αύλειου χώρου της Εκκλησίας, μια απόφαση που οδηγεί στην αποξένωση του ποιμνίου και θυμίζει οπισθοδρομικές τακτικές του παρελθόντος που δεν έχουν θέση ούτε στην εποχή μας ούτε στο χωριό αυτό που ήταν ονομαστό για το Ελεύθερο Πνεύμα του.

Η θέα του κλειστού πορτονιού στην Εκκλησία της Παναγίας εγκαθιστά μια νεκρή ζώνη στο άναρχο κέντρο του χωριού στερώντας την ανάσα ενός κοινού χώρου από8εκεί που χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλο μέρος του οικισμού, εκθέτει σε κινδύνους τα μικρά παιδιά και τα απομακρύνει από το περίβολο και το πνεύμα της Εκκλησίας με ό,τι μπορεί να σημαίνει για την ενήλικη τους ζωής τους.

Η Εκκλησία της Παναγίας είναι ένας χώρος που δημιουργήθηκε από την διάθεση των προηγούμενων γενεών να αποδεσμεύσουν το κέντρο του χωριού από την χρήση του ως νεκροταφείο και που διαμορφώθηκε με έξοδα όλων και της Κοινότητας προκειμένου να είναι ελεύθερα προσβάσιμος από όλους και αναπόσπαστο μέρος της πλατείας του Καμαριού.

Το προαύλιο της εκκλησίας έχει χαρίσει σε μια σειρά γενεών τις πιο όμορφες αναμνήσεις και έχει γίνει ορόσημο χαράς σε γάμους και βαπτίσεις, αλλά και συγκίνησης με τον αποχαιρετισμό συγγενών, φίλων και γνωστών.

Θεωρούμε ότι η σημερινή εποχή λόγω των οικονομικών συγκυριών αλλά και του εγκλεισμού που υφιστάμεθα όλοι λόγω κορωνοιού, που κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα συνεχιστεί, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να παραδοθεί ο χώρος της Εκκλησίας πίσω στους χωριανούς και οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν να λυθούν με πιο ήπιους τρόπους και οδούς και όχι με μονομερή λουκέτα και κλειστά πορτόνια.

Σεβόμενοι απόλυτα τις ανησυχίες, τις αγωνίες και τον μόχθο και των δύο αντίδικων πλευρών και αναγνωρίζοντας κάποιες κινήσεις καλής θέλησης ένθεν και ένθεν, αναλαμβάνουμε όλοι και κάθε ένας προσωπικά την ευθύνη και την υποχρέωση για καλή και έννομη χρήση του χώρου και υπογράφουμε το παρόν ζητώντας να γίνει ό,τι απαιτείται από Κατοίκους, Κοινότητα και Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ώστε να ανοίξει άμεσα ο αύλειος χώρος για τους χωριανούς που είναι και οι φυσικοί ιδιοκτήτες του χώρου ως είχε και πριν το κλείδωμα του πορτονιού.

Μαζί για να μεταδώσουμε και να διδάξουμε στις επόμενες γενιές το σεβασμό στους κοινούς τόπους και τις κοινές μνήμες που λειτουργούν για την ενήλικη ζωή μας ως Φάροι αγάπης, ελπίδας και ελευθερίας.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΠΑΡΤΙΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Από το fb του Byron Lykiardopoulos

Προηγούμενο άρθροΣτο Φισκάρδο πέφτουν φανάρια!
Επόμενο άρθροΓιώργος Έρτσος: Μία πρόταση προς τον Άκη Τσελέντη