Στα δύσκολα είμαστε πάντα μόνοι

Διαβάζω και χαίρομαι ότι σύμφωνα με τη λίσταLloyd’s,15 Έλληνες εφοπλιστέςκατατάσσονται μεταξύ των 100ισχυρότερων της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας. Μάλισταοι Έλληνες αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα στην εν λόγω λίστα.

Αυτό βέβαια δεν το παρουσιάζω ως κάτι νέο, αλλά ως ένα γεγονός που μου δημιουργεί μίααπορία. Διερωτήθηκαν άραγε οι Έλληνες πολιτικοί πως είναι δυνατόν η Ελλάδα με βάση τακριτήρια που χαρακτηρίζουν τις ανεπτυγμένες χώρες να βρίσκεται στις τελευταίες θέσειςμεταξύ των ανεπτυγμένων και υπό ανάπτυξη χωρών και στη ναυτιλία να φιγουράρει πάνταπρώτη ως ναυτιλιακή δύναμη;

Προσπάθησαν ποτέ να μάθουν ή και να αντιγράψουν τη φόρμουλα επιτυχίας τους; Αν τοείχαν προσπαθήσει θα διαπίστωναν ότι η επιτυχία τους βασίζεται στο γεγονός ότι έχουνελάχιστη σχέση ή και καθόλουμε το ελληνικό δημόσιο. (Φυσικά δεν αναφέρομαι στηνελληνική ακτοπλοΐα η οποία ακολουθεί κατά γράμμα τις άλλες ελληνικές επιχειρήσεις). Και όμως η Ελλάδα, η χώρα των εφοπλιστών, ουσιαστικά δεν έχει ούτε ένα ναυπηγείο. Το 1985 το ΠΑΣΟΚ, που ήτανστις δόξες του,ανάγκασε τονΝιάρχο να χαρίσει τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά στο κράτοςτου ΠΑΣΟΚ γιατί έτσι πρόσταζαν οι συνδικαλιστές καιοι χιλιάδες εργαζόμενοι τους. Και έτσι τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Μεσογείου, αντί να κατασκευάζουν πλοία –ποιος εφοπλιστής θα τους εμπιστευόταν- το κράτος τους ανέθεσε την κατασκευή βαγονιώντραίνων για να περνούν οι «εργαζόμενοι»την ώρα τους!To 1992 ο εφοπλιστής Περατικός έκανε το μέγα λάθος και αγόρασε τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, χωρίς την προηγούμενη έγκριση της 17ης Νοέμβρη!!!Το αποτέλεσμα; Tο 1997 η οργάνωσηδολοφόνησε τον Κωστή Περατικόώστε να επιβάλει την εγκληματική της «δικαιοσύνη».

Δυστυχώς το 2018 μάς αποχαιρετά αλλά δεν μας χαμογελά.Σε λίγες ημέρες μπαίνουμεστο2019 αλλά με πολλά ανοιχτά μέτωπα. Η συμφωνία των Σκοπίων περισσότερες πληγές ανοίγειπαρά κλείνει – αν φυσικά κλείσει.Την Τρίτη στις 18.12.2018 κλείνει οριστικά η Χαλυβουργική, το σύμβολο της βαριάς μας βιομηχανίας χρόνια τώρα, και τη θέση των βιομηχανικών καμινάδων παίρνουν καφενέδες και σουβλατζίδικα. Οι τράπεζες της χώρας μας κάθε άλλο παρά ασκούν τα τραπεζικά τους καθήκοντα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης πουπροβλέπει έξι μήνες πριν τα μελλούμενα, προβλέπει μεγάλη κρίση και ευρωπαϊκό δίχτυασφαλείας σίγουρα δεν θα υπάρχει. Στο Αιγαίο οι Τούρκοι καθορίζουν τα δικά τους σύνορακαι ως συνήθως στα δύσκολα είμαστε πάντα μόνοι.

Σημείωση

Προσφάτως κάποια νέα, δύστυχα φασιστοειδή ξεφύτρωσαν «βομβαρδίζοντας» τηλεοπτικούςσταθμούς γιατί δεν κάνουν την ενημέρωση όπως επιτάσσει η κοινωνική και πολιτική αγωγή τους, η ανατροφή τους και φυσικά η δολοφονική τους διάθεση.

Παύλος Παπαδάτος