Στο σημείο μηδέν οι επιχειρήσεις | Η επόμενη μέρα στον τουρισμό

Σε μια δύσκολη περίοδο βρίσκεται ο τουρισμός παγκοσμίως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Δυστυχώς και το νησί μας πλήττεται ιδιαίτερα από όλη αυτή την κατάσταση, αφού τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο δεν θα υποδεχτεί ξένους επισκέπτες. Το πλήγμα ήδη προδιαγράφεται μεγάλο για τις τουριστικές επιχειρήσεις, με ορισμένες να μένουν αναγκαστικά κλειστές λόγω της πολύ μειωμένης πελατείας.


Ο Γιάννης Φιλιπποπολίτης που είναι επί σειρά ετών τουριστικός πράκτορας στη Ζάκυνθο εξήγησε πως έχει η κατάσταση. «Είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ούτε από τις αεροπορικές εταιρίες, ούτε για τα ξενοδοχεία. Ξέρουμε ότι θα είναι μια δύσκολη σεζόν, μπορεί και να μην ανοίξουμε καθόλου, αυτό είναι το χειρότερο σενάριο, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο. Μην ξεχνάμε ότι τέτοια εποχή θα είχαμε αρκετούς τουρίστες και θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε για την υψηλή περίοδο. Θα είναι μεγάλο το πλήγμα για όλους εμάς που ζούμε από τον τουρισμό».


Ο Γιώργος Μάργαρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Ζακυνθίων ανέφερε ότι περνάει μια κρίσιμη καμπή ο τουρισμός και είναι άγνωστο το τι θα γίνει το φετινό καλοκαίρι. «Εξακολουθεί ο τουρισμός να βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Ακόμη δεν είμαστε σε θέση να πούμε 100% πως θα ξεκινήσει ο τουρισμός και αν θα ξεκινήσει. Βλέπω ότι υπάρχει μια τάση στο να μην ταξιδέψει ο κόσμος. Το βλέπουμε από ανακοινώσεις ανά την Ευρώπη και ένα πρώτο δείγμα φαίνεται και από τη στάση της Ιταλίας που έκλεισε τα σύνορα της μέχρι το τέλος του 2020. Αυτό μας δίνει ένα μήνυμα, ότι μάλλον προτιμούν οι Ευρωπαίοι να μην ταξιδέψουν και παροτρύνουν τους πολίτες τους προς αυτή τη κατεύθυνση αφενός μεν για να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στο εξωτερικό αλλά και αφετέρου να τονίσουν τους προορισμούς που έχει κάθε χώρα». Ο κ. Μάργαρης τόνισε ότι τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν είναι αρκετά και έχουν να κάνουν και με το αν θα μπορέσουν να μετακινηθούν οι τουρίστες από τον τόπο κατοικίας τους σε προορισμούς όπως η Ζάκυνθος. «Το τρίπτυχο τουρισμός, μετακίνηση και αρχικός προορισμός από εκεί που ξεκινούν οι πελάτες πρέπει να λειτουργήσει. Στη δική μας περίπτωση ακόμα και αν λύσουμε το κομμάτι του τελικού προορισμού μας μένει πως θα λυθεί η μετακίνηση των πελατών και το ποιες αγορές θα είναι διαθέσιμες. Σε αυτά τα δυο έχουμε μείνει αρκετά πίσω. Καλό είναι να μη βιαζόμαστε, να φτιάχνουμε πρωτόκολλα, να μην βασιζόμαστε σε αυτά που λέγονται το τελευταίο διάστημα και να έχουμε υπομονή, να δούμε τις εξελίξεις.

Αβεβαιότητα και για την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν
Το πρόβλημα για τον τουρισμό στη Ζάκυνθο είναι πολυδιάστατο, αφού οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι δυσοίωνες αναφορικά και με την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν. Το θέμα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης επηρεάζει και τον τουρισμό, ενώ ο φόβος για επιστροφή του κορωνοϊού είναι υπαρκτός. «Έστω να κάνουμε τον προγραμματισμό για την επόμενη σεζόν που ούτε και αυτή προδιαγράφεται καλή. Σε συζητήσεις που έχω με tour operators σκέφτονται να μικρύνουν τα προγράμματα τους. Φοβούνται την παγκόσμια οικονομική ύφεση που υπάρχει και είναι «κουμπωμένοι» και για την επόμενη σεζόν» δηλώνει ο κ. Φιλιπποπολίτης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα του εσωτερικού τουρισμού. «Σίγουρα ο εσωτερικός τουρισμός βοηθάει σε ένα βαθμό. Βοηθάει στο να ανοίξουν κάποιες μονάδες και να έχουν κάποιοι άνθρωποι τις δουλειές τους γιατί είναι τεράστιο το θέμα με τους εργαζόμενους, είναι πολλοί στον τουρισμό. Δεν βοηθάει την ελληνική οικονομία ο εσωτερικός τουρισμός, αλλά μακάρι να ξεκινήσει και έτσι να έχουν δουλειά οι άνθρωποι, γιατί οι επιχειρηματίες στον κλάδο νομίζω ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να έχουν κάποιο κέρδος. Θα είναι κάτι για να κινηθούμε μόνο και να υπάρχει ψυχική ανάταση».

Ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες η Ζάκυνθος
Εδώ και αρκετό καιρό δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού στο νησί μας και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη, αφού η Ζάκυνθος γίνεται ένας ασφαλής προορισμός. Μιλώντας για το θέμα ο κ. Μάργαρης εξήγησε τους λόγους που συμβαίνει κάτι τέτοιο. «Η Ζάκυνθος έχει δείξει ότι ήταν η πρώτη που πλήγηκε από τον κορωνοϊό και είναι πλέον ένας ασφαλής προορισμός, δεν έχει κρούσματα και νομίζω ότι οι δομές υγείας λειτουργούν αρκετά καλά μετά και την έναρξη της ΜΕΘ. Εξακολουθώ όμως να πιστεύω ότι δεν έχει να κάνει τόσο με τον τελικό προορισμό, όσο με τον προορισμό εκκίνησης και βέβαια στο θέμα των μετακινήσεων και των μεταφορών».

Πηγή: imerazante.gr