“Σύνδρομο του βρασμού του βατράχου”: Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας περιέγραψε τι “ακραίο” μας περιμένει φέτος το καλοκαίρι

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο θα είναι υψηλότερες από το κανονικό.

Παρόλο που η Ελλάδα έχει βγει από τις συνθήκες καύσωνα, οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν υψηλές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Προσαρμογή στις Υψηλές Θερμοκρασίες

Σε μια ανάρτησή του, ο Τσατραφύλλιας ανέφερε ως παράδειγμα την ιστορία με τον βάτραχο και το βραστό νερό.

Αυτή η αναλογία χρησιμοποιήθηκε για να δείξει πως η προσαρμογή στις υψηλές θερμοκρασίες θα γίνει σταδιακά στο ανθρώπινο σώμα. Ο βάτραχος, όταν το νερό θερμαίνεται σιγά-σιγά, προσαρμόζεται στη θερμοκρασία χωρίς να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο. Παρόμοια, ο οργανισμός μας θα προσαρμοστεί στις αυξανόμενες θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Έρχεται νέος καύσωνας

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

«Ο καύσωνας αποτελεί πλέον παρελθόν ωστόσο ο Ιούνιος φαίνεται να κυλάει με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (περίπου 5-8 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά) και μάλιστα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας φαίνεται να έχουμε τα πρώτα σαραντάρια αυτή τη φορά στη δυτική Ελλάδα.

Αναμφισβήτητα ο φετινός Ιούνιος εξελίσσεται σαν ένας από τους θερμότερους μήνες .Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη μια πρώτη εκτίμηση (όχι πρόγνωση ) για την συνέχεια του καλοκαιριού είναι οτι και οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο ζεστοί από το κανονικό.

Μάλιστα σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus οι μήνες Ιούλιος -Αύγουστος-Σεπτέμβρης παρουσιάζουν πάνω από 60% πιθανότητα να είναι πιο ζεστοί από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Υ.Γ: Εάν ένας βάτραχος τοποθετηθεί σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, θα πεταχτεί αμέσως έξω. Ωστόσο, αν το βάλουμε σε νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αρχίσουμε να το ζεσταίνουμε σταδιακά, ο βάτραχος θα αρχίσει να προσαρμόζει τη θερμοκρασία του σώματός του στο νέο περιβάλλον αντί να πηδήξει έξω. Ο βάτραχος δεν θα καταλάβει ότι το νερό βράζει, και όταν το κάνει, θα είναι πολύ αργά για να ξεφύγει. Πώς μεταφράζεται αυτή η μεταφορά στην καθημερινότητά μας; Η ουσία του συνδρόμου του βρασμού βατράχου είναι ότι όταν οι συνθήκες διαβίωσής μας επιδεινώνονται σταδιακά, προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις συνθήκες αντί να απαλλαγούμε από αυτές, έως ότου δεν είμαστε πλέον αρκετά δυνατοί για να ξεφύγουμε».

συνέχεια στο enimerotiko.gr