«Συνταγματικός ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και μη – Δεν θα εργάζονται όσοι δεν εμβολιαστούν» λέει ο Κ.Χρυσόγονος

2019 Wuhan nCoV CoronaVirus Vaccine Concept. 3d Render

Τι αλλάζει στις ατομικές συμβάσεις με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ένας ακόμα «ειδικός» του Συνταγματικού Δικαίου επιστρατεύτηκε από τα ΜΜΕ για να μιλήσει για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. 

Ο λόγος για τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος ουσιαστικά αποκάλυψε έναν σχετικό όρο που θα μπορεί να υπάρχει από δω και πέρα στις ατομικές συμβάσεις εργασίας!

«Στις συμβάσεις εργασίας και δη τις ατομικές που θα υπογραφούν από εδώ και πέρα, βάσει της αρχής της ελευθερίας των συμβάσεων, που κατοχυρώνονται και από το Σύνταγμα, δεν αποκλείεται να υπάρχει σαφής όρος αναφορικά με τον εμβολιασμό του εργαζόμενου, ως προϋπόθεση για την απασχόληση του από τον εργοδότη, κάτι που δύσκολα θα ανατρέψει κάποιο δικαστήριο», επεσήμανε προϊδεάζοντάς μας για το τι πρόκειται να ακολουθήσει…

Ενώ  χαρακτήρισε ως πλήρως εναρμονισμένη με τους νόμους και με το Σύνταγμα την διαδικασία διαχωρισμού σε ότι αφορά την εργασία, όσων έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, με αφορμή την υποχρέωση εμβολιασμού όσων στελεχώνουν τις ομάδες της ΕΜΑΚ.

Και πρόσθεσε αναφορικά με όσους δεν εμβολιαστούν, με αφορμή και την υπόθεση με την ΕΜΑΚ:

«Σε υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας, νομικώς υπάρχει κάλυψη για να μην χάσουν την δουλειά τους όσοι αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο, Παράδειγμα η ΕΜΑΚ, όπου όσοι δεν εμβολιαστούν θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες. Το Σύνταγμα καλύπτει την ελευθερία όσων θέλουν να μην κάνουν το εμβόλιο, όμως παραλλήλως υποχρεώνει το Κράτος να προστατεύει την υγεία των πολιτών, λαμβάνοντας μέτρα που υποδεικνύουν οι επιστήμονες. Η αρχή της ισότητας, προβλέπει ίδια αντιμετώπιση για ίδιες καταστάσεις. Όποιος είναι εμβολιασμένος δεν είναι σε ίδια κατάσταση με τον μη εμβολιασμένο, καθώς ο πρώτος αποτελεί πολύ μικρότερο κίνδυνο για την δημόσια υγεία σε σχέση με τον δεύτερο και έτσι μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές μεταχειρίσεις, όπως στην ΕΜΑΚ, με μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες, αλλά δεν μπορεί να απολύσει τους μη εμβολιασμένους».

Για να καταλήξει: «Απορρέει από τα συνταγματικά δικαιώματα κάθε πολίτη να μην κάνει το εμβόλιο και να μην τον υποχρεώσει το Κράτος να κάνει το εμβόλιο. Η προστασία των εργαζόμενων έχει άμεση συνάφεια με τους όρους των συμβάσεων εργασίας και κυρίως όσων υπογραφούν από εδώ και πέρα».

Πηγή: pronews.gr