«Οι πολίτες θα ζουν με μέτρα για τουλάχιστον ένα χρόνο μέχρι να έρθει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό» ξεκαθάρισε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.
«Και του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε τα μέτρα», χρειάζεται 1 με 1,5 χρόνος για το εμβόλιο εκτίμησε.
«Το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε το δεύτερο κύμα τον επόμενο χειμώνα, ελπίζουμε να είναι ηπιότερο από το κύμα της άνοιξης. Θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι… Ελπίζω να μη χρειαστεί να ξανακλειστούμε σπίτι» σημείωσε.
Για το ενδεχόμενο επιστροφής στην καραντίνα, το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι «ξεκινάμε από πολύ καλές προϋποθέσεις. Έχουμε R0 κάτω από το μισό, πολύ κάλο καιρό που κατά πασά πιθανότητα δεν ευνοεί τη μετάδοση του ιού, αλλά ο ιός δεν συγχωρεί τα λάθη… Αν συνεχίζουμε να συνωστιζόμαστε σε μεγάλους βαθμούς μπορεί να έχουμε πισωγυρίσματα ή μπορεί να έχουμε ακόμη και επάνοδο του λοκντάουν».
«To κομβικό σημείο στον τουρισμό είναι οι αεροπορικές συγκοινωνίες ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις πως θα λειτουργήσουν οι ευρωπαϊκές… Αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκές θα υπάρχουν διμερείς αποφάσεις. Δεν τέθηκε θέμα τεστ πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο και προφανώς είναι τεχνικά δύσκολο. Το ιδανικό αυτόν θα ήταν. Αλλά είναι οικονομικά ασύμφορο εκατ. τεστ για εκατ. τουρίστες».
Για τον τουρισμό ανέφερε ότι θα υπάρχει χρήση μάσκας στις αεροπορικές συγκοινωνίες, διαφορετικός τρόπος που θα προσέρχονται οι τουρίστες στο αεροδρόμιο, καινούργια φίλτρα στον εξαερισμό του αεροσκάφους παρόλα αυτά θα υπάρχει ένας σχετικός κίνδυνος εισροής τουριστών που θα είναι φορείς.
«Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό στον τουρισμό μας» είπε ο κ. Σύψας. Για το γεγονός ότι τα αεροπλάνα δεν θα ταξιδεύουν με τους μισούς επιβάτες όπως τα πλοία, εκτίμησε ότι ο βασικός λόγος είναι οικονομικός.
Για τις παράλιες ανέφερε ότι «όλα είναι θέμα συνηθείας. Το βασικό είναι το μπάνιο, το ότι στριμωχνόμαστε σε ένα μπιτς μπαρ θα το στερηθούμε για ένα καλοκαίρι».
«Πρέπει να προσέξουμε το συνωστισμό στις παραλίες, για να μην ξανακλείσουν. Το αντισηπτικό αρκεί. Ο ιός δεν μεταδίδεται από τη θάλασσα από το νερό».
«Το πλαίσιο ασφαλείας δεν είναι τόσο δύσκολα εφαρμόσιμο, το ξενοδοχείο δεν μετατρέπεται σε νοσοκομείο, υπάρχουν κανόνες, αλλά σχετικά απλοί και εύκολα εφαρμόσιμοι για τα ελληνικά ξενοδοχεία» δήλωσε ο Νίκος Σύψας.
Πηγή: aftodioikisi.gr