Ότι το άνοιγμα των συνόρων θα επιφέρει και αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα είναι κάτι που όλοι θεωρούν δεδομένο.

Όμως, το πρωί της Δευτέρας, ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊο Νίκος Σύψας, μιλώντας στο MEGA, έδωσε και την διάσταση του χειρότερου σεναρίου για το οποίο προετοιμάζονται οι αρχές.

Όπως είπε σχετικά με το σενάριο των 4.000-5.000 εισαγόμενων κρουσμάτων, «αυτό είναι το χειρότερο σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε. Αυτό το νούμερο δεν είναι βέβαιο. Όλοι αυτοί είναι μαθηματικοί υπολογισμοί που μένει να αποδειχθούν στην πράξη».

«Εκείνο που οφείλει να κάνει η πολιτεία είναι να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο που έχει να κάνει με χιλιάδες εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία όμως θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμα», καθώς, όπως είπε ο Ν. Σύψας «θα είναι μεμονωμένα κρούσματα και όχι συρροές σε κάποια περιοχή».

 Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως, σημείωσε, καθοριστική για την επιδημιολογική πορεία του κοροναϊού στην χώρα παραμένει η συμπεριφορά των πολιτών και η αποφυγή συνωστισμού.

Έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως εάν συνεχίσουν τα φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων.

«Στο τέλος του μήνα μπορεί να δούμε τα αποτελέσματα των συμπεριφορών συγχρωτισμού» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο ερώτημα αν εφαρμόζεται ένα είδος «ανοσίας της αγέλης», επισήμανε πως δεν θα ήταν εφικτό να εφαρμόζεται το lock down επ’ άπειρον.

Σημασία έχει, είπε, η ατομική ευθύνη και αυτός είναι ο παράγοντας που θα παρέχει προστασία στον πληθυσμό.

Τέλος ο ν. Σύψας σημείωσε πως από την 1η Ιουλίου που ανοίγει ο τουρισμός, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Προηγούμενο άρθροΤελικά αυτή είναι σύμφωνα με τους Μάγια η εβδομάδα που έρχεται το τέλος του κόσμου (pic)
Επόμενο άρθροΗ μεγάλη «αρπαγή» στις συντάξεις: Έκλεψαν 10 έως 83 ευρώ από 236.274 επικουρικές