Συστάσεις από τον ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca – Να μην χορηγείται η δεύτερη δόση σε όσους εμφάνισαν θρόμβους-Ποιοι θα πρέπει να ελέγχονται μετά τον εμβολιασμό τους

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) πραγματοποίησε νέες συστάσεις για την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και την εμφάνιση θρομβόσεων.

Σύμφωνα με αυτές, η δεύτερη δόση του εμβολίου δεν θα πρέπει να χορηγείται σε όσους εμφάνισαν θρόμβους με χαμηλά αιμοπετάλια μετά την πρώτη δόση.

Παράλληλα, ο ΕΜΑ συστήνει οι επαγγελματίες υγείας να ελέγχουν για σημάδια θρομβώσεων οποιονδήποτε έχει χαμηλά αιμοπετάλια εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό με AstraZeneca.

Οι συστάσεις του ΕΜΑ εντάσσονται στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τους σπάνιους αλλά σοβαρούς θρόμβους αίματος που πιθανολογείται ότι συνδέονται με τον εμβολιασμό, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

O EMA μελετά αυτούς τους θρόμβους στην κοιλιά και στον εγκέφαλο από τον Μάρτιο και έκτοτε έχει συστήσει ότι τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson να φέρουν μια σχετική ειδοποίηση, επιμένοντας πάντως πως τα οφέλη τους υπερτερούν των κινδύνων.

Πηγή: pronews.gr