Τα θετικά νέα έρχονται από μια πολύ ζεστή χώρα του πλανήτη…
Μια από τις βασικές επιδιώξεις όλων των ειδικών αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊου παγκοσμίως και το κατά πόσο μπορεί αυτή είναι διαχειρίσιμη, έχει να κάνει με το κλίμα που επικρατεί στον πλανήτη. Η έλευση του καλοκαιριού, οπότε και οι θερμοκρασίες αυξάνονται ραγδαία, εκτιμάται πως θα αποδυναμώσουν αισθητά τον ιό και θα δώσουν χρόνο στους γιατρούς να επανασυγκροτηθούν απέναντί του. Για την ώρα πάντως, αυτό έχει υπάρξει απλά μια εκτίμηση και όχι κάτι επιβεβαιωμένο.
Μένει να φανεί στην πράξη αν πράγματι το καλοκαίρι θα είναι ο «κρυπτονίτης» του κορωνοϊού. Και αυτό διότι πρόκειται για έναν τόσο ανεξερεύνητο και καινούριο ιό σε επίπεδο μελετών που κανείς δεν μπορεί πραγματικά να είναι σίγουρος αναφορικά με τις επιδράσεις της ζέστης πάνω του. Τα καλά νέα ωστόσο έρχονται από ένα μέρος της Γης που η ζέστη είναι αληθινά απάλευτη, που κατά καιρούς σημειώνονται ρεκόρ ζεστών ημερών. Εκεί ο κορωνοϊός φαίνεται να νικιέται και ως εκ τούτου να βγαίνει αληθινή εκτίμηση πως δεν αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες.
Ο λόγος για την Αυστραλία, που αυτή την εποχή φαίνεται πως είναι από τα ασφαλέστερα μέρη για να ζεις παγκοσμίως και η οποία τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει να κινείται εκ νέου στους κανονικούς ρυθμούς της. Άλλωστε, τα κρούσματα έχουν μειωθεί αισθητά ενώ ορισμένες από τις μεγαλύτερες περιοχές της έχουν πλέον να δηλώσουν κάποιο κρούσμα εδώ και εβδομάδες! Η καμπύλη έχει «επιπεδωθεί» τελείως και ετούτη τη στιγμή μόνο η -κατά πολύ μικρότερη πάντως- Νέα Ζηλανδία μοιάζει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε όλη τη Γη από την αχανή και τόσο ζεστή Αυστραλία.
«Δεν καταγράφουμε νέα κρούσματα. Αυτό είναι ορόσημο για εμάς. Νομίζω ότι σε πολλούς από εσάς προκαλεί έκπληξη η σκέψη πως η Αυστραλία τα κατάφερε τόσο καλά. Πραγματικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, εδώ είναι το ασφαλέστερο μέρος για να ζείτε μετά την Νέα Ζηλανδία. Συνεχίζουμε ωστόσο να εργαζόμαστε συστηματικά για την καταπολέμηση του ιού», είπε χαμογελαστός ο επικεφαλής της Δημόσιας Υγείας της Νότιας Αυστραλίας, Νίκολα Σπίριερ σε πρόσφατες δηλώσεις του, εξαπλώνοντας με τη σειρά του χαμόγελα αισιοδοξίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Εκτός από την ζέστη πάντως, που φαίνεται να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη αυτή, πρέπει να σημειωθεί ότι η Αυστραλία πήρε πολύ νωρίς έκτακτα μέτρα κοινωνικής πρόληψης κλείνοντας τα σχολεία και τις επιχειρήσεις μόλις από τις αρχές Φεβρουαρίου και απαγορεύοντας ταυτόχρονα τα ταξίδια προς συγκεκριμένους προορισμούς. Επίσης, μια άλλη μέθοδος που ακολούθησε ήταν εκείνη των μαζικών τεστ στους πολίτες της, αναφορικά με τον ύπουλο αυτό ιό.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 570.000 τεστ σε ολόκληρη την χώρα. Για να γίνει κατανοητή η σημασία αυτού του αριθμού, αρκεί να αναλογιστούμε πως η Μεγάλη Βρετανία, η οποία έχει πληθυσμό 2,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Αυστραλίας, έχει πραγματοποιήσει μόλις 763.387!
Και αυτό είναι μάλλον το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να κρατηθεί από το παράδειγμα της Αυστραλίας: αν κάτι επιβεβαιώνει η περίπτωσή της δεν είναι απλά το ότι ο ιός μοιάζει να μην μπορεί να παραμείνει δυνατός σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας αλλά και το ότι τα μαζικά τεστ διάγνωσης, μπορούν να είναι ένα πολύ δυνατό όπλο της επιστήμης αυτή τη στιγμή. Διότι περί αυτού, οι απόψεις μέχρι πρότινος ήταν μοιρασμένες…
Πηγή: menshouse.gr