Τα τέσσερα ροφήματα και ποτά που πρέπει να κόψετε για να μην ανεβαίνει η χοληστερόλη

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένα κοινό, αλλά σοβαρό, πρόβλημα, ειδικά όσο μεγαλώνετε.

Μάλιστα, συνιστάται οι ενήλικες μεταξύ 45-65 ετών να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για χοληστερόλη κάθε ένα ή δύο χρόνια και στη συνέχεια μία φορά το χρόνο τουλάχιστον μετά τα 65.

Εάν η υψηλή χοληστερόλη δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένες αρτηρίες και καρδιακές παθήσεις.

Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης, όπως η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή.

Η τελευταία, εκτός από τις τροφές, περιλαμβάνει και τα ποτά. Είναι κάτι που πολλοί υποτιμούν.

Ποια ροφήματα και ποτά να αποφεύγετε για να μην ανεβαίνει η χοληστερόλη

Αλκοόλ

Εάν είστε άτομο με αυξημένο κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη, πρέπει να προσέχετε πόσο αλκοόλ καταναλώνετε τακτικά.

«Το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης λόγω της ικανότητάς του να διεγείρει το ήπαρ ώστε να παράγει περισσότερη από αυτή την ουσία», λέει ο διαιτολόγος δρ. Ronald Smith. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), η κατανάλωση δύο αλκοολούχων ποτών την ημέρα μπορεί να προκαλέσει αύξηση έως και 20% στα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης.

Χυμοί φρούτων με πρόσθετη ζάχαρη

Οι φυσικοί χυμοί φρούτων μπορούν να είναι ένα υγιεινό μέρος της διατροφής σας, ειδικά εκείνοι που περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, όπως ο χυμός ροδιού.

Ωστόσο, η κατανάλωση πάρα πολλών “φρουτοποτών”, όπως αυτά που περιέχουν πρόσθετες ποσότητες ζάχαρης, μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβής για όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης.

“Τα φρουτοποτά (όχι οι φυσικοί χυμοί φρούτων) μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης, που αυξάνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και ως εκ τούτου αυξάνουν και τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης”, λέει ο δρ. Smith.

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβή για τα επίπεδα χοληστερόλης και τη γενική υγεία σας. “Αυτά τα ποτά είναι γεμάτα ζάχαρη και φωσφορικά άλατα, τα οποία είναι συστατικά που αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό”, λέει ο δρ. Smith.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association, όσοι κατανάλωναν περίπου 350ml αναψυκτικού την ημέρα είχαν τελικά χαμηλότερα επίπεδα HDL-C χοληστερόλης (γνωστή ως “καλή” χοληστερόλη) και υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία της καρδιάς.

Milkshake

Αν σας αρέσουν τα milkshake, πρέπει τουλάχιστον προσέχετε το πόση ποσότητα καταναλώνετε. Αυτά τα ροφήματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Laboratory Investigation, τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και ταυτόχρονα να μειώσουν την “καλή” χοληστερόλη (HDL). Τόσο πολύ, μάλιστα, που η μελέτη έδειξε ότι η χοληστερόλη σας μπορεί να επηρεαστεί ακόμη και από ένα μόνο γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Επειδή τα milkshake είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά από το παγωτό που περιέχουν, πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο την ποσότητα που καταναλώνετε.

Πηγές: https://www.mayoclinic.orghttps://www.eatthis.com

Πηγή: iatropedia.gr