Του Παύλου Παπαδάτου

Το σκηνικό της κόλασης του Δάντη στήθηκε για τα καλά στη χώρα μας. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καίγονται, χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις αποτεφρώνονται, πανικόβλητα ζώα τρέχουν για να σωθούν, όσα έχουν σωθεί, άνθρωποι σε αλλόφρονα κατάσταση δεν  εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, και “οπλισμένοι” με ένα μικρό λάστιχο κατάλληλο για να ποτίζουν γλάστρες, λένε ότι θα δώσουν αγώνα για σώσουν την περιουσία τους αντί να την εγκαταλείψουν όπως αφειδώς στέλνονται μηνύματα εκκένωσης χωριών και πόλεων από το 112, σπέρνοντας τον πανικό. (Αν όλοι φύγουν ποιος θα σβήσει της φωτιές);

Πώς όμως είναι δυνατό να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και κυρίως τα σπίτια τους που είναι αποτέλεσμα στερήσεων, ποταμού ιδρώτα, κόπων δεκαετιών και ονείρων μιας ολόκληρης ζωής; Πως να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους τα ζώα τους, τα μελίσσια τους, τις γεωργικές καλλιέργειές τους, τα αμπέλια τους, τα μηχανήματα  τους, τη ριτηνοπαραγωγή τους, τις ελιές τους, τις εκκλησίες τους, τους τάφους των γονιών τους, τις βιοτεχνίες τους, τις εστίες των προγόνων τους, τα χωριά τους τα όνειρά μιας ζωής… Ας το καταλάβουμε. Ένα σπίτι δεν είναι τέσσερεις τοίχοι με μία οροφή.

Στο Μάτι έφταιγαν τα 10 μποφόρ, τώρα οι 40 βαθμοί…Οι κυβερνήσεις που εγκληματούν νομιμοποιώντας χιλιάδες παράνομα σπίτια μέσα στα δάση μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους  δεν φταίνε. Οι κυβερνήσεις που εκδίδουν άδειες για  να κτίζονται σπίτια σε πευκόφυτες περιοχές χωρίς να υποχρεώνουν  ή έστω να συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες να  εφοδιάζονται με  ικανοποιητικά συστήματα πυρόσβεσης, δεν φταίνε.

Οι δήμαρχοι που δεν αναγκάζουν τους εγκληματικά αδιάφορους ιδιοκτήτες οικοπέδων να καθαρίζουν τα οικόπεδά  τους, ώστε να μην γίνονται εστίες πυρκαγιών δεν φταίνε.   Φυσικά η ΔΕΗ & ΔΕΔΔΗΕ από τον μετασχηματιστή των οποίων, ως φαίνεται ξεκίνησε η φωτιά στην Βαρυμπόμπη, και η οποία προβάλλεται μάλιστα και ως κερδοφόρα… αλλά αν αναγκαζόταν να κάνει τα μισά απ’ ό,τι όφειλε οι ζημιές της θα ήταν ανυπολόγιστες, φυσικά δεν φταίει. Εμείς οι ίδιοι, που αν και  γνωρίζουμε τις ικανότητες τους κράτους μας, εξακολουθούμε να  έχουμε ανασφάλιστα τα σπίτια μας και χωρίς υποτυπώδη μέσα πυρόσβεσης δεν φταίμε.

Η ανικανότητα των κυβερνήσεων να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, έναντι ενός σχετικά μικρού κόστους, δεν φταίνε. Η ανάληψις, αποδεδειγμένων, πλήρως ανίκανων στελεχών σε επιτελικές θέσεις δεν φταίει.  (Ο κύριος  Στέφανος Κολοκούρης που ήταν ο επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Ματι  πήρε προαγωγή! Ενώ ο κύριος Κωνσταντίνος Τσουβάλας που ήταν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και “επόπτης” της αστυνομικής επιχείρησης στο Μάτι έγινε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας τάξεως)!

Πηγή: capital.gr

Προηγούμενο άρθροΔήμος Αργοστολίου: Θα προχωρήσει σε πρόσληψη 40 ατόμων-Με ποιες ειδικότητες (απόφαση)
Επόμενο άρθροΕυλαμπία Ρέβη: Η εξομολόγηση της ρεπόρτερ που συγκίνησε το Πανελλήνιο – “Έσπασα, άνθρωπος είμαι”