Τι είπε για τον κορονοϊό και τα κουνούπια ο λοιμωξιολόγος Σύψας (vid)

Καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο μετάδοσης του κορονοϊού από τα κουνούπια εμφανίστηκε ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας.

Σε ερώτηση για το αν τα κουνούπια μεταδίδουν τον ιό είπε πως «μέχρι στιγμής παγκοσμίως, ακόμα και σε χώρες με ζεστό κλίμα, δεν έχει αναφερθεί ούτε μία περίπτωση μετάδοσης από κουνούπια».

«Άλλαξε η φάση της επιδημίας, είναι διαφορετικές οι οδηγίες όταν είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι και όταν βγαίνουμε έξω» είπε ο κ. Σύψας στον ΑΝΤ1, για τις μάσκες σε κλειστούς χώρους.

«Να κάνω μία διευκρίνηση, η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο, τα κύρια είναι η απόσταση και η απολύμανση των χεριών, η προσωπική υγιεινή. Υπάρχουν αμφιβολίες για τη χρησιμότητα της μάσκας. Η Επιτροπή ενέκρινε να την χρησιμοποιούμε όταν δεν μπορούμε να τηρήσουμε την απόσταση των δύο μέτρων», τόνισε ο κ. Σύψας.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη σύσταση στην πολιτεία, δεν ξέρω ποια θα είναι η απόφαση. Η τελική μας πρόταση είναι να είναι υποχρεωτική η μάσκα» επεσήμανε.

«Έχουμε εκδώσει οδηγίες και σε λίγο θα το κάνουμε δημοσίως για τις προδιαγραφές των μασκών» είπε ο κ. Σύψας. «Έχουμε ετοιμάσει φυλλάδιο με σχήματα για να γίνει κατανοητό», αποκάλυψε.

«Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι τα σταγονίδια. Παρόλο που έχουμε πάρει μέτρα θα έχουμε κρούσματα και το καλοκαίρι. Θα ζούμε σε ένα περιβάλλον με ήπια διασπορά του ιού. Δεν θα είναι τα πάντα γύρω μας αποστειρωμένα» επεσήμανε.

Πηγή: reader.gr